RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нічого доброго Україні від Росії очікувати не варто - Микола Полозов

Адвокат українських моряків про свою роботу в РФ

Адвокат українських моряків про свою роботу в РФ Фото: Facebook.com / Nikolai Polozov

Адвокат українських полонених моряків МИКОЛА ПОЛОЗОВ вважає, що за нинішньої конфігурації влади покращення відносин між Україною і Росією чекати не доводиться. І поки немає ознак, що нинішні керівники РФ "втомилися" від своєї діяльності. Про те, наскільки складно буває захищати права людини в Росії, Микола Полозов розповів в інтерв'ю "Апострофу".

- Чи вважаєте ви себе борцем з системою?

- Я не вважаю себе борцем з системою. Я вважаю себе представником суспільства. У Росії воно знаходиться в усіченому вигляді і в дуже важкому моральному стані. Я бачу свою, скажімо так, місію, хоча б у частковому відновленні справедливості по відношенню до того, що продукує російський політичний режим.

- Яке ваше ставлення до Володимира Путіна?

- Путін є яскравим прикладом того, що тривале перебування при владі шляхом маніпуляції демократичними процедурами, зміцненню корупції, зовнішній агресивній політиці і так далі - це не корисно для країни. Його роль в історії Росії, звичайно ж, є деструктивною.

- Систему вдасться колись змінити?

- На перстні царя Соломона був напис "І це пройде". Тому ніщо не існує в статиці. І в Росії, що б не робили нинішні політики, вони при владі можуть знаходитися обмежений час. Тому будуть якісь зміни.

Чи будуть вони кращими або гіршими, складно сказати. Але, безумовно, нинішня система сама себе зживе. Вона неефективна, затратна, деструктивна. І тривалий час режим в нинішньому вигляді існувати не зможе.

Це питання також розвитку суспільства. Світові потрібні нафта та газ, і це дозволяє нинішній системі існувати. Пройде якийсь час - нафта та газ не будуть потрібні, а тоді настане дуже сильна економічна і політична криза.

Загадувати складно. Але те, що негативні процеси, які тривають в Росії останні два десятиліття, тільки посилюються - неможливо не помічати.

- Чи пропаде створена Путіним система після того, як людство відмовиться від нафти та газу?

- Не обов'язково. Технологічний ривок може відбутися протягом декількох десятиліть. Я думаю, що такого часу у нинішньої влади немає - чисто з фізіологічних причин. Тому якась трансформація влади в будь-якому випадку відбудеться. Інше питання, що за наявності всіх необхідних умов, наступний правитель, якщо він буде мати таку ж абсолютну владу, може бути гіршим за теперішнього. Питання корінних демократичних перетворень - це не питання найближчого часу в Росії.

- Політолог Валерій Соловей говорив про падіння системи в 2020 році, а публіцист Леонід Радзіховський передбачав, що Путін піде в 2024 році, після чого ситуація зміниться. Чи є реальними ці прогнози?

- Я, чесно кажучи, поки не бачу, щоб ця влада настільки втомилася, щоб вона могла за такий короткий час з кимось поділитися повноваженнями.

- Зміна влади пройде мирним шляхом?

- Складно говорити, адже я не політолог. Але у мене таке відчуття, що зміна влади в Росії - не дуже простий процес. І за останні роки відносно безболісної зміною влади, і то не без кровопролиття, був серпень 1991 (мова йде про інцидент в Чайковському тунелі на Садовому кільці. В результаті зіткнення прихильників Бориса Єльцина з колоною бронетехніки Таманської дивізії, що виконувала вказівки ГКЧП, загинули троє людей, - "Апостроф").

Наступна спроба зміни влади обернулася сотнями трупів під час жовтневих подій 1993 ( "Єльцинський переворот" виник через протистояння між президентом Борисом Єльциним і парламентом на чолі з Русланом Хасбулатовим. Криза закінчилася розпуском парламенту, штурмом Будинку рад і подальшим розширенням повноважень президента РФ, - "Апостроф").

Можливий трансфер в рамках системи, як Єльцин зробив з Путіним, а Путін з Дмитром Медведєвим і назад. Але це не означає зміну системи. Поки не виходить реалізовувати ці речі мирним.

- Чи доводилося вам раніше захищати людей від свавілля держави?

- Я давно займаюся так званої політичною адвокатурою - ще з 2011 року. У Росії захищав в тому числі лідерів опозиції - Сергія Удальцова (голова "лівого" російського руху "Авангард червоної молоді", - "Апостроф"), Олексія Навального, специфічну свободу слова в справі Pussy Riot (троє учасниць панк-групи Pussy Riot 21 лютого 2012 року влаштували в храмі Христа Спасителя в Москві акцію "панк-молебень" Богородиця, Путіна прожени! ". Їхні дії кваліфікували як хуліганство, -" Апостроф ").

Потім працював і з українськими клієнтами - це справа Надії Савченко, кримських татар Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова (перший був учасником кримського євромайдана і протестував під час початку окупації, другий - колишній кримський чиновник, який виступив проти окупаційної влади. Були затримані в 2015 і 2016 роках відповідно, звільнені в 2017, - "Апостроф").

Це абсолютно свідомий вибір, свідомий шлях. І в таких справах набагато складніше працювати, ніж в звичайних побутових кримінальних справах, тому що тиск держави набуває максимальних форм. Оскільки мова йде саме про принцип.

- Зараз ви захищаєте інтереси українських моряків, полонених в листопаді 2018 року російськими військовими. Як у них справи?

- В основному, вони відчувають себе задовільно. Є певні складності, пов'язані з пораненими військовополоненими, оскільки у Андрія Артеменка та Андрія Ейдера не видалено осколки з тел. Вони знаходяться разом з рештою в слідчому ізоляторі в "Лефортово". Один поранений прооперований - його стан покращився. Але вимоги наших адвокатів про надання всім пораненим морякам належної медичної допомоги ігноруються. Що стосується українських кораблів, то, за повідомленням сайту "Крим реалії", вони пропали з місця стоянки в Керчі. Поки їх доля невідома.

- Доводилося колись озиратися по сторонах?

- Це така специфіка роботи. На мене тричі намагалися порушувати кримінальні справи, викрадали співробітники ФСБ в самому центрі Сімферополя (в кінці січня 2017 року Миколу Полозова затримали невідомі, один з яких пізніше пред'явив посвідчення ФСБ. Адвоката відвезли на допит у справі Ільмі Умерова у відділення ФСБ. За словами Полозова, він відмовився відповідати на запитання слідчого, - "Апостроф"). Ця робота не є спокійною та безпечною. З огляду на специфіку роботи наших репресивних органів з адвокатами, доводиться бути максимально уважним у ряді питань, починаючи від формулювань і закінчуючи фізичним самопочуттям.

- Розкажіть про відчуття - як це, коли тебе викрадають?

- Прямо скажемо, не дуже приємно. Працюють професіонали. Все відбувається за лічені секунди. Це може трапитись білим днем, посеред жвавої вулиці. Далі сценарій може варіюватися і непідготовленій людині може бути дуже важко.

- У вас хороша фізична підготовка?

- Не скажу, що якийсь супер-спортсмен, але, здається, цілком достатня (підготовка).

- Якими бойовими мистецтвами володієте?

- У школі я займався боксом.

- Так ви серйозний противник. Вас так просто не залякати.

- Коли відбувається захоплення, працюють відразу 5-6 чоловік, і будь-які навички можуть тільки зашкодити. Бо якщо людина буде досить сильно опиратися, їй можуть потім помститися.

- Як сім'я відносяться до вашої діяльності?

- Сім'я підтримує, допомагає, переживає з приводу того, що відбувається. Завдяки їм вдається знаходити сили навіть в дуже складних ситуаціях, коли опускаються руки - а це в російських реаліях досить часте явище. Тому велике спасибі їм за це. У російській судовій системі проста реалізація прав - на виправдання або щось ще - це завжди складно, оскільки зазвичай це тільки відмови, відмови і відмови.

- Як до вас ставляться колеги?

- По різному. Десь позитивні відгуки, десь, навпаки, негативні.

- Чи є у вас якийсь щасливий ритуал?

- Ні. Я людина не дуже забобонна, тому можу сказати, що мій щасливий ритуал - це грамотна і глибока підготовка до судового засідання або слідчих дій.

- Які перспективи у відносинах України і Росії?

- Поки в Росії панує існуюча конфігурація влади, не варто Україні від Росії чекати чогось доброго. Оскільки політика російської влади - це імперська політика. І Україні відведено в ній місце однієї з провінцій Російської імперії. Тому ні про яку самостійність, незалежність, право говорити рідною мовою згадувати не доводиться.

Якщо в Росії відбудуться зміни політичного режиму, то шанс на відновлення відносин є. Але це повинно бути обумовлено визнанням росіянами якоїсь відповідальності за ті дії влади, які вони здійснювали щодо України, починаючи з окупації Криму. І якою буде ціна цієї відповідальності - це теж дуже велике питання.

- Чи є в Росії людина, яка може поміняти систему?

- Складно сказати. Зміни будуть пов'язані більшою мірою не з особистістю, а з умовами. Тим набором критичних помилок, які допустила російська влада. І, звичайно ж, в той момент буде якась людина, яка напевно щось очолить. Але це може бути людина з 3-го, 5-го, 10-го ряду, про який ми зараз навіть не знаємо. Називати якісь персоналії я зараз не готовий.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу