RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ця ганьба катастрофічно вдарить по іміджу України - музичний продюсер про відмову від Євробачення

Олександр Ягольник вважає рішення щодо Євробачення ідіотським

Олександр Ягольник вважає рішення щодо Євробачення ідіотським Фото: із офіційних джерел

У середу, 27 лютого, Україна відмовилася від участі у пісенному конкурсі Євробачення-2019. Відповідне рішення було прийняте Національною суспільною телерадіокомпанією України.

Музичний продюсер, композитор, поет і драматург ОЛЕКСАНДР ЯГОЛЬНИК вважає це рішення ганебним і таким, що катастрофічно вдарить по іміджу України. Про це Ягольник заявив у бліц-інтерв'ю "Апострофу".

- Відмова України від участі у Євробаченні – це правильний чи неправильний крок?

- Це колосальна ганьба на міжнародному рівні, яку будуть згадувати наші сусіди практично завжди, коли захочуть нас потім якось дістати, а вся міжнародна спільнота, яка любить Євробачення, крутитиме пальцем біля скроні.

Це найбільш тупе рішення, яке колись приймав [Зураб] Аласанія (голова правління НСТУ, - "Апостроф") у своєму житті. Воно ображає гідність українських музикантів загалом, і тих людей, які вкладають свої талант і душу в те, щоб українська пісня розвивалася і була популярною. Тому що так відверто, як це було зроблено з телефонними маніпуляціями щодо YUKO (український гурт, що поєднує в своїй творчості фольклор та електронну музику, - "Апостроф"), коли єдина українська пісня гурту, солістка якого привселюдно відмовляється від російського громадянства на користь українського, набирає менше балів, ніж дві дівчини з Криму (дует Анна-Марія), яким важко сказати, що Крим – це Україна. У мене просто немає слів.

Вони реально цю систему втопили, і навіть не хочеться думати взагалі про музику, бо чиновники можуть вирішувати все, що вони собі думають.

Я, звісно, підтримував Аласанію, але тепер розумію, що він через свої професійні складнощі з наглядовою радою (а він висів на волосині - Аласанію відсторонили від керівництва НСТУ, але згодом рішення було скасовано, - "Апостроф") напевно вирішив, що наостанок треба угробити єдине хороше, що з’явилося на суспільному телебаченні з його приходом – це конкурс з відбору на Євробачення. І цей конкурс був тільки тому, що він об’єднався з грошовитим (телеканалом) СТБ.

- А як взагалі так вийшло, що до конкурсу були допущені виконавці, які гастролюють в Росії, або той же дует Анна-Марія?

- Це перша помилка Аласанії, що він допустив цих людей. Можливо, це пов’язано з тим, що минулого літа у керівництві СТБ з’явилася російська кров (у менеджменті) і вони вирішили, що на Євробачення треба більше "голубей мира". Відповідно, з 860, якщо не помиляюся, пісень, які подавалися на конкурс, обрали людей, що гастролюють в Росії – це нонсенс. Але Аласанія це пропустив, довівши до сказу все патріотичне суспільство, коли це з'ясувалося. І пізніше він ще й вбив все українське творче патріотичне суспільство своїм рішенням.

Замість того, щоб підтримати Юлю Юріну (солістка гурту YUKO, - "Апостроф"), у якої навмисне вкрали голоси під час голосування, Аласанія просто вбив бажання творчості принаймні до того часу, поки Євробачення не закінчиться. Наприклад, у фіналі 2016 року було 390 тисяч голосів, а зараз лише 170 тисяч – і це при тому, що з кожним роком зацікавленість до конкурсу тільки зростала. Цей конкурс дивилися навіть росіяни, бо у них такого шоу не було.

- Два роки тому у відборі брала участь Джамала, яка згодом виграла Євробачення. І до того Україну на пісенному конкурсі теж представляли відомі та успішні співаки. А цього року зірок не було. Чому так?

- Учасників конкурсу відбирала СТБ, а її музичним продюсером був Руслан Ахріменко, він же Руслан Квінта. У нього давно відомі симпатії до тих людей, які виступають у Росії. І я не виключаю, що ці люди з’явилися зокрема тому, що вони свої для Квінти, бо виступають у Росії.

- Лише з цієї причини на конкурсі цьогоріч не було зіркових людей, які потенційно могли принести Україні перемогу на Євробаченні?

- Мені здається, що YUKO б добре виступила. А, власне, перемога на Євробаченні – це, будемо відвертими, політичний конкурс.

- Відмова України від Євробачення завдасть шкоди іміджу нашої країни?

- По іміджу це вдарить катастрофічно. Усій міжнародній спільноті ми продемонстрували, що є настільки безглуздими, що, провівши конкурс, відмовляємося від участі. Це ідіотське рішення.

- Що стосується перемоги MARUV у нацвідборі. Це музичні запити українців сьогодні?

- Я вважаю, що MARUV допомогли виграти, а у YUKO відверто вкрали голоси. Це технологія. Контора, яка займається голосуванням, жодного разу нічого не сказала, бо їм, напевно, нічого сказати. Вони й самі розуміють, що щось не так, але довести цього не можуть. Дивіться, якщо в Америці російські хакери на вибори впливали, то що їм коштує вплинути на Україну.

- З MARUV зрозуміло. Але ж відмовилися (їхати на Євробачення) і Freedom Jazz, і KAZKA. Чому так?

- Тому що вони зрозуміли, що щось тут не чесне і не чисте відбувається. Та й всі, напевне, боялися, що вилізе компромат на виступи в Росії. Бо підтримка MARUV з боку ФСБ була такою, що виліз компромат навіть на Джамалу.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками

"Русскій мір" чіпляється зубами: коли Києво-Печерська лавра очиститься від впливу Москви

Історія з передачею Києво-Печерської лаври державі ще не завершена – і триватиме щонайменше кілька місяців

Скандал з дубляжем: чи будуть українці ходити в кіно англійською

Влада вирішила заборонити дублювання в кінотеатрах українською мовою фільмів з оригіналом англійською мовою