RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бойовики ДНР-ЛНР в паніці через одну новину, Донбасу загрожує загострення - Дмитро Тимчук

Дмитро Тимчук розповів про можливу нову ескалацію на Донбасі

Дмитро Тимчук розповів про можливу нову ескалацію на Донбасі Фото: US DEPARTMENT OF DEFENSE

Зміна АТО на Операцію Об'єднаних сил поки ніяк не позначилась на ефективності Збройних сил України. Разом з тим, у найближчі тижні можлива нова ескалація на Донбасі, яка виллється у збільшення кількості обстрілів позицій ЗСУ й активніше використання важких озброєнь. Однак передумов для масштабної операції бойовиків і російських військ наразі немає.

Про це в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів координатор групи "Інформаційний спротив", нардеп ДМИТРО ТИМЧУК.

- Більше тижня діє Операція Об'єднаних сил, яка прийшла на зміну АТО. У зв'язку з цим чи є якісь зміни на фронті?

- Зараз важко оцінити, наскільки змінилася ефективність, оскільки сили ООС не проводять якихось активних операцій. Тобто наші сили фактично стоять у глухій обороні з обмеженим використанням озброєнь в зв'язку з перемир'ям, якого насправді не існує. Але на сьогоднішній день ЗСУ мають право застосувати зброю, якщо необхідно відкрити вогонь у відповідь. Тому за відсутності активних дій поки важко сказати, наскільки змінилася ефективність.

Теоретично ефективність повинна зрости. Тобто зараз немає процесу узгодження операції з іншими структурами, а Генштаб безпосередньо управляє штабами Об'єднаних сил. Немає ніяких надбудов тощо. І тепер управління операціями має максимально спрощуватися.

Але, знову-таки, це можна буде побачити тільки тоді, коли проводитимуться якісь наступальні операції або будь-які інші активні дії. Але на даний момент цього немає.

- А взагалі та сторона якось "збудилася" від того, що в нас все змінилося?

- Ми знаємо, що з російського боку та з боку російських анклавів, тобто окупаційного командування, пролунали репліки у вигляді політичних спекуляцій. Мовляв, Київ зриває Мінські домовленості, а перехід до військової операції означає, що Київ відходить від дипломатичного шляху і бачить тільки силове вирішення конфлікту.

Але ми спостерігаємо все це тільки у вигляді політичних спекуляцій. Це ніяк не відбивається на тактиці дій і поведінці першого "армійського корпусу ДНР" і другого "армійського корпусу ЛНР" у військовому плані.

Бойовиків безпосередньо набагато більше "збудила" новина про те, що Україна отримала комплекси Javelin. І це попри всі застереження про те, що зараз ця зброя не використовується на першій лінії. Це видно не тільки за панічними настроями, які зросли серед бойовиків, але й за конкретними заходами, яких вживали ще задовго до того, як Javelin потрапили в Україну. Тобто приділяється особлива увага додатковому захисту бронетехніки в лавах двох корпусів окупаційних військ. Тут була помітна реакція.

А що стосується переформатування операції, то ми не бачимо ніякої реакції.

Читайте також: Україні виділяють серйозні гроші на війну: чим відповість Путін

- Останніми днями бойовики активно обстрілюють позиції ЗСУ. Втрати є як у нас, так і у них. Яка обстановка на фронті зараз і чого чекати в найближчі тижні?

- Ми бачимо, що формат протистояння на Донбасі повернувся до того, що було до початку березня. Якщо взяти до уваги кількість обстрілів і озброєння, яке використовується, то ми бачимо таку ж інтенсивність обстрілів з боку окупаційних військ, як наприкінці 2017 і на початку 2018 року. При цьому ми не спостерігаємо чогось надзвичайного.

Зрозуміло, чому було тихо в березні. Тоді напередодні виборів (президента РФ, - "Апостроф") 18 березня з Москви прийшов сигнал на деескалацію. Після цього ситуація поступово повернулася до тих показників, які були до цього.

- Але які цілі переслідують бойовики, продовжуючи ці обстріли? Адже, згідно з інформацією, оприлюдненою групою "ІС", вони несуть чималі втрати.

- Цілі бойовиків не змінюються. Вони підтримують градус напруженості на Донбасі. А якщо говорити про доступне майбутнє, то можна прогнозувати певну ескалацію. Чому? У німецькому Аахені відбулася зустріч Петра Порошенка, Ангели Меркель і Еммануеля Макрона без Росії, на якій обговорювалося й питання щодо миротворців. А будь-яка активізація із введенням миротворчої місії може відобразитися на ситуації на Донбасі. Тобто окупаційні війська будуть демонструвати більшу активність, щоб показати, що без участі Росії, без урахування її думки і, перш за все, без прийняття її формату миротворчої операції, який абсолютно неприйнятний для України, ніякої деескалації на Донбасі не буде. Тут взаємопов'язані військовий і політичний аспекти.

- А до яких масштабів може призвести нова ескалація, про яку ви говорите? Наскільки це небезпечно для України.

- Це може вилитися тільки в збільшення кількості обстрілів. Тобто рахунок буде йти на сотні (обстрілів). Але ми з такими ситуаціями стикалися й раніше, напередодні різних переговорів у форматі нормандської четвірки, переговорів у Мінську тощо

Тобто ситуація відобразиться в збільшенні кількості обстрілів, їхній інтенсивності та більш активному застосуванні важких озброєнь.

Якщо брати ту конфігурацію окупаційних військ, яка є на сьогоднішній день, важко сказати, що зараз може проводитися певна масштабна операція оперативно-тактичного рівня. Можливо, будуть введені додаткові підрозділи російського спецназу. Але, знову-таки, це буде відображатися тільки на тактичному рівні.

При цьому ми уважно стежимо за перекиданням сил і засобів із Росії. Зараз вони поповнюють поточні запаси. Але потрібно враховувати досить потужну експлуатацію бойовиками боєприпасів, ПММ. Однак без введення російських батальйонно-тактичних груп ми не очікуємо масштабних операцій. А поки ми не бачимо, щоб на окуповану територію Донбасу додатково вводилися якісь відчутні сили.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити