RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хто володіє Києвом, той володіє Україною: як Зеленський братиме владу в столиці

Порівняння Києва та Праги, озвучене Богданом, є маніпуляцією

Порівняння Києва та Праги, озвучене Богданом, є маніпуляцією Зеленський і Богдан Фото: president.gov.ua

Команда президента України Володимира Зеленського намір перезавантажити владу у Києві. Кабінет міністрів проголосував за звільнення мера столиці Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації, а керівник президентського Офісу Андрій Богдан обґрунтував цей крок тим, що влада міста в особі КМДА неефективно розпоряджається коштами міського бюджету. 12 вересня не зібрався кворум Київради і Кличко заявив про готовність ініціювати дострокові вибори у 2019 році. Але у пропрезидентській партії "Слуга народу" хочуть провести вибори навесні 2020 року. "Апостроф" розбирався, наскільки виправданими є дії "Зе-команди" та якими є справжні мотиви щодо української столиці.

Конфлікт між мером Києва-головою КМДА Віталієм Кличком і Володимиром Зеленським розгорівся ще у липні. Тоді глава Офісу президента Андрій Богдан заявив, що хотів би розділити посади мера Києва та голови КМДА, щоб з міського бюджету не крали. У серпні ситуація не розвивалася, але на початку вересня Кабмін проголосував за відставку Кличка. Тепер слово за президентом - Кличко може бути відправлений у відставку указом Зеленського.

У свою чергу, Андрій Богдан знову заговорив про бюджет Києва. 6 вересня він заявив, що влада Києва на чолі з Кличком неефективно розпоряджається столичним бюджетом. Богдан порівняв бюджет Києва з бюджетом чеської столиці Праги. "Знаєте, скільки бюджет міста Прага? 2 мільярди 800 мільйонів доларів. А знаєте, скільки бюджет міста Києва? 2 мільярди 200 мільйонів доларів. Де наша Прага?", - заявив Богдан в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

Віталій Кличко, який також був присутній на ток-шоу, відповів, що бюджет Києва за чотири роки виріс з 18 до 60 мільярдів гривень (2,3 мільярди доларів, - "Апостроф") в 2019 році. Але, схоже, Богдан тільки й чекав такої відповіді. "Ну ось, бачите, ви вмієте заробляти, але не вмієте витрачати", - парирував він.

Віталій Кличко, ймовірно, не був готовий вступити в більш предметну дискусію. Однак пізніше на своїй сторінці в Facebook він продовжив її заочно. Найперше він звинуватив главу президентського Офісу в маніпуляціях цифрами, підкресливши, що в Празі середній дохід на одного жителя становить близько 3 тисяч доларів на місяць, тоді як у Києві цей показник у 4 рази нижчий.

Коментуючи порівняння з Прагою, градоначальник зазначив, що чеська столиця "має чимало так званих засобів на розвиток міста, які витрачає крім запланованого бюджету". Також він заявив, що Київ - єдине місто в Україні, у якого до держбюджету забирають 60% доходів, отриманих від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Некоректне порівняння

Так хто ж, все-таки, правий - Андрій Богдан або Віталій Кличко? Чи дійсно кошти столичного бюджету витрачаються неефективно, або це все - злісні інсинуації?

За словами першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника, сказане Богданом являє собою цілий набір маніпуляцій. У коментарі "Апострофу" він заявив, що на сьогодні Київ є першим в Україні містом за показниками соціально-економічного розвитку, при тому, що ще п'ять років тому столиця була, по суті, банкрутом, "маючи бюджет 18 мільярдів гривень, а борги - 25 мільярдів гривень". "За ці роки міська влада збільшила бюджет більш ніж втричі, а борг став менше 4 мільярдів гривень", - сказав він.

У глави Комітету економістів України Андрія Новака двояке відношення до ситуації. "По-перше, потрібно відверто сказати, що за час каденції чинного мера навіть візуально помітно, що в Києві відбувається багато будівельно-ремонтних робіт - і на дорогах, і на розв'язках, облагороджуються парки. Водночас вартість цих робіт викликає питання. Наприклад, знаменитий "скляний міст" - його вартість я вважають неадекватною. Тому, об'єктивно кажучи, можуть виникати питання щодо ефективності використання коштів міського бюджету", - сказав експерт в коментарі виданню.

При цьому він упевнений, що порівняння з Прагою, зроблене Андрієм Богданом, є некоректним. За його словами, зношеність інфраструктури в цілому в Україні і, зокрема у Києві, становить близько 80% всього фонду, а тому "дуже великі кошти реально потрібно використовувати на те, чого ми не бачимо, - труби, каналізація, системи, які були встановлені здебільшого ще у 1950-60 роки. Очевидно, таких проблем немає у багатьох європейських містах, зокрема у Празі". Новак також зазначив, що Чехія є членом ЄС, а тому країна отримує кошти від Євросоюзу. "Таких можливостей немає в українських міст", - резюмував фахівець.

Від себе додамо, що близько 60% всіх доходів Праги генерує туризм, який, з об'єктивних причин, не настільки розвинений (і навряд чи колись буде) в українській столиці.

Проблеми є

Депутат Київради, колишній член "Солідарності" Олександр Пабат більш категоричний в оцінці того, як витрачаються кошти столичного бюджету. "Чому ж, я як раз вважаю, що вони дуже ефективно витрачаються, особливо на користь окремих жителів Києва", - з сарказмом заявив він в розмові з "Апострофом". Крім того, за його словами, столична влада приймає не ті рішення, які реально можуть покращити життя міста та його мешканців, а ті, "на яких можна попіаритися".

Багато рішень в Києві дійсно приймаються, виходячи з політичної доцільності, погоджується ще один депутат міської ради Сергій Руденко. "Питання у тому, наскільки прийнятий бюджет в частині капітальних видатків є збалансованим не на догоду певним політичним округах, в яких окремі депутати мають певний вплив, а з точки зору об'єктивної необхідності. Є роки, коли ми авральними темпами будуємо нові школи, а дороги майже не ремонтуємо, або, навпаки, за один рік ремонтуються тільки дороги і мости", - сказав він в коментарі виданню.

За його словами, в Київській міськадміністрації є департамент внутрішнього контролю та аудиту, який перевіряє, як організовуються тендери, які при цьому є порушення, зокрема потенційні: "Періодично вони публікують інформацію про відверті порушення. Віталій Кличко періодично заявляє, що він на це реагує - направляються відповідні звернення до правоохоронних органів. Тобто порушення наявні, і з цієї точки зору можна сказати, що певна неефективність є".

При цьому ще більш серйозною проблемою є так звані комунальні підприємства. "Це - окремі юридичні особи, які мають певні доходи і періодично виконують покладені на них зобов'язання. Але їхня бухгалтерія для міста закрита, і їхня діяльність здійснюється у напівпрозорої формі. Тому є необхідність провести аудит, ревізію, і багато комунальних підприємств можна було б просто ліквідувати", - вважає Руденко. За словами депутата, сумарний бюджет цих підприємств цілком може бути порівнянний з бюджетом Києва.

Крім того, є й інша сторона цього питання. 75-80% всього бюджету Києва - це, фактично, делеговані державою функції на місцевий рівень. "Вони йдуть субвенціями з державного бюджету - на освіту, медицину і соціальний захист. Ці витрати, фактично, є засобами проїдання, і мер на них практично не впливає", - пояснив Руденко.

Тобто на капітальні інвестиції в бюджеті залишається близько 20%. Тому, резюмує Руденко, не можна сказати, хто однозначно правий - Андрій Богдан або Віталій Кличко.

Потрібна своя людина

Але згадана "дискусія" між Андрієм Богданом і Віталієм Кличком у телевізійному ефірі, насправді, має вельми умовне відношення до того, наскільки ефективно витрачаються кошти столичного бюджету. Очевидно, що вона безпосередньо пов'язана з планами нинішньої президентської команди взяти під контроль Київ. А робиться це шляхом поділу повноважень голови Київської міськдержадміністрації і власне мера.

"Хто володіє Києвом, той володіє Україною", - цілком міг би сказати Наполеон Бонапарт, будь він українцем (за легендою він щось схоже заявив щодо Парижу і Франції). Керуючись саме цим принципом, Віктор Янукович у 2010 році призначив главою столичної адміністрації Олександра Попова, а мером, хоч і суто формально, залишився тоді Леонід Черновецький (настільки формально, що навіть покинув межі України).

Безпосереднім розпорядником коштів у Києві є міська держадміністрація, а тому звільнення Кличка з цієї посади позбавить мера адміністративних важелів, зокрема у фінансовій сфері. Саме це практично відкритим текстом заявив Андрій Богдан: "Ви залишаєтеся мером Києва. Просто з'являється людина, яка вас контролює".

"Бюджет Києва величезний за українськими мірками, і є люди, які хочуть взяти участь у цьому святі життя", - сказало "Апострофу" джерело, знайоме з підґрунтям зазначеного конфлікту. За його словами, Віталій Кличко не є членом команди нового президента, а тому з'явилася ідея поставити в столицю свою людину - для вирішення як політичних, так і економічних питань.

Всі на вибори

Як було зазначено вище, Володимир Зеленський поки не підписав указ про звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА. За словами співрозмовника видання, це пов'язано з тим, що у столичного градоначальника на сьогодні зберігається досить високий рейтинг і рівень легітимності. У законодавстві щодо владних повноважень Києва присутня правова колізія - з одного боку, головою столичної адміністрації затверджується обраний на виборах мер, що в 2014 році і зробив тодішній президент Петро Порошенко. З іншого боку, глави держадміністрацій, включаючи столичну, призначаються і звільняються президентом за погодженням з Кабінетом міністрів. Якщо раніше "слуги народу" нерідко використовували такі колізії на свою користь, то у випадку з Віталієм Кличком це буде зробити складніше, так як "він матиме підстави апелювати до незаконності такого рішення".

У зв'язку з цим президентська команда просуває ідею дострокових виборів в Києві, зокрема і мера. Сам Віталій Кличко також розуміє, що вибори неминучі, і готовий боротися до кінця.

Але позиції Кличка у Києві вже не настільки непохитні, як раніше. І результати виборів до Верховної Ради, на яких у всіх мажоритарних округах столиці перемогли представники партії "Слуга народу", яскраве тому підтвердження, зазначило джерело "Апострофа".

Знищити рейтинг мера

Президентська команда цим навряд чи задовольниться: в ході виборчої кампанії буде робитися все для дискредитації чинного мера.

"Буде обраний більш жорсткий, конфліктний сценарій, акцент буде робитися на проблемах, які є у Києві. Найімовірніше, ми побачимо зливи щодо якихось корупційних справ, і правоохоронні органи, можливо, будуть більш активно розслідувати факти корупції в столиці. Відповідно, рейтинг Віталія Володимировича впаде, і вибори він програє", - розповів співрозмовник видання. Він також додав, що заяви Андрія Богдана про те, що команда мера неефективно використовує гроші киян, повністю перебувають в руслі обраної кампанії з дискредитації Кличка.

"Богдан обрав простий і не надто витончений спосіб боротьби - він використовував порівняння великих сум бюджетів Праги і Києва - це те, що зрозуміло населенню: ось по 2 мільярди у них і у нас, чому у них добре, а у нас ні. Значить, ви там десь крадете. Це буде тільки наростати. Є досить багато простих меседжів, які будуть доноситися до народу. Вони непогано спрацювали на двох минулих виборах, і можуть зіграти цього разу", - резюмував співрозмовник "Апострофа".

За словами першого заступника голови міськадміністрації Миколи Поворозника, зараз поширюється "багато маніпуляцій і неправдивої інформації навколо столиці і мера".

"Йде дуже нечесна боротьба за владу - розділяй і володарюй. Все це має на меті максимально дезінформувати киян", - підсумував Поворозник.

Читайте також