RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Буде темна конячка: Зеленський нікому прем'єра не віддасть

Ігор Петренко про результати парламентських виборів

Ігор Петренко про результати парламентських виборів Фото: president.gov.ua

Дострокові парламентські вибори сенсацій не подарували. Головне питання на сьогодні - чи отримає "Слуга народу" однопартійну більшість і з ким президентська сила формуватиме коаліцію. Що стосується прем'єрського крісла, то "Слуга народу" нікому його не віддасть. Таку думку висловив "апостроф" політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Підсумок виборів

Результат останнього екзит-полу практично показує реальну картину виборів. Так, може бути похибка у півтора-два відсотки. Але навряд чи це дозволить тому ж Смешку зайти до Ради. Там ми побачимо ті п'ять партій, які проходять за результатами екзит-полів.

Головний підсумок - п'ятірка лідерів, про яку говорилося всі ці місяці, такою і залишилася. Можливо, трохи змінилися пропорції, але, наприклад, "Слуга народу" взяла свій результат - їм прогнозували між 42 і 48 відсотками, а вони отримують 44.

"Опозиційна платформа - За життя" - тут чекали навіть більше, ніж вони отримають. Якщо дивитися за внутрішніми екзит-полами партії, то у них було 18%. Це означає, що їхній основний електорат (пенсіонери) пішов голосувати з ранку, а молодь підтяглася до вечора і віддала свої симпатії тому ж "Голосу" тощо.

Зросла підтримка у "Європейської солідарності". Якщо тижнів зо два тому у них було просідання, то на виборах вони показують непоганий результат. Вони дещо добрали на темі реваншу.

"Батьківщина" взяла голоси своїм ядерним електоратом, а залучити когось нового їм не вдалося.

Що стосується "Голосу", то вони розраховували на більше, але головне - що партія проходить до Ради.

Однопартійна більшість

Шанс у "Слуги народу" на однопартійну більшість, звичайно ж, є. За партійною квотою вони отримають 125-130 голосів. І тепер головне - мажоритарка.

Мене здивувало, що, за попередньою інформацією, вони взяли Київ. Це показово і багато про що говорить. Якщо протягом кампанії я думав, що вони затягнуть близько 50 мажоритарників, то зараз вони можуть розраховувати на значно більшу кількість.

Плюс, потрібно розуміти, що у пропрезидентську більшість можуть увійти безпартійні депутати. Тому більшість "Слуги народу" цілком можлива.

Коаліція і опозиція

За будь-яких умов, в опозиції будуть "Європейська солідарність" і "Опозиційна платформа - За життя". Вони вже почали цей процес і будуть його продовжувати. Що стосується "Батьківщини" і "Голосу", то тут все ситуативно - вони можуть стати конструктивною опозицією. Але їх опозиційний настрій може бути різного ступеня і поглядів - десь вони будут критикувати, а десь підставлять плече.

Але якщо говорити про коаліцію, то "Слузі народу" в будь-якому разі потрібна ще одна фракція. Навіть якщо вони доб'ються (результату) 226 і більше - це буде слабка коаліція, оскільки президентській силі для реальних змін і реалізації їх адженди потрібно 300 голосів. Тобто потрібно залучати інших, чого вони робити не хочуть. Тут єдино-реальний варіант - коаліція з "Голосом". Але й у такому разі вони навряд чи отримають 300+.

Прем'єр-міністр

"Слуга народу" нікому не віддасть прем'єрство, тим більше з таким результатом. Навіть якщо вони не візьмуть більшість, то прем'єр все одно буде від їхньої сили.

Перша партія, з ким вони будуть вести переговори - "Голос". Але ніхто не дасть Вакарчуку прем'єра.

Якщо "Голос" відмовиться, тоді вони будуть змушені звернутися до "Батьківщини". А там одна задача - прем'єрство Тимошенко. Але "Слуга народу" на це не піде. Вони зроблять все можливе, щоб залучити до більшості безпартійних депутатів або той же "Голос". Тим більше, для такої молодої партії участь в коаліції буде дуже престижною.

У будь-якому разі, "Слуга народу" прем'єрство не віддасть. Це буде людина поза партією, яку раніше навіть не розглядали як політика. Чекаємо менеджера-економіста, як говорив Зеленський після оголошення результатів екзит-полу. Скажімо так, буде "темна конячка".

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів