RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

​Нам потрібно переосмислити, як далі будувати відносини з Білоруссю – посол України в Республіці

Посол України в Білорусі Ігор Кизим Фото: facebook.com/UkrEmbMinsk

Київ вперше в історії викликає посла України в Білорусі для консультацій. Про це заявив голова МЗС Дмитро Кулеба. Надзвичайний і Повноважний посол України в Республіці Білорусь з 2017 року Ігор Кизим зараз перебуває у Києві і проводить консультації з українськими урядовцями.

"Апостроф" поговорив із дипломатом та спробував дізнатися, на скільки жорстко себе повела зараз Україна, чи згоден він повернутися до Мінську, та як ставиться до ситуації з російськими найманцями у Білорусі, яка 18 серпня обросла неочікуваними подробицями.

- Україна вперше в історії відкликала свого посла з Білорусі. Що це означає?

- Не відкликала, а викликала для консультацій. Це різні поняття взагалі. Я писав про це у Facebook, не буду це коментувати.

Тобто, фізично я перебуваю у Києві, ми проводимо консультації, що далі робити. Ви почитайте сайти Президента і Міністерства зовнішніх справ, там написано, чому мене викликали, для чого і як.

- Буквально сьогодні риторика Лукашенка стала більш жорсткою по відношенню до України. На вашу думку, чи пов'язано це з його консультаціями з Путіним? І як нам реагувати?

- Про які консультації йдеться? Я просто не чув, щоб вони з Путіним говорили. Останні новини не читав.

- І Лукашенко, і президент Франції Емманюель Макрон спілкувалися з Путіним щодо ситуації в Білорусі.

- Я не можу коментувати спілкування Лукашенка з Путіним – це не в моїй компетенції. Я можу коментувати те, що було сказано стосовно відносин Україна – Білорусь.

Президент Зеленський сказав, що останні заяви були не дуже коректні – і звинувачення України щодо втручання у справи Білорусі, і ситуація щодо так званих "вагнерівців". Це примушує до переосмислення того, як нам слід будувати відносини з Білоруссю. І для цього, власне, я і був викликаний на консультацію.

А те, що відбувається між Росією і Білоруссю – хай вони самі розбираються, відверто кажучи. І я не хочу коментувати.

- Якою повинна бути позиція України в даній ситуації? Про що ви зараз розмовляєте із МЗС та Офісом президента? Яку позицію формуєте?

- Нажаль, я не можу говорити про позицію, поки ми її не опрацювали. Коли завершимо, тоді й будемо говорити.

Тобто, зараз позиція щодо ситуації в Білорусі не визначена, так?

- Ну чому ж не визначена. Є заяви міністра закордонних справ, є заява президента. Ось вам і позиція наразі. Всі комунікації зараз ідуть через наші дві установи, які відповідають за зовнішньополітичний курс. Виклик мене в Україну – теж один із елементів нашої позиції.

- Це жорсткий крок з точки зору дипломатії?

- Як було сказано у заяві голови МЗС, це вперше за наші дипломатичні відносини. З цього можна робити висновки далі. До цього такої практики не було.

- Ми згадали про "вагнерівців". Сьогодні з'явилася інформація про те, що це була спецоперація України.

- Нажаль, я не можу це коментувати, бо я, як посол, і посольство України не долучалися до цього питання.

- Зараз українці, які знаходяться на території Білорусі, в якому вони стані? Чи відома вам ситуація?

- Деякі самі або через родичів зверталися у посольство після затримання. Ми надали відповідну допомогу, і ті, хто хотів, поїхали в Україну після того, як їх звільнили. Звучали відомі прізвища - Костянтин Ревуцький, тощо.

Наразі таких звернень нема. Треба розуміти, що деякі люди, які говорили, що вони українці, проживають на території Білорусі, працювали там тривалий час і їм також треба було допомога. Всі, кого ми знали, всі звільнені. Станом на ранок 18 серпня нової інформації у мене не було.

- Щодо загальної ситуації в Білорусі – якусь власну оцінку ви можете дати?

- Зараз продовжуються протести проти результатів виборів і за їх перегляд. Думаю, наразі важко говорити про якісь зміни. Поки позиції і у влади, і у протестувальників не змінилися.

- Я так розумію, що між МЗС України та Білорусі ведеться активна робота. Чи плануються зараз якісь різки зміни, наприклад, накладання санкцій?

- Знову не коментуватиму це питання, бо зараз іде період консультацій. За їх результатами будемо приймати рішення. Думаю, це буде через день-два. Знову таки – позиції визначаються не посольством.

- Заяви Лукашенка – це одна справа. Все-таки, що каже білоруське МЗС і посольство у наш бік?

- Знову питання для мене не коректне. Все це можна почути та прочитати через офіційні канали зв'язку державних установ Білорусі. Там можна отримати більше інформації, ніж я можу вам сказати.

- Чи збираєтеся ви повернутися у Білорусь, якщо ситуація там загостриться? Або якщо Путін введе війська чи Росгвардію?

- Це не моє рішення. Це рішення президента та міністра.

- А ви маєте право відмовитися?

- Я не можу говорити. Я викликаний лише для консультацій і перебуваю в Україні. Залишити свій пост я можу лише з дозволу Офісу президента.

- Чи розглядається можливість відкликання посла, якщо ситуація загостриться або втрутиться Росія?

Я таких обставин не прораховував. Ще раз повторю – давайте не будемо гадати, я ж не гадалка. Зараз ситуація така, що ми консультуємося.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика

Читайте також