Політична самотність та один олігарх: як Порошенку врятувати своє президентство

У команді Петра Порошенко не знають, як ліквідувати величезний відрив від Володимира Зеленського

Коллаж: Апостроф

Увечері 3 квітня, кандидат у президенти Володимир Зеленський викликав на дебати чинного главу держави Петра Порошенка. Зеленський висунув ряд умов - дебати мають відбутися на стадіоні, на очах десятків тисяч глядачів, а також після проходження обома кандидатами експертизи на нарко- та алкозалежність. Вночі, 4 квітня, Петро Порошенко виклик прийняв. Цим він отримав не лише схвальні відгуки в соціальних мережах, але і скепсис експертів, котрі сумніваються в тому, що дебати допоможуть президенту ліквідувати величезний відрив від Зеленського, що утворився за підсумками першого туру виборів.

Стадіон, так стадіон

Вечір 3 квітня видався гарячим - кандидат в президенти Володимир Зеленський викликав на дебати свого суперника по другому туру виборів, чинного главу держави, Петра Порошенка.

Свої умови до Порошенка він перерахував у відеозверненні. Так замість телестудії на "Суспільному", Володимир Зеленський запропонував провести дебати на НСК "Олімпійський". Крім цього, обом кандидатам було запропоновано пройти медичну експертизу на нарко- та алкозалежність. Цей момент був дуже важливим для самого Зеленського. Адже після його виступу перед журналістами в день виборів, в мережі розганялася інформація про те, що комік, нібито, знаходиться "під чимось", а тому не може навіть двох слів зв'язати. На цьому перелік умов не закінчився. "Поважаючи позицію принаймні частини громадян України, Петро Порошенко повинен публічно сказати, що у нього відбудуться дебати не з маріонеткою Кремля або Коломойського, ні з ватником або малоросом, ні з клоуном або бидлом, а з кандидатом в Президенти України Володимиром Зеленським", - вимагав у ролику кандидат.

Для відповіді Порошенко мав 24 години. Але президент не став тягнути час та вже вночі 4 квітня випустив своє відеозвернення до Зеленського, в якому прийняв виклик. "Правила дебатів прописані в законі про вибори президента, почитайте їх, будь ласка. Вони можуть проходити на базі "Суспільного" телебачення з трансляцією по всім телеканалам для десятків мільйонів людей. Такими є усталені правила. Але стадіон, так стадіон. Я чекаю на Вас, Володимир Олександрович", - погодився Порошенко.

У штабі Порошенка розповіли, що відеовідповідь на виклик Зеленського була записана майже відразу. Хоча там намагаються дотримуватися версії про те, що саме Зеленський відповів на їхній заклик, а не навпаки. Текст писав спічрайтер Порошенко Олег Медведєв. "Головні тези обговорювалися. Точніше, вони і так перебували на поверхні. Зокрема, це стосується умов проведення дебатів, які прописані в законі", - прокоментували в штабі. Там же повідомили, що Порошенко погодиться ще на одну умову Зеленського, щодо проведення медичної експертизи.

Цією заявою президент продемонстрував, що готовий грати за правилами команди Зеленського, якому програв у першому турі з величезним відривом. Нагадаємо, що вранці 4 квітня ЦВК підрахувала 100% бюлетенів. Володимир Зеленський отримав 30,24% голосів, а Петро Порошенко - 15,95%.

Ще в ніч виборів, відразу після оголошення перших результатів голосування, в штабі президента відмовлялися коментувати, яким чином вони збираються перемагати у другому турі, створюючи враження, що такого плану у них взагалі немає. "Гринів (Ігор Гринів - політтехнолог президента, - "Апостроф ") виконав головне завдання - вивів Порошенко до другого туру, що було нелегко. Тобто, відповідальність за програш у другому турі він з себе вже зняв", - розповів "Апострофу" інформований співрозмовник . "За цей час (до 21 квітня, - "Апостроф") неможливо добрати 35%", - передбачало інше джерело у фракції "Блок Петра Порошенко".

Політична самотність

Наразі Порошенко зіткнувся з політичною самотністю. Співрозмовники видання не під запис зізнаються, що українські олігархи хочуть змін. Багато хто прогнозує, що президентом все-таки стане Володимир Зеленський. "Тільки вони не знають, чого від нього чекати", - поділився співрозмовник "Апострофа". Нерозуміння олігархів є вигідним для президента. Його не викинуть з медійного порядку денного на великих телеканалах, що дуже важливо для Порошенка. Але не варто очікувати лестощів на телеканалах які належать Дмитру Фірташу, Сергію Льовочкіну та Ігорю Коломойському. Решта, ймовірно, будуть вести себе нейтрально по відношенню до президента.

"Щоб "знищити" Петра Порошенка, олігархам Фірташу, Коломойському і Пінчуку досить лише дати команду своїм телеканалам", - вважає ще одне джерело "Апострофа". Підтримати чинного президента може хіба що бізнесмен Рінат Ахметов. Але, за інформацією "Апострофа", він поки ще не визначився зі своїм рішенням.

Відмовилися підтримувати чинного президента майже всі учасники першого туру виборів, які отримали високі відсотки. Це стосується Юлії Тимошенко, котра посіла третє місце. Вона закликала не підтримувати жодного з фіналістів президентських перегонів, націлившись вже на парламентські вибори, де може отримати хорошу підтримку.

Сейчас Порошенко пришлось столкнуться с политическим одиночеством Фото: EPA

Ще один учасник першого туру - Анатолій Гриценко також запевнив, що абсолютно точно не підтримає чинного президента.

На початку тижня існував варіант, за яким Петра Порошенко міг би підтримати Ігор Смєшко. За інформацією "Апострофа", між Порошенком і Смєшко навіть була відповідна зустріч. Але Смєшко повідомив, що буде визначатися після першого туру. Побачивши свої результати (6,04% підтримки, - "Апостроф"), пан Смєшко вирішив йти на парламентські вибори. Про це пізніше він повідомив у своєму Facebook.

Незрозумілою залишається ситуація з кандидатом від партії "Свобода" Русланом Кошулинським. Саме його електорат міг би допомогти нинішньому президенту. Позиція кандидата від "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула, залежить від олігарха Ріната Ахметова, який, нагадаємо, поки ще не прийняв ніякого рішення. Не підтримає Порошенка і Юрій Бойко. Але, швидше за все, це пояснюється, тим, що партія "Опозиційний блок - За життя" розраховує взяти високий відсоток на парламентських виборах, а підтримка чинного президента, проти якого налаштований електорат Бойко, не дозволить цього зробити.

У самому ж штабі Порошенко про його майбутнє в разі програшу не надто переживають. Там розраховують, що замість крісла президента він буде боротися за місце в парламенті. "Уїнстон Черчілль теж був депутатом після прем'єрства", - проводять історичні паралелі соратники чинного голови держави.

Гладіаторські гри

Вже ближче до вечора 1 квітня настрої в штабі Петра Порошенка стали більш оптимістичними. Зокрема, було вирішено розвивати Telegram-канал президента із закликами до передплатників популяризувати його серед друзів. Таким чином, у штабі вирішили "осідлати" тему, яка є ближчою для Володимира Зеленського - комунікація з молоддю, в тому числі, через соціальні мережі.

Також було прийнято рішення "мочити Зеленського", використовуючи різні звинувачення та розкручуючи їх за допомогою своїх "лідерів громадської думки" (ця тактика не принесла великого успіху в першому турі). Крім того, в штабі хочуть провести роботу над помилками в регіонах, наприклад, у Харківській та Одеській областях. Саме в цих областях, як раніше вже писав "Апостроф", у команди Порошенко виникли проблеми. Там президент отримав не дуже високий результат - зокрема, в Одеській області - 9,6%, а в Харківській - 8,52%.

У штабі Порошенко тепер говорять, що мають намір перемагати, а будь-які чутки про готовність до програшу не відповідають дійсності. Але на питання, яким чином вони хочуть досягти перемоги, члени штабу обмежуються гучними фразами. "Я вважаю, що після розуміння наслідків голосування в першому турі, настрої у людей зміняться", - вважає один із членів штабу. Команда налаштована на те, щоб не втратити підтримку тих, хто вже проголосував за Порошенка. З рештою виборців будуть намагатися розмовляти. "Потрібно спілкуватися з кожним виборцем", - продовжує співрозмовник. Крім того, в штабі розраховують та те, що перед другим туром у країну повернуться мешканці західної України, котрі перебувають за кордоном. Адже 21 квітня - це католицький Великдень. Тому є передумови, що багато хто повернеться додому, щоб не просиджувати вихідні, наприклад, в Польщі чи Італії. І в штабі впевнені, що ці голоси у них в кишені. Анонсувалися на наступному тижні також нові білборди та гасла Порошенка.

І, нарешті, дебати. Користувачі соцмереж, дізнавшись про те, що Петро Порошенко прийняв виклик, належним чином оцінили цей вчинок, порівнюючи майбутнє дійство із гладіаторськими іграми. Багато користувачів вже активно цікавляться, коли почнуть продавати квитки на стадіон та скільки вони будуть коштувати. У четвер, 4 квітня спічрайтер Олег Медведєв провів прес-конференцію, на якій повідомив, що 5 квітня, о 9 годині ранку Петро Порошенко буде готовий пройти експертизу в медпункті НСК "Олімпійський".

"Ми бачимо, що дебати хочуть все: і наші виборці, і виборці Зеленського, і ті, котрі ще не визначилися зі своїм вибором. Звичайно, дебати - це не "95 квартал", не КВК і не "Розсміши коміка". Це серйозна розмова між кандидатами. Ми дуже уважно до цього ставимося і вважаємо, що потрібно провести, як мінімум, кілька раундів дебатів. Важливо, щоб кіт в мішку, якого зараз намагаються продати суспільству, виліз з мішка, продемонструвавши себе і свою позицію", - зазначив Медведєв.

На думку політичного експерта Ярослава Макітри, дебати особливо не впливатимуть на результати другого туру. "Тому, хто виграє - не потрібні дебати, оскільки є ризик втратити певний відсоток підтримки. З тієї ж причини Порошенко відмовлявся від дебатів п'ять років тому. А зараз вони вигідні президенту. Успіх одного з кандидатів залежить від формату дебатів і від того, чи зможе Зеленський втримати удар. Але я думаю, що команда Порошенко приділяє дуже велику увагу дебатам, хоча ця технологія навряд чи кардинально змінить ситуацію, навіть якщо президент переможе. Адже частина виборців Зеленського розуміють, що певних питаннях він розбирається гірше, але все одно за нього голосують", - прокоментував він "Апострофу".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На встрече глав МИД стран — членов НАТО вопрос Украины — главный на повестке дня