RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Претенденти, "техніки" і піарники: хто і навіщо йде в президенти України

Кандидати в президенти діляться на три групи

Кандидати в президенти діляться на три групи Центральна виборча комісія 8 лютого завершила реєстрацію кандидатів на пост президента України Фото: EPA/UPG

Президентські вибори 2019 роки б'ють рекорди за кількістю кандидатів. 8 лютого ЦВК оголосила остаточне число претендентів на пост президента - 44 людини. Не всі з кандидатів беруть участь у виборах з намірами перемогти. Але кожен з них має конкретну мету в цьому процесі. Хто саме йде на вибори і хто дійсно буде боротися за крісло президента, - у матеріалі "Апострофа".

Кандидати в президенти поповнили бюджет країни на 110 млн грн. І тільки двоє з них зможуть повернути свої 2,5 млн застави - в разі виходу до другого туру. З цими правилами ознайомлені всі кандидати, зокрема ті, які усвідомлюють, що не наберуть великий відсоток голосів.

Тому всіх претендентів президентських виборів можна розділити на три категорії:

- реальні кандидати;

- ті, хто бажає заявити про себе перед парламентськими виборами;

- технічні кандидати.

До першої категорії відносять шість кандидатів - Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Володимир Зеленський, Анатолій Гриценко, Андрій Садовий, Олександр Вілкул та Юрій Бойко. Останній втратив досить багато електорату після конфлікту всередині Опозиційного блоку.

До наступної категорії можна віднести чи не половину списку кандидатів, і навіть лідерів президентських перегонів. Для кожного з них дуже важливо здобути перемогу і на парламентських виборах. Мати свою фракцію при владі означає мати опору під час голосувань за потрібні законопроекти. Тому на парламентські вибори сподіваються і Порошенко, і Тимошенко, і Гриценко з Садовим, які планують об'єднатися до виборів в Раду. Не менш важливі осінні вибори для роздробленого Опоблоку.

Партія "Свобода", яка не змогла пройти в діючий парламент, також вирішила брати участь у президентських виборах. Цього разу вони вирішили не висувати лідера Олега Тягнибока, який поступово втрачає підтримку в націоналістичних колах. Замість нього піде Руслан Кошулинський, який повинен поповнити відсоток прихильників партії серед електорату до парламентських виборів.

Епатажний Олег Ляшко поки не лідирує в жодному соціологічному рейтингу, незважаючи на його президентські амбіції. Але якщо ці вибори принесуть додаткові голоси на парламентському волевиявленні, його партія нічого не втратить.

Варто звернути увагу і на наявність трьох кандидатів-соціалістів - Сергій Каплін, Олександр Мороз і Ілля Ківа. Кожен з них чудово розуміє, що в гонці за крісло президента вони безсилі. Тут наміри можуть бути іншими - відродити соціалістичний рух. Але варто зізнатися - сучасні його представники навряд чи зможуть викликати довіру у виборця.

Звичайно, в списку є кандидати, які хочуть себе показати і про себе заявити. Такі кандидати як Юрій Дерев'янко, Сергій Тарута, Роман Безсмертний, Геннадій Балашов - мало відомі в більшості регіонів країни. Наявність їх імен в бюлетені потенційно може відкластися в пам'яті виборця. До цієї ж категорії можна віднести Романа Насірова та Володимира Петрова. Крім впізнаваності, яка виросла за останній час, свою участь у виборах вони можуть використовувати як самозахист від слідства.

Третя категорія - технічна. Поза всякими сумнівами до таких кандидатів можна віднести Юрій Тимошенка і Юлію Литвиненко. На президентських виборах їхня головна мета - відібрати голоси у Юлії Тимошенко. Дана схема розрахована на людей, які можуть поставити галочку за цих кандидатів через співзвучність з прізвищем Юлії Володимирівни. У випадку з Тимошенком Юрієм - унікальної подібності.

До "конкурентів" Юлії Володимирівни можна віднести і Каплина. На щастя, спільних ініціалів у них немає. Але його заява знизити ціну на газ в чотири газу, як відповідь на обіцянку Тимошенко знизити вартість удвічі, може також відібрати у неї якусь частку відсотка виборців.

Технічні кандидати є і проти Гриценка. Серед них можуть бути ті, хто позиціює себе як військовий, учасник бойових дій на Донбасі або ж має свою програму розвитку армії - Ігор Смешко, Сергій Кривонос.

Не варто забувати, що участь в президентських виборах дає ще один привілей. У кожного кандидата буде свій уповноважений представник в ЦВК. І це, в свою чергу, дозволить стежити за розвитком ситуації і не допустити або, навпаки, допомогти в організації фальсифікацій.

Біографії кандидатів в президенти 2019:

Балашов Геннадій

Лідер партії "5.10". Був народним депутатом в 1998-2002 рр. На останніх позачергових виборах президента підтримав Петра Порошенка. Його партія брала участь у парламентських виборах 2014 року, але не пройшла до складу парламенту. Також сам Балашов пробував себе в мери Києва в 2015 році, але зайняв 11 місце.

Безсмертний Роман

Відомий, як представник екс-президента Леоніда Кучми в парламенті з 1997 по 2002 роки. Був керівником фракції "Наша Україна" в 2006 році. У 2010-2011 виконував обов'язки посла України в Білорусі. Після Майдану був призначений представником України в Тристоронньої контактній групі з врегулювання конфлікту на Донбасі. З 2016 покинув цей пост.

Богомолець Ольга

Чинний народний депутат від "Блоку Петра Порошенко". Також відома як правнучка академіка Олександра Богомольця. Займає посаду голови комітету ВРУ з питань охорони здоров'я, затятий критик в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

Богословська Інна

У політиці з 1998. Двічі була у фракції "Партії регіонів". Після розгону Євромайдану показово вийшла з фракції, і стала активно критикувати Віктора Януковича. Відома своїми негативними висловлюваннями у бік Юлії Тимошенко.

Бойко Юрій

Один з керівників партії "Опозиційний блок". Яскравий представник режиму Януковича, партнер екс-голови АП під час Віктора Федоровича Сергія Льовочкіна. Виключений з фракції ОБ за неузгоджене з однойменною партією об'єднання з політсилою Вадима Рабиновича "За життя". Борець за права Російської православної церкви, підтримує налагодження відносин з Росією.

Бондар Віктор

Нардеп і голова депутатської групи "Партія" Відродження ". На президентських виборах 2010 року підтримав Тимошенко. Але після виборів в парламенту 2012 увійшов до складу фракції "Партії регіонів". У грудні 2010 року був заарештований і звинувачений в підтримці умисного знищення в 2006 році незавершеного будівництва автовокзалу "Теремки" в Києві. Через рік справу було закрито.

Ващенко Олександр

Очолює громадську організацію "Влада народу". Власник "Міжнародного центру економіки і права", "Міжнародної телерадіокомпанії "АBITIВI", є власником 51% будівельно-інвестиційної компанії" ВІК "і 85% "ТНК Української нафтової групи".

Вілкул Олександр

Кандидат від партії "Опозиційний блок - Партія миру і розвиток". Входить в групу впливу олігарха Ріната Ахметова. Віце-прем'єр-міністр України в 2012-2014 роках.

Габер Ніколай

У політику прийшов в 1990-х роках. У 1999 вже балотувався в президенти України. Є главою "Патріотичної Партії України". На даний момент працює помічником-консультантом нардепа від "Народного фронту" Андрія Реки.

Гнап Дмитро

Відомий український журналіст. Балотується в президенти від партії "Сила людей" за результатами праймеріз. Гроші на заставу отримав від пожертв українців. У розпал передвиборний кампанії був звинувачений у привласненні грошей журналістського проекту "Слідство.Інфо", отриманих у вигляді премії в 2015 році. Гнап підтвердив, що 9 тисяч євро лежать в банку і він готовий в будь-який момент їх повернути. Після скандалу партія зажадала Гнапа зняти свою кандидатуру.

Гриценко Анатолій

Екс-міністр оборони в 2005-2007 рр., лідер партії "Громадянська позиція". Також є чоловіком відомої української журналістки Юлії Мостової. У ЗМІ неодноразово звинувачувався в продажі української техніки та земель військових частин. Прагне стати єдиним кандидатом від демократичних сил, але поки не всі готові підтримати його.

Данилюк Олександр

Адвокат, член політсили "Громадський рух "Спільна справа". Був одним з організаторів Податкового майдану в 2010 році, також брав участь в Євромайдані. Мав громадянство Британії, чи є зараз, неясно. У Лондоні проживають його дружина і діти.

Дерев'янко Юрій

Позафракційний нардеп, член ради партії "Воля". Екс-соратник політика Міхеїла Саакашвілі, з яким вони разом організовували партію "Рух нових сил". У 2015 році увійшов до п'ятірки найбагатших депутатів, маючи 416 млн грн. На президентські вибори йде від партії "Воля", так як РНС не підтримала його кандидатуру.

Добродомов Дмитро

Нардеп, лідер партії "Народний контроль". У 2012-2014 був гендиректором медіахолдингу ZIK. Має відношення і до "4 каналу", власниками якого є соратники Добродомова. У ЗМІ з'являлася інформація, що партію спонсорує відомий кримінальний авторитет Ігор Кривецький, який також пов'язаний з партією "Свобода".

Журавльов Василь

Член партії "Стабільність", голова громадської організації "Федерація футболу міста Маріуполь". Також є директором компанії "Санрей Інвестиція". Але в декларації за 2017 р вказав 0 грн доходу.

Зеленський Володимир

Відомий український комік і актор, керівник "Студії Квартал-95". Співпрацює з телеканалом "1+1", який належить олігарху Ігорю Коломойському. У ЗМІ неодноразово повідомлялося, що останній є головним спонсором Зеленського на виборах. У виборців асоціюється з образом героя серіалу "Слуга народу" Василя Голобородька. Журналісти з'ясували, що Зеленський володіє декількома російськими компаніями, хоча він до цього заявляв, що не має ніякого бізнесу в РФ. Пізніше повідомив, що він більше не співвласник кіпрської фірми Green Family LTD, який належали компанії в Росії.

Каплін Сергій

Нардеп від "Блоку Петра Порошенко", висуванець від партії "Соціал-декмократіческая партія". У політичних колах розповідають, що Каплін - проект Льовочкіна.

Кармазин Юрій

Член "Партії захисників Вітчизни", екс-нардеп. Очолює громадську організацію "Інститут права та суспільства". Працював помічником прокурора, був суддею. У 2006 році брав участь у виборах мера Києва, посів 4 місце.

Кива Ілля

Член "Соціалістичної партії України", більше відомий як екс-радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Очолював департамент протидії наркозлочинності Національної поліції. Активісти звинувачували в підтримці контрабанди на територіях ЛНР і ДНР. Брав участь у підпалі телеканалу "Інтер" у вересні 2016 г. Також відомий своїми скандальними і дискримінаційними висловлюваннями. За інформацією ЗМІ, продовжує користуватися ресурсами Нацполіціі.

Корнацький Аркадій

Нардеп від фракції БПП. Тривалий час проживав в Москві. Підозрюється в наявності громадянства РФ. Співвласник ТОВ "Агрофірма Корнацьких".

Кошулинський Руслан

Кандидат від партії "Свобода". У 2012 році був обраний заступником голови ВРУ. Проходив службу на Донбасі. Є однопартійцем кримінального авторитета Ігоря Кривецького, який в політичних колах відомий своїми партнерськими відносинами з "регіоналами", в тому числі з Дмитром Фірташем.

Кривенко Віктор

Нардеп, член політсили "Народний рух України". Пройшов в Раду за списками партії "Самопоміч". Але в серпні 2015 був виключений з фракції за підтримку законопроекту про децентралізацію. Потім перейшов в БПП, але пізніше вийшов і звідти. У політичних колах розповідають, що Кривенко тривалий час намагався знайти спонсора для партії.

Кривонос Сергій

Висуванець від партії "Воїни АТО", військовий. За інформацією ЗМІ, у нього був конфлікт з Головнокомандувачем Збройних сил Віктором Муженко. Розбіжності виникли під час створення Сил Спеціальних Операцій. У січні 2016 р Кривонос призначений першим заступником командувача ССО ВСУ.

Купрій Віталій

Нардеп, колишній член партії "УКРОП". У липні 2018 році вийшов з політсили, щоб самостійно йти на президентські вибори. За час політичної діяльності змінив 4 партії.

Литвиненко Юлія

Відома тележурналіст. Працювала на канал ICTV, "Інтер", К1 та інших проектах. У ЗМІ повідомляють, що на президентські вибори йде як технічний кандидат для відбору голосів у Юлії Тимошенко.

Ляшко Олег

Нардеп і лідер "Радикальної партії". До парламенту потрапив в 2006 році за допомогою "Блоку Юлії Тимошенко". Відомий своїми відносинами з Сергієм Льовочкіним. У політичних колах не приховували, що останній спонсорував Ляшко протягом багатьох років. У парламенті VIII скликання Ляшко змінив спонсора. Ним став олігарх Ринат Ахметов. Має багатомільйонні доходи, походження яких не може пояснити.

Мороз Олександр

Старожил української політики, член партії "Соціалістична партія Олександра Мороза". Двічі був спікером парламенту. Виступав за надання російській мові статусу офіційної. У 2006 р з'явилася інформація, що нібито Мороз причетний до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Мураєв Євгеній

Нардеп, член партії "Наші". Колишній член фракції Оппоблок, а також партнер нардепа і лідера партії "За життя" Вадима Рабиновича. У політсилі останнього був головою політради партії. Вийшов з партії майже в той же час, коли його канал NewsOne через посередників придбав Віктор Медведчук. Пізніше Мураєв створив новий телеканал "Наш". Виступає за відновлення відносин з Росією.

Наливайченко Валентин

Екс-голава СБУ, голова партії "Суспільно-політичний рух Валентина Наливайченка". Також займав посаду посла України в Білорусі в 2005-2006 рр. Був головою політради партії "Наша Україна". За часів Януковича підозрювався в державній зраді і зливі секретної інформації спецслужбам США. З приходом нової влади кримінальне провадження було закрито. У 2018 р один з провладних каналів звинуватив його в шпигунстві на користь РФ.

Насиров Роман

Скандальний політик, екс-нардеп від БПП. Більш відомий як голова Державної фіскальної служби. 2 березня 2017 р затриманий детективами НАБУ в рамках розслідування газової справи нардепа Олександра Онищенка. Вийшов під заставу в 100 млн грн, який внесли дружина і тесть. Під час слідчих дій з'ясувалося, що у Насиров є британське громадянство. Запам'ятався українцям лежачим на носилках і закутаним в ковдру. У грудні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним звільнення Насирова з ДФС і відновив його на посаді. Але на робоче місце його ніхто не пустив, через кілька тижнів ДФС була розділена на податкову і митну службу.

Новак Андрій

Український економіст. Співпрацював з багатьма українськими компаніями, був радником двох прем'єр-міністрів. Є членом політпартії "Патріот".

Носенко Сергій

Займається інвестиційною та підприємницькою діяльністю. Старший керуючий директор інвестиційної компанії International Investment Partners, а також засновник громадською організацією "Розвиток".

Петров Володимир

Політтехнолог, керівник проекту "Ісландія". У медіакругах його називають "чорним" піарником та пов'язують з багатьма політиками - Арсенієм Яценюком, Ігорем Коломойським, Сергієм Льовочкіним і ін. 29 листопада 2018 році Петрова затримали у справі секс-скандалу з чиновником Нацполіцііі і чоловіком заступника голови ГБР Ольги Варченко Олександром Варченко і студенткою Наталією Бурейко. Пізніше Бурейко зізналася, що її використовували в цій історії і написаний її пост в Facebook виявився неправдою.

Порошенко Петро

П'ятий президент України, український бізнесмен і творець кондитерської корпорації "Roshen", власник "П'ятого каналу" і т.д. Став президентом в період Революції 2014 року, переміг в першому турі. Замішаний в офшорних скандалах, а також у веденні бізнесу на території РФ під час військових дій на Донбасі. До кінця президентського терміну почав втрачати довіру виборців через часті скандалів і звинувачень його оточення в корупції, фінансових схемах і співпраці з РФ.

Ригованов Руслан

Виконуючий обов'язки начальник на держпідприємстві "Севастопольський морський рибний порт". Є одним із засновників громадської організації "Платформа соціально-гуманітарних ініціатив і інновацій" Єдиний координаційний центр". Також працював помічником нардепа Наталії Веселова, яка в 2015 році звільнила Рігованова за участь в політичних шоу на російських каналах.

Садовий Андрій

Тричі мер Львова і лідер партії "Самопоміч", співзасновник ТРК "Люкс". З 2016 року Львів опинився забитим сміттям, який не вивозили з міста на протязі певного часу. Садовий звинуватив в тому, що відбувається Адміністрацію президента, яка таким чином намагалася підірвати авторитет мера. Подія отримала свою назву - "сміттєва блокада". Садовий виступає активним критиком режиму Януковича. У той же час в мережі є відео дня народження Віктора Федоровича, на якому присутній і мер Львова. На президентських виборах 2019 року відмовився об'єднуватися з Анатолієм Гриценком через власні амбіції.

Скоцик Віталій

Екс-голова "Аграрної партії України". Відсторонений від керівництва після нібито рейдерського захоплення партії. Натомість члени партії звинуватили його в привласненні грошей політсили і розправі з неугодними. У січні 2019 року створив свій громадський рух "Аграрна платформа Віталія Скоцика".

Смешко Ігор

Член партії "Сила і честь", голова Комітету з питань розвідки при президенті. У 2003-2005 очолював СБУ. Гроші на свою кампанію вирішив збирати у виборців, запропонувавши їм довести, що президентом можна стати і без олігархів.

Соловйов Олександр

Член партії "Розумна сила". В 2011-2015 рр. працював в Державній службі по боротьбі з економічними злочинами МВС України.

Тарута Сергій

Нардеп, засновник партії "Основа". З березня по жовтень 2014 був призначений губернатором Донецької області. Був бізнес-партнером Ріната Ахметова. Частина бізнесу, що належила Таруті, знаходиться на непідконтрольних територіях.

Тимошенко Юлія

Нардеп, голова партії "Батьківщина", за численними опитуваннями - лідер президентських перегонів. Бере участь у виборах президента в третій раз. Головний опонент Порошенко. Свій шлях у політиці почала з керівництва ряду компаній, пов'язаних з газом і іншими природними копалинами. Двічі сиділа в тюрмі, вважається жертвою політичних репресій. Опоненти звинувачують її в підписанні невигідних газових контрактів з РФ в 2009 році. За даними декларації, не має ніякого майна.

Тимошенко Юрій

Нардеп, український гвардієць. За інформацією ЗМІ, на вибори йде як технічний кандидат. Гроші на заставу для участі на виборах, за його словами, займав у друзів.

Шевченко Ігор

Екс-міністр екології та природних ресурсів в 2014-2015 рр. У політичних колах Шевченко пов'язують із депутатом-втікачем Олександром Онищенком, за квотою якого кандидат став міністром.

Шевченко Олександр

Нардеп, власник курорту "Буковель", близький бізнес-партнер Ігоря Коломойського, член партії "УКРОП". Активісти підозрюють його у привласненні бюджетних грошей, виділених на ремонт доріг в його окрузі - Івано-Франківської області. У вересні 2018 року по цьому питання з обшуками в "Буковель" та шляхово-експлуатаційну компанію "ПБС", власником якої є Шевченко, приходило СБУ.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів