RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Шахов і мат у Верховній Раді: як депутати перелякалися коронавірусу

Народні обранці бояться йти на роботу

Народні обранці бояться йти на роботу Фото: УНІАН

Коронавірус дістався і до Верховної Ради. У народного депутата Сергія Шахова - позитивний результат тесту на захворювання. Після такого повідомлення в парламенті почалася легка паніка, адже вірус особливо небезпечний для людей більш старшого віку, а таких в стінах парламенту чимало. Про те, що зараз відбувається в парламенті, хто може постраждати від вірусу, а також чому народні депутати можуть піти на віддалену роботу, читайте в матеріалі "Апострофа".

В Україні станом на сьогодні зафіксовано офіційно 14 випадків захворювання COVID 19, і серед цих хворих один народний депутат - Сергій Шахов з депутатської групи "Довіра". Спочатку ця інформація почала з'являтися в анонімних телеграм-каналах, у депутата все заперечували і говорили, що це звичайне ГРВІ. Однак пізніше цю інформацію повідомили в Міністерстві охорони здоров'я. "Зараз з нардепом проводяться всі необхідні дослідження і епідеміологічне розслідування. Йому надається амбулаторне лікування в умовах самоізоляції", - повідомили у відомстві. Також медпрацівники проведуть роботу з усіма, хто з ним контактував. А також дезінфікують приміщення Ради, де бував нардеп.

Шахов пізніше вийшов у прямий ефір на своїй сторінці в Facebook і підтвердив, що вірус таки є. "Сьогодні мені подзвонили з лабораторії і сказали, що підтверджується коронавірус. Відразу хочу всім сказати, що це не так страшно, як це малюють", - прокоментував нардеп. При цьому, він стверджує, що востаннє був у Верховній Раді 6 березня. З 8 по 11 березня нардеп був у Франції, а після того був присутній на засіданні комітету з питань екологічної політики. Згідно з електронною реєстрацією, разом з Шаховим там також було ще 11 депутатів з різних фракцій. У партійному чаті "Слуги народу" після цього з'явилося повідомлення про те, що всі хто контактував з Шаховим безпосередньо, а також, був на засіданні комітету, повинні піти в режим самоізоляції. "Тим, хто не контактував безпосередньо, самоізоляція не потрібна. Тест на коронавірус без симптомів захворювання (висока температура, ломота, сухий кашель) проходити не треба", - говорилося в повідомленні.

Однак після повідомлення про Шахова, як не під запис говорять кілька нардепів, в парламенті все ж таки почалася легка паніка. Наприклад, в чаті "Слуги народу" депутати почали обмінювати своїми показниками температури тіла. "Всі показують результати і жартують", - коментує нардеп. Також в партійному чаті закликали всіх, хто контактував з Шаховим після 11 березня таки пройти тест на коронавірус. "Всім, хто контактував після 11 березня з ним, з його помічниками або групою "Довіра", прохання прийти і пройти тест в Амбулаторії ВРУ на Шовковичній, 4", - йдеться в повідомленні.

Також за словами ще одного нардепа Шахов контактував близько ці дні з нардепом з групи "Довіра" Сергієм Вельможним. "Вельможний вчора був на комітеті правової політики. Потенційно члени комітету з правової політики всі заражені", - прокоментував "Апострофу" нардеп. У самій депгрупі "Довіра" дуже емоційно сприйняли подію, особливо з огляду на той факт що в групі чимало депутатів, які входять до групи ризику. Найбільше вірус загрожують категорії людей віком 50+. А таких в депутатській групі - половина. Крім того, депутат по прильоту ходив на телевізійні ефіри, спілкувався з депутатами інших фракцій. Частина депутатів з інших фракцій, дізнавшись про цю новину, одразу поїхала здавати тести на коронавірус. Нардепи з фракції "Голос", які контактували з депутатом, пішли в режим самоізоляції на 14 днів.

"Депутати, які минулого тижня контактували з Сергієм Шаховим, перейдуть на самоізоляцію і будуть дотримуватися всіх правил. Про будь-які зміни стану здоров'я будуть повідомляти сімейного лікаря", - повідомив прес-секретар фракції "Голос" Ярема Дух. Зараз у фракції також з'ясовують, хто контактував з Шаховим. Уже зараз відомо, що мова йде про нардепа Лесю Василенко, члена екологічного комітету і заступника глави фракції Ярослава Юрчишина. Решта контактів зараз з'ясовується.

"Він ходив на ефіри, був на "5 каналі", на інших, і взагалі він досить товариський, він багато з ким контактував і повів себе безвідповідально", - коментує один з нардепів. Побоювання парламентаріїв можна зрозуміти, адже список контактів нардепа - дуже великий, а в групі ризику перебувають люди старше 50, яких багато не тільки серед депутатів, але і в апараті парламенту, де також контактували з нардепом. І незважаючи на те, що Верховна Рада в цьому скликанні значно помолодшала, в деяких фракціях середній вік становить 60-70 років. Наприклад, мова йде про "Опозиційну платформу - За життя!", депутати якої, за інформацією "Апострофа", в останні дні контактували з Шаховим.

З огляду на ситуацію, що склалася, у Верховній Раді всерйоз розглядається сценарій взагалі закрити Раду на карантин, якщо будуть ще випадки зараження, і працювати віддалено. Відповідні рішення вже розробляються в Офісі президента. Зокрема, Офіс президента доручив підготувати нардепу від СН Андрію Костіну зміни в регламент, які дозволять голосувати віддалено.

Як сказано в документі, який ексклюзивно надало "Апострофу" джерело, в разі неможливості проводити засідання Верховної Ради через епідемічної загрози, голосування за певні закони, які стосуються протидії пандемії, забезпечення національної безпеки, економічного добробуту та прав людини, будуть проводитися в режимі онлайн.

Для цього депутатам запропонують виходити на зв'язок і ідентифікувати себе за допомогою Skype або інших програмних продуктів. Трансляцію і відеозапис засідання парламенту пропонують проводити на сайті Верховної Ради. Голосування буде проходити у вигляді опитування, під час якого голова лічильної комісії фіксуватиме голосування кожного депутата. Прийняті законопроекти можуть бути затверджені головою ВР за допомогою накладання електронного підпису. Зараз серед депутатів обговорюється такий формат роботи. І хоча дана ідея суперечить Конституції - згідно зі статтею 84, "голосування здійснюється народним депутатом особисто" - багато обранці народу схиляються до того, що складні часи вимагають складних рішень.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати