Чарівник з півночі і голий король: дива Ліги чемпіонів

Артем Франков про матчі-відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів

Уле-Гуннар Сульшер творить з МЮ дива Фото: facebook.com/manchesterunited

Матчі у відповідь 1/8 фіналу Ліги чемпіонів принесли як мінімум два сенсаційних результати. По-перше, мадридський "Реал", який виграв три попередні розіграші ЛЧ, після перемоги в Амстердамі зазнав нищівної поразки від "Аякса" вдома. По-друге, один з найбагатших клубів світу ПСЖ після впевненої перемоги в Манчестері вдома поступився "червоним дияволам", нехай і не без допомоги VAR. Взагалі технологія відеоповторів застосовувалася в кожному матчі і вирішила долю двох протистоянь.

Свої думкою про матчі вівторка та середи з "Апострофом" поділився головний редактор журналу "Футбол" АРТЕМ ФРАНКОВ.

Я по-різному ставлюся до матчів, які були зіграні в Лізі чемпіонів у вівторок і середу.

Реал - Аякс - 1:4 (загальний рахунок 3:5)

Побачене в матчі "Реал" - "Аякс" - не зовсім сенсація, так як був ряд обставин, які спрацювали на користь нідерландського клубу. Перше - витівка Серхіо Рамоса. Я думаю, що він сам себе вже покарав за це. Безумовно, його дуже не вистачало на полі, і це при всіх його недоліках. Незважаючи на те, що він не такий вже й сильний захисник. Друге, на мій погляд, "Реалу" не пощастило. Якби на 4-й хвилині Варан з шести метрів потрапив не в поперечину, а трохи нижче, то розклад в матчі був би дещо іншим.

За гольовими моментами "Реал" не так вже й поступився "Аяксу", якщо поступився взагалі. Третя обставина - чудова гра "Аякса", і перш за все Душана Тадіча. Йому вже 30 років і він ніколи в житті так не грав. Те, що він зробив, коли "Аякс" забивав другий м'яч - це вищий пілотаж. Мені страшно за збірну України у відбірковому турнірі Євро-2020, якщо Тадіч так зіграє за збірну Сербії.

Далі ми вже беремо глобальні обставини. Ми знаємо, що "Реал" став грати набагато гірше, Флорентіно Перес (президент "Реала", - "Апостроф") провалив селекцію, у команди великі проблеми. На це також наклалися і дві травми, які отримали Васкес і Вінісіус, який був одним з найкращих гравців клубу в останніх матчах.

Таким чином, перемога "Аякса", не дивлячись на всю її гучність, має логіку і логічне втілення. Рахунок 4:1 виглядає досить дивно, але в цілому зрозуміло. Можливо, ніхто не очікував нічого подібного через магію імені "Реала". Це вдруге в історії, коли "Реал" не вийшов в наступний раунд плей-офф після перемоги в першому матчі. Але якщо згадати, хто був перший суперник, то тоді це було ще більш незрозуміло, так як ним був данський "Оденсе". Тому у "Реала" такі провальні періоди трапляються. Зараз клуб вступив в таку смугу, з якої, звичайно, вибереться. Але з ким в якості керівників і якими способами, за цим буде цікаво поспостерігати.

ПСЖ - Манчестер Юнайтед - 1:3 (загальний рахунок 3:3)

Тут вже логіка ніяка не підходить і потрібно шукати щось надприродне. ПСЖ привіз три голи сам собі, маючи тотальну перевагу за грою, перш за все у володінні м'ячем - 72 на 28 відсотків, а часом вона доходила до 80 відсотків. Повірити в той момент в успіх "МЮ" було неможливо. Тут доводиться говорити чи то про якусь неймовірну магію Уле-Гуннар Сульшера, не знаю, троль він або ще якийсь чарівник з півночі, або про якесь прокляття ПСЖ, який примудрився вилетіти після перемоги над "Барселоною" з рахунком 4:0 (програвши 1:6 на "Камп Ноу", - "Апостроф"), а зараз ухитрився зробити щось у тому ж дусі.

Тоді був тренером Унаї Емері, а зараз Томас Тухель, і сталося рівно те ж саме. У "МЮ" зараз травмовані близько 10 гравців основного складу, в запасі було п'ять футболістів з академії, і деякі з них з'явилися на полі. Але при цьому всьому манкуніанці забили вирішальний гол.

Боруссія - Тоттенхем Хотспур - 0:1 (загальний рахунок 0:4)

У протистоянні "Боруссія" - "Тоттенхем" все було вирішено в першому матчі, який завершився з досить несподіваним результатом. "Тоттенхем" не настільки сильніший за "Боруссію", щоб громити її з рахунком 3:0. Але майже кожен сезон відзначається сумними кінцівками тренерських казок. Наприклад, "Боруссія", яка лідирує в Бундеслізі, успішно виступала в Лізі чемпіонів, усі захоплювалися роботою Люсьєна Фавра. Але тепер команда звалиться на своє належне місце в чемпіонаті Німеччини, вилетіла з Ліги чемпіонів і все. Більше ніхто нічого хорошого в роботі Фавра не шукатиме.

Мені шкода цю казку, за нею напевно піде закінчення казки "Тоттенхема", так як цей клуб тож працює зараз на 120 відсотків. Те, що робить Маурісіо Почеттіно - це геніально. Він проклинає все на світі, так як керівництво клубу його підставляє: нуль селекції, проблема зі стадіоном. Почеттіно змушений вичавлювати всі, що у нього є, і домігся видатного успіху. На мій погляд, Почеттіно зараз - тренер номер один.

Порту - Рома - 3:1 (загальний рахунок 4:3)

Римський клуб відверто провалює сезон. Я думаю, що Еусебіо Ді Франческо вилетить з клубу, якщо не по ходу, то після закінчення сезону. В "Ромі" також закінчилася казка, потрібно дуже серйозно оновлювати склад. Тому перемога "Порту" абсолютно логічна. Причому "Порту" потрібно зробити комплімент, так як вони зазнали, судячи з усього, вирішальної поразки в чемпіонаті Португалії вдома від "Бенфіки", але зуміли домогтися видатної перемоги над "Ромою". І взагалі те, що "Порту" пройшов у чвертьфінал Ліги чемпіонів, є межею можливостей для клубу, з огляду на його фінансові та кадрові можливості.

Про систему VAR

Мене особисто лякає, що у всіх чотирьох матчах Ліги чемпіонів, які відбулися у вівторок і середу, довелося використовувати цю систему. Арбітри просто починають перекладати відповідальність на відеоасистента. Мені складно сказати, якщо рука, значить рука. Трактування правил з потраплянням м'яча в руку до сих пір залишається одним з найбільш туманних в сучасному футболі. Суддя мав право порахувати, що гра рукою була (епізод з призначенням пенальті на останній хвилині матчу ПСЖ - МЮ, - "Апостроф").

За допомогою VAR був забитий вирішальний м'яч у протистоянні "Порту" - "Рома". VAR намагалися застосовувати в матчах "Боруссія" - "Тоттенхем Хотспур", а також "Реал" - "Аякс". В останньому, на щастя, VAR лише підтвердив попереднє рішення арбітра. Мене це лякає. Я вважаю, що занадто рясне застосування VAR - найгірша антиреклама для системи. За великим рахунком, це головний і єдиний недолік цієї системи - у суддів атрофується відчуття відповідальності.

Читайте також

Усік - Тайсон Ф'юрі: онлайн трансляція супер-бою XXI століття

Онлайн трансляция боя за звание абсолютного чемпиона мира по боксу в супертяжелом весе АЛЕКСАНДР УСИК - ТАЙСОН ФЬЮРИ - прямой эфир

Ворскла - Шахтар - 1:2 золотий дубль

Состоялся финальный матч за Кубок Украины между полтавской Ворсклой и донецким Шахтером

Тоттенхем Хотспур - Манчестер Сіті - 0:2 залишився останній крок

В Англии состоялся матч Тоттенхэм Хотспур - Манчестер Сити, который имеет важное значение в чемпионской гонке