RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мене здивували великі суми готівкою у кандидатів до Антикоруп­ційного суду - суддя Верховного суду Литви

Аурелійус Гутаускас про відбір суддів до Вищого антикорупційного суду України

Аурелійус Гутаускас про відбір суддів до Вищого антикорупційного суду України Суддя Верховного суду Литви Аурелійус Гутаускас Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Відбір суддів до Вищого антикорупційного суду вийшов на фінішну пряму. В кінці лютого Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) планує представити 27 суддів першої інстанції та 12 - апеляційної. Після безлічі політичних скандалів та інтриг сам конкурсний відбір проходив на диво спокійно, але під пильною увагою суспільства. Іноземні експерти, які увійшли до складу Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ), також не заявляли про тиск на них і запевнили, що особливих складнощів у роботі з ВККС не виникало. Однак було чимало моментів у відборі, які міжнародних експертів неприємно здивували. Про те, як проходив конкурс, що потрібно зробити в першу чергу перед запуском суду, і скільки експерти отримують за свою роботу, в інтерв'ю "Апострофу" розповів один із членів ГРМЕ, суддя Верховного суду Литви АУРЕЛІЙУС ГУТАУСКАС.

- Розкажіть, як ви потрапили до Громадської ради міжнародних експертів?

- Усі кандидатури експертів пропонували впливові організації. Особисто я у відборі до Громадської ради був кандидатом від Європейського союзу. Думаю, що саме моя професійна діяльність в Литві вплинула на вибір моєї кандидатури. Далі, коли були запропоновані 12 кандидатів у ГРМЕ, ВККС відібрала 6 осіб, які і сформували саму Громадську раду.

- Ви за весь цей час не пошкодували, що погодилися брати участь у створенні українського антикорупційного суду?

- Мене з самого початку зацікавив цей процес. Але я не думав, що це буде настільки захоплююче.

Після запрошення я став цікавитися передумовами створення суду, ознайомився з законом "Про Вищий антикорупційний суд". Я багато чув, що подібні спеціалізовані суди є в деяких країнах. Але такого процесу відбору кандидатів я ніде не бачив.

- В Україні не всі політики підтримували створення окремого антикорупційного суду, незважаючи на домовленості з міжнародними партнерами. Їхній аргумент - кожен суд повинен бути антикорупційним, а запуск подібних органів мало де практикується. Ви згодні з таким твердженням?

- Головна причина створення цього суду - рішення України йти в Європу. І я думаю, що це - найвища вимога від інших країн Євросоюзу і міжнародних партнерів. Усі розуміють, що корупція в Україні впливає на всі сфери життя і розвиток країни. Усі говорять про політичну корупцію, пов'язану з криміналом, але гучні справи і судові рішення відсутні. Будемо сподіватися, що антикорупційний суд виправить цю ситуацію.

- До цього ви вже брали участь в подібних відборах кандидатів у судді?

- Ні, але в Литві у мене був досвід у відборі кандидатів в прокурори.

- І що складніше?

- Зізнаюся, що складніше відбирати суддів. Але цим процес і цікавіший.

Аурелійус ГутаускасСуддя Верховного суду Литви Аурелійус ГутаускасФото: Олександр Гончаров / Апостроф

- Як вам працювалося з членами ВККС?

- Можу з упевненістю сказати, що всі члени ВККС залишили у мене хороше враження. Коли ми почали спільно працювати, відчувалося, що ми єдина команда. Звичайно, ми багато дискутували щодо кандидатів, нашої роботи, регламенту. Але ніяких серйозних суперечок і сварок не було. Вони нам дуже допомагали.

Перед стартом роботи колеги з ВККС пояснили нам весь процес. Письмовий іспит вони перевіряли самостійно, тому що не всі члени Громадської ради знають українську мову. Психологічний тест кандидатів проходив також без нашої участі. Ми приступили вже до співбесіди конкурсантів.

- Крім ВККС, хто вам ще допомагав освоюватися?

- Для нас було створено спеціальний секретаріат при Громадській раді, який нам надавав юридичні консультації, допомагав у перекладі документів тощо. Мені було простіше: серед експертів я був єдиний, хто володіє англійською, українською та російською мовами. Тому я розумів, що мені говорять і чи правильно перекладають.

- Часто виникали неузгодження в перекладі?

- Ні, нічого подібного не було. Всі працювали чесно. Але мовний бар'єр був головною проблемою, з якою нам довелося зіткнутися за весь час роботи. Нам потрібно було читати біографії кандидатів, надану НАБУ, громадськими організаціями інформацію, вивчити прийняті ними судові рішення, наскільки вони правові або політичні. І незважаючи на всі труднощі, нам вдалося знайти кандидатів, які, на нашу думку, не відповідали всім вимогам.

- А як їм вдалося успішно здати перші іспити?

- У цьому немає нічого дивного. Кандидат може мати хороші знання, але питання можуть виникнути до його декларації та доходів.

Але найбільше нас неприємно вразило те, що багато кандидатів у документах вказували про себе невірну інформацію. Це все ставало зрозумілим якраз під час співбесіди, прямого контакту з ними. Ми задавали їм питання, а вони намагалися викрутитися, виправдатися. Мені здається, що нечесна людина не повинна претендувати на подібний пост. Особливо в Антикорупційному суді. І ми намагалися таких кандидатів не допускати.

- Як кандидати пояснювали наявність дорогого майна, великих сум грошей?

- Вони розповідали, що накопичили гроші, або батьки заробили за все життя, або розлучився з дружиною і поділили майно. Один із кандидатів сказав, що дорогий подарунок йому подарував брат, який живе в Росії. Але більш за все мене здивувало те, що великі суми грошей були готівкою. У Литві це неможливо, ми все тримаємо на банківських рахунках.

- Дуже часто на високі посади йдуть в тому випадку, якщо у відбірковій комісії є зв'язки або ж за тебе замовили слівце. Чи були випадки, коли ви з колегами розуміли, що той чи інший кандидат сподівається на зв'язки у ВККС для проходження конкурсу?

- Я не виключаю, що багато хто з кандидатів були особисто знайомі з суддями ВККС. Вони з однієї сфери, і могли часто перетинатися. Але ми не відчули впливу таких знайомств під час відбору. На нас ніхто не тиснув, ми знали, що маємо право вето.

- Чи втручалися у вашу роботу політики, наполягаючи на якомусь кандидаті?

- Ні, це неможливо. Усі експерти мають професійний багаж, і для нас дуже важливо зберегти своє ім'я і репутацію. Тому що ми в цьому процесі представляємо не тільки свої країни, а й впливові організації. І ми запрошені для того, щоб відбір проходив чесно, без втручання політиків.

Аурелійус ГутаускасСуддя Верховного суду Литви Аурелійус ГутаускасФото: Олександр Гончаров / Апостроф

- Із 113-ти кандидатів, які дійшли до етапу співбесід, 42 - вибули, а сімом навіть вдалося пройти до наступного етапу, незважаючи на сумніви ГРМЕ на їх рахунок. Як вдалося відсіяти 42 кандидати? Невже на спільних засіданнях вам вдавалося знаходити спільну думку з членами ВККС?

- Таких спільних засідань щодо заветованих кандидатів у нас було близько шести. Іноді вони тривали по п'ять годин. Ми багато сперечалися, дискутували. При цьому ми були на одній хвилі. У більшості випадків ВККС погоджувалася, що кандидат непереконливо поводиться, що у нього сумнівна репутація. Але вони також змогли нас переконати щодо сімох кандидатів.

- Ви напевно в курсі, що довгий час українські політики не могли домовитися з міжнародними партнерами, у кого має бути право вето. На Заході спочатку наполягали закріпити це право за експертами. У нас же це називали прямим втручанням у внутрішні справи держави. Зрештою, було створено схему спільного засідання для подолання вето ГРМЕ. Як ви думаєте, це правильне рішення?

- Я думаю, так. Тому що експерти - це помічники ВККС. Ми тільки допомогли їм знайти підозрілих кандидатів. У будь-якому випадку ми виконаємо свою роботу і поїдемо, а їм потрібно працювати з цим суддями. Мені здається, ідея спільного процесу була найкращою.

- За вашу працю українська держава зобов'язалася вам платити щомісяця зарплату. Раніше повідомлялося, що це близько 6-7 тисяч доларів на місяць. Ви отримуєте цю суму?

- Щомісячна зарплата залежить від роботи, яку ми виконуємо. Це близько чотирьох тисяч євро. Велика частина цієї зарплати йде на проживання і перельоти, які нам потім компенсують. Також міжнародна організація USAID та посольство США в Україні платять нам добові.

- Ви разом із ВККС відібрали 71-го кандидата, які будуть боротися за 39 місць в суді. Чи можна говорити, що ваша робота вже виконана?

- Якщо точніше, то наша робота закінчиться тоді, коли призначать кандидатів. Я думаю це трапиться в березні. На даному етапі ми допомогли у відборі кандидатів. Зараз же ми пишемо пояснювальні щодо тих кандидатів, які пройшли і які були відсіяні. У останніх є право оскаржити наше рішення. Тому ми повинні обґрунтувати свій вердикт.

Аурелійус ГутаускасСуддя Верховного суду Литви Аурелійус ГутаускасФото: Олександр Гончаров / Апостроф

- Що тепер чекає відібраних кандидатів?

- У них продовжаться співбесіди, але вже тільки з ВККС.

- Ви вірите, що це буде чесний відбір?

- Я вірю. Якби я був не впевнений, я б тут не працював.

- Чи готові ви нести відповідальність за 71 відібраного кандидата?

- Якщо всіх ще ретельніше перевірити, то можна знайти щось "цікаве" про кандидатів. І я думаю, що повторний круг інтерв'ю допоможе відібрати кращих суддів із усіх конкурсантів.

- На початку розмови ви сказали, що читали закон про суд. На ваш погляд, чи є якісь упущення і недопрацювання в документі?

- Сам закон логічний, відповідно до юридичної техніки сконструйований досить добре. Відчувається, що автори закону вивчали подібний досвід в інших країнах. Але це - закон про функціонування суду, а найголовніше - які будуть розглядатися кримінальні справи і якими будуть рішення. Це безпосередньо пов'язано і з компетенцією кандидатів, яких навіть після призначення потрібно ще багато чому навчити. Перед запуском я б радив для них організувати курси з професіоналами з інших країн, які змогли б пояснити принципи роботи антикорсуду. Це могло б допомогти.

Також існує проблема з відбором решти персоналу суду - помічники, секретарі. Це питання ще не вирішене. Але можу сказати, що їх теж потрібно ретельно відбирати. На ці посади ідеально підійшли б представники відповідального суспільства.

Читайте також

Обнулити санкції? Чому закривають реєстр "міжнародних спонсорів війни"

Відмова від сайту зі списком компаній, які співпрацюють із Росією, викликає багато питань у суспільстві

Конвой втомився? Чому обвинувачений підірвав суд у Києві

Багато питань у справі Ігоря Гуменюка викликають дії суду та правоохоронних органів