Лайм

Насильник, а не зірка: лекцію оскароносного режисера бойкотували через секс-скандал

На батьківщині 86-річний Роман Полянський піддався жорсткій критиці

86-річний режисер Роман Полянський приїхав до рідної Польщі, щоб отримати нагороду і представити фільм "Офіцер і шпигун", але культурну подію затьмарив бойкот. Студенти і співробітники Кіношколи в місті Лодзь запустили онлайн-петицію проти його запланованої лекції, пише Variety.

"Як і будь-який інший навчальний заклад, наша Кіношкола повинна бути місцем, де засуджується сексуальне насильство", - йдеться в петиції. Активісти нагадали, що оскароносного режисера звинувачували в численних сексуальних злочинах. Сам він визнав себе винним у зґвалтуванні неповнолітньої в Каліфорнії, але втік із США в 1978 році до винесення вироку.

Полянський закінчив Лодзинську кіношколу в 1959 році, де також отримав почесний докторський ступінь. Його противники пообіцяли зробити "все, що в їх силах", щоб він навіть не увійшов до будівлі. Група молодих демонстрантів підняла плакати з написом "Насильник, а не зірка", посварилася з захисниками Полянського, а заспокоювати їх довелося поліції.

Ректор кіношколи, Маріуш Гжегожек, заступився за Полянського.

"Роман Полянський - великий художник кіно, наш найвидатніший випускник. Він неодноразово висловлював велику повагу до нашої школи, - сказав Гжегожек. - Ми в боргу перед ним. Ми не можемо виносити вердикти по таким неоднозначним і складним питанням, як звинувачення проти Романа Полянського. Тому те, що спільнота його альма-матер висловлює обурення і грюкає дверима перед його обличчям, мені здається вкрай недоречним вчинком".

Візит і бойкот Полянського викликали бурхливу дискусію в Інтернеті і місцевих ЗМІ, а над зіркою режисера на алеї слави в Лодзі вже встигли поглумитися.

Студентська рада кіношколи опублікувала заяву, в якій підкреслюється роль установи як "відкритого" простору для дискусій.

"Ми не суд. Не нам судити Романа Полянського. Однак ми стурбовані повідомленнями в ЗМІ, які стверджують, що ВЕСЬ студентський колектив виступив проти запланованої зустрічі з найвідомішим випускником нашого університету. Ми поважаємо всіх вас, і кожен має право говорити. Однак ми не згодні з ненавистю, яка все частіше і частіше замінює предметний і раціональний дискурс", - написали вони.

За свою 66-річну кар'єру Роман Полянський удостоївся "Золотої пальмової гілки" в Каннах, "Золотого лева" Венеціанського кінофестивалю, "Оскара", "Сезара", "Золотого глобуса" і премії BAFTA за кращу режисуру. Його найвідоміші фільми - "Дитина Розмарі", "Китайський квартал", "Дев'ята брама", "Піаніст".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Автор "найскандальнішої скульптури" України-2023 прокоментував спроби пошкодити його витвір

Скульптор Василь Корчовий висловився про критику його роботи Впевнена і спроб її пошкодити

Що буде модно восени 2023 року: головні тренди нового сезону

Якими модними речами урізноманітнити свій осінній гардероб в цьому році, щоб бути в тренді та завжди виділятися із сірої маси