RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Російські мобіки потрапляють у пастку в Україні, але мають один шанс - командир роти 92 бригади

Окупанти намагаються відвоювати втрачені позиції

Окупанти намагаються відвоювати втрачені позиції Командир роти ударних БПЛА Юрій Федоренко Фото: Instagram Юрія Федоренка

На сході України тривають запеклі бої між Силами оборони і російськими окупантами. Нашим захисникам доводиться вибивати ворога ледь не з кожної шпарини. До того ж, окупантам ніде тікати, бо за спинами їх готові розстрілювати кадировці. Тож єдиний шанс мобікам залишитися живими - здатися в полон. Детальніше про ситуацію на Бахмутському відтинку фронту, про збільшення кількості БПЛА у ворога і про те як українські волонтери долають китайські обмеження по експорту цивільних дронів - в етері Апостроф TV розповів командир роти ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92-ї окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка ЮРІЙ ФЕДОРЕНКО.

- Яка ситуация на вашому відтинку фронту?

- Наш напрямок залишається одним з пріоритетних для противника. Ворогу згори ставляться чіткі завдання. Перше - вибити Сили оборони з тих позицій, які були деокуповані ЗСУ. Друге - максимально призупинити контрнаступальні дії Сил оборони.

Читайте: Звільнити Крим малою кров'ю: як ЗСУ готують бліц-удар на півострові

На нашому відтинку ворог застосовує весь свій ударно-штурмовий потенціал - це мобілізовані, ПВК "Шторм Z", елітні пiдроздiли зс рф, кадировці тощо. А також ворог задіює весь свій ударний технічний потенціал - від гармат, БПЛА до літаків та гвинтокрилів. Незважаючи на всі потуги противника, всі позиції, які нами були деокуповані, залишаються за Силами оборони.

На вузьких відтинках, по флангах міста Бахмут, наші війська продовжують наступальні дії і кожного дня є просування вперед - десь це може бути 10 метрів, десь 100-150 метрів. Тут важливо зрозуміти, що противника з кожної траншеї, з кожного окопа, з кожної нори доводиться постійно вибивати. А ворог не відступає. Тому, що в армії рф кадировці стоять позаду військ у вигляді загороджувальних загонів і стріляють у всіх тих, хто тікає з поля боя. Крім того, окупанти мінують свої ж позиції, щоб теж унеможливити відступ. Тому ворог або стоїть до останнього, але це гарантована смерть від ЗСУ, або здається в полон.

- До вас питання, як до командира роти ударних БПЛА: росіяни модернізували "ланцети" - начебто радіус дії збільшився до 70 км. Якось це відобразилося на бойових діях? Чи відчувається це на передовій?

- У "ланцетів" збільшився і радіус дії, і швидкість пересування, що ускладнює їхнє передчасне виявлення та збиття. У напрямку БПЛА ведеться постійна робота по модернізації як нами, так і противником. Цей напрямок ефективний та пріоритетний. Бо він дає можливості бачити ворога на полі бою і вдень, і вночі та вражати його з хірургічною точністю.

Щодо протидії "ланцетам". Сили оборони призвичаїлись до протидії звичайним "ланцетам", починаючи від маскування позицій, переміщення особового складу тощо. За рахунок засобів радіоелектронної розвідки вдається передчасно їх виявляти та за допомогою ППО та інших засобів збивати. Нові виклики, які постали перед нами через модернізацію цих дронів-камікадзе - точно будуть подолані!

Дуже важливо, щоб динаміка виробництва БПЛА в Україні постійно збільшувалася, з кожним днем. Багато рішень, які ми реалізуємо сьогодні, були потрібні в реалізації ще на позавчора.

- З 1 вересня Китай ввів обмеження на поставку комплектуючих до цивільних БПЛА. Щомісяця наші військові витрачають до 10 тисяч дронів. Чи вже дається взнаки на лінії фронту китайське обмеження?

- Звісно. Все, що стосується постачання - це відчутно як в ціновій політиці, так і в кількості дронів. Але немає тих викликів, з якими не впорався б український народ. Я не буду розповідати про алгоритм, але мкажу так: шпарини, щоб завести необхідні технічні засоби до БПЛА з Китаю, українці знаходять.

Читайте: Невловимий "Шахед": чому збивати дрони стало важче

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів