RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мільйони у топ-чиновників і копійки у бюджетників: чим загрожує розрив у зарплатах українців

Чиновники отримують в 100-400 разів більше за "простих смертних"

Чиновники отримують в 100-400 разів більше за "простих смертних" Фото: Getty Images

Інформація про зарплати українських топ-чиновників, яка днями стала надбанням громадськості, викликала масштабну хвилю обурень серед простих українців. Мовляв не можуть чиновники в бідній країні отримувати мільйонні винагороди. У Кабміні виправдовувалися як могли: мовляв, "припинивши схематоз і зробивши міністрам білі високі зарплати, ми долаємо корупційну практику у владі". Звичайно, раціональне зерно в аргументах прем'єр-міністра Олексія Гончарука є. Однак розрив між зарплатами високопоставлених бюджетників і лікарів, вчителів, військових, дійсно шокуючий. Скільки ж отримують бюджетники в містах та селах України, дізнавався "Апостроф".

Пошта

Користувачів в соцмережах не на жарт обурила зарплата Гендиректора "Укрпошти" Ігоря Смілянського. Так, якщо в 2018 році головний поштмейстер країни отримував 571 тисячу гривень, то в минулому році вже 1 мільйон 427 тисяч гривень щомісяця. У цьому році, згідно з фінпланом "Укрпошти", на зарплату керівника передбачені кошти в розмірі 1 мільйона 886 тисяч гривень. Звичайно ж у місяць.

Сам Смілянський зазначав, що під його керівництвом підприємство показує відмінні результати роботи, відповідно і зарплата цілком виправдана.

У той же час, згідно з даними Державної служби статистики України, середня заробітна плата в сфері поштової та кур'єрської діяльності в листопаді 2019 року склала 6043 гривні. І росла вона дещо скромнішими темпами: всього на 887 гривень за рік (в листопаді 2018 року становила 5156 гривень). Таким чином, зарплати Смілянського в 2019 році вистачило б для того, щоб на 50% підняти оклади приблизно для 470 працівників поштового сфери.

Більш того, серед усіх видів економічної діяльності зарплати в поштовій діяльності взагалі є найнижчими в Україні.

Охорона здоров'я

Скромніша, але також чимала зарплата за грудень була у міністра охорони здоров'я Зоряни Скалецької. За підсумками останнього місяця 2019 року, глава МОЗ отримала 94 тисячі 988 гривень. При цьому, посадовий оклад Скалецької склав всього 11 тисяч 428 гривень, все інше - надбавки і премії. До речі, перший заступник міністра Андрій Семиволос отримав за грудень навіть більше своєї начальниці: 98 тисяч 959 гривень.

Читайте: В Україні змінили середню зарплату: як тепер дізнатися розмір пенсії

У той же час середня зарплата працівників сфери охорони здоров'я, за останніми даними Держстату, на листопад 2019 року склала 7 тисяч 73 гривні і за рік зросла на 1 тисячу гривень.

Освіта

Міністру освіти і науки України Ганні Новосад за підсумками грудня 2019 року нарахували заробітну плату в розмірі 138 тисяч гривень. До речі, в листопаді Новосад отримала значно менше - 55 тисяч гривень. Ймовірно, не залишилися без підвищення й заступники міністра. Наприклад, Петро Коржевський отримав 76 тисяч гривень, а держсекретар Міністерства охорони здоров'я Павло Полянський збагатився на 80 тисяч гривень.

Що ж стосується середньої зарплати в освіті, то за підсумками листопада 2019 року вона склала 8 тисяч 87 гривень і зросла з листопада 2018 року на 1149 гривень.

Культура

У топ-10 чиновників Кабміну з найвищими зарплатами увійшли одразу двоє співробітників Мінкульту: перший заступник міністра Анатолій Максимчук та заступник міністра Ірина Подоляк.

Максимчуку в грудня 2019 нарахували 248 тисяч гривень. В ці кошти входить премія - 91500 гривень та матеріальна допомога 86 тисяч гривень. А Ірина Подоляк отримала 240 тисяч гривень. Навіть шеф цих чиновників міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський отримав менше - 113 тисяч гривень.

Анатолій МаксимчукФото: unian

Тим часом, робота рядових співробітників сфери мистецтва і спорту оплачувалася, в середньому, на рівні 8,5 тисяч гривень. За рік (з листопада 2018 по листопад 2019) працівники сфери мистецтва і спорту наростили фінансових м'язів майже на 800 гривень. А ось працівники бібліотек, музеїв та інших закладів культури, за даними Держстату, живуть ще бідніше: за підсумками листопада 2019 року середня зарплата в цій сфері склала 7700 гривень, хоча в грудні 2018 року вона була на 100 гривень більша.

Силовий блок

Не забули про надбавки для себе і співробітники Міноборони. Так, екс-держсекретар міністерства Олександр Дублян за 17 робочих днів отримав 214 тисяч гривень (включаючи оплату за невикористану відпустку).

Перший заступник міністра Іван Руснак став багатшим на 148 тисяч гривень, а сам глава відомства Андрій Загороднюк отримав 97 тисяч гривень.

При цьому, зарплата військовослужбовця за контрактом (рядовий і сержантський склад), як значиться на сайті Міноборони, становить 10 200 гривень. Правда, це мінімальний оклад, адже військовослужбовцям передбачені надбавки за виконання завдань в зоні ООС від 6,5 до 17 тисяч гривень.

Борги

Погіршує загальну картину і той факт, що навіть свої вельми невисокі зарплати звичайні бюджетники отримують із затримками.

Наприклад, за даними Держстату, станом на 1 грудня заборгованість по зарплатах на економічно активних підприємствах:

У сфері освіти - 51,8 мільйона гривень;

У сфері поштового та кур'єрської діяльності - 75,2 мільйона гривень;

В охороні здоров'я - 30,2 мільйона гривень;

Заборгованість по зарплатах в охороні здоров'я - 30,2 мільйона гривеньФото: unian

У сфері мистецтва і спорту - 287 тисяч гривень;

А працівникам бібліотек, музеїв та інших закладів культури заборгували 154 тис гривень.

Новий підхід

Примітно, що середня зарплата в Україні за підсумками листопада 2019 року склала 10679 гривень. Однак як бачимо з даних Держстату, тільки в силовому секторі бюджетники отримують близькі до цієї суми зарплати.

За словами глави Комітету економістів України Андрія Новака, такий стан справ - відмінне підґрунтя для зростання соціальних протестів.

"Величезний розрив між зарплатами чиновників і зарплатами в державному секторі в системі освіти, медицини, культури, спорту, по-перше, створює грунт для соціальних протестів, а, по-друге, повністю дестимулює людей до легальної роботи в Україні, - каже "Апострофу" Новак. - Створюються стимули залишати Україну і шукати кращого життя за межами держави".

Втім, директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Елла Лібанова запевняє, що люди хоч і обурюються високими зарплатами чиновників, але залишають країну з інших причин.

"Люди їдуть не через те, що топ-менеджери отримують багато або мало грошей. Вони їдуть через те, що їх не влаштовує їхня особиста зарплата, в той час як за кордоном, за цю ж роботу вони можуть отримати значно більше. Яка мені різниця, скільки отримує прем'єр-міністр або президент? Мене цікавить скільки отримую я. Досить мені цього для життя чи ні", - пояснила "Апострофу" Лібанова.

Експерти впевнені, що необхідно переглянути підхід до зарплат державних топів.

"З одного боку, це демонструє жадібність чиновників, які самі собі призначили космічні зарплати, а з іншого боку, це наслідок того, що в Україні немає законодавчо закріпленої формули залежності зарплати в державному секторі від мінімальної зарплати або середньої зарплати в країні. На законодавчому рівні потрібно створити таку залежність. потрібно обговорювати, якою повинна бути максимальна зарплата в державному секторі: не перевищує мінімальну зарплату в 10, 15, 20 разів - це все потрібно обговорювати. Але такий принцип повинен бути", - резюмував Андрій Новак.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу