RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Великі перемоги та гучні провали: топ-10 подій українського спорту у 2021 році

Наші спортсмени здобули багато перемог у 2021-му

Наші спортсмени здобули багато перемог у 2021-му Збірна України з футболу святкує гол, забитий у ворота шведів Фото: Getty images

Рік, що минає, виявився дуже багатим на спортивні події, оскільки вмістив у собі і Олімпіаду, і футбольний Євро. Там були наші, і були не ликом шиті. А ще були блискучі перемоги українських боксерів. Та й інші гучні успіхи. Тож є чудова нагода згадати найбільш знакові для вітчизняного спорту події. Щоб віддати належне. І зробити висновки.

Євро-2020: серед восьми найкращих

Через пандемію коронавірусу чемпіонат Європи змістили на один рік: на літо 2021-го. Хто виграв від цього вимушеного кроку? Напевно, збірна Італії, яка стала чемпіоном. Що ж до нашої національної команди, то минулого року її "акції" коштували дорожче, адже ще була свіжа в пам'яті перемога у відборі над чинним чемпіоном континенту – Португалією.

Проте на Євро наші футболісти виступили гідно. У першій грі групового етапу проти Нідерландів була якість, але не було результату. У матчі проти Північної Македонії був результат, але якість гри кульгала. А ось в останньому матчі цієї стадії – проти австрійців – не було ні належної гри, ні результату.

Однак і три очки дозволили команді Андрія Шевченка вийти до 1/8 фіналу. Там збірна України продемонструвала і якість гри, і бійцівські характеристики, і результат, здолавши шведів на останніх секундах додаткового часу.

У чвертьфіналі на нашу команду чекав дуже сильний суперник - Англія. Настільки сильний, що "синьо-жовті" розгромно поступилися - 0:4. Хоча запам'ятовується, як правило, останнє, ми запам'ятаємо насамперед те, що наша збірна пробилася до найкращих восьми команд Європи.

Збірна України: Шевченко пішов, Петраков прийшов. І поважати себе змусив

Після успіху на Євро-2020 позиції головного тренера збірної України Андрія Шевченка здавалися непорушними. У всякому разі, ніхто не сумнівався, що його контракт із Українською асоціацією футболу буде автоматично продовжено. Але цей контракт був автоматично розірваний. За однією з версій, "сторони" не зійшлися в ціні, за іншою – Андрій Миколайович захотів піти у вільне плавання. Тобто на клубну роботу.

У результаті так і сталося – легендарний український футболіст, який досяг головних успіхів в Італії, саме в серії А знайшов собі нове робоче місце. Поки що успіхи Шевченка-тренера на чолі "Дженоа" непорівнянні з успіхами Шевченка-футболіста у "Мілані". Але якщо взявся за гуж…

А тим часом тренерський місток у головній футбольній команді країни очолив Олександр Петраков – головний творець нашого "чемпіонського дива" – перемоги молодіжної збірної України на Мундіалі для двадцятирічних. Незважаючи на складнощі на початку шляху – нічийний синдром, проблеми у відносинах із деякими зірками збірної та пресою, Петраков зміг вирішити головне завдання – вивів команду у плей-офф відбору на чемпіонат світу 2022 року.

Для того, щоб потрапити до Катару, нашій команді потрібно буде виграти два матчі проти непростих опонентів. Перший суперник – Шотландія. Якщо пройдемо "кельтів", то зіграємо із переможцем матчу Уельс – Австрія. Петраков пообіцяв, що збірна України поїде на ЧС-2022 до Катару. Віримо.

Олександр ПетраковФото: Getty images

Єврокубки: повний провал

Ніколи такого не було – і ось знову. Три наші найкращі представники на євроарені – "Динамо", "Шахтар" та "Зоря" - синхронно не потрапили у весняну частину єврокубків.

Одне очко, один забитий гол – результати виступів "Динамо" у груповому турнірі Ліги чемпіонів. Гірше було лише 14 років тому, коли "синьо-білі" не набрали жодного очка.

Доробок "Шахтаря" у цьому ж турнірі - не набагато кращий: два очки та два забиті голи. Це антирекорд для "гірників".

Луганська команда у менш статусному турнірі – Лізі Конференцій – виборола сім турнірних балів, але цього теж виявилося замало, щоб у лютому наступного року зіграти у плей-офф.

Сподіватимемося, що від цих ляпасів наші здобувачі щастя на міжнародній арені стануть не лише досвідченішими, а й сильнішими.

Даніель Карвахаль (Реал Мадрид) та Михайло Мудрик (Шахтар Донецьк)Фото: Getty images

Наші на Олімпіаді: політ нормальний

Головний спортивний захід минулого року – Олімпіаду-2020 – довелося чекати більше, ніж належить. "Чума XXI століття" і тут внесла свої корективи: Ігри було перенесено на рік. І більше того, вперше в історії ОІ відбулись без глядачів. Але цю відсутність присутності певною мірою компенсували спортсмени: їх у Токіо зібралося понад 12 з половиною тисяч. Серед них були наші атлети – 157 учасників.

Проте лише участю у ХХХІІ Літніх Олімпійських Іграх українці не обмежилися. В активі наших спортсменів – 19 медалей: одна золота, шість срібних та 12 бронзових. За кількістю виграних медалей наша країна на високому 16-му місці в загальному медальному заліку, але що стосується золота, то Ігри в столиці Японії – найбідніші для України на літніх Олімпіадах. Тим ціннішим і важливішим є досягнення Жана Біленюка – єдиного нашого чемпіона Олімпади-2020.

Читайте: Олімпійські ігри виконують найважливішу місію для українців - Жан Беленюк

Жан Беленюк у фіналі Олімпійських ігорФото: Getty images

Наші на Паралімпіаді: політ відмінний

Вже традиційно за наших олімпійців віддувались паралімпійці. На Літній Паралімпіаді наші спортсмени посіли високе шосте загальнокомандне місце. Гордість України – одразу 98 медалей на цих Іграх: 24 золоті, 47 срібних та 27 бронзових. Вітчизняні спортсмени виступили у 15 видах спорту, і у десяти з них здобули медалі.

Найбільше наших нагород – у плаванні (43 медалі). Причому одразу сім із них – у Максима Крипака. Знімаємо капелюх!

Читайте: Намагаюся показувати, наскільки сильна Україна, і просувати нашу країну – Максим Крипак

Максим Кріпак на Олімпіаді в ТокіоФото: Getty images

Усик: суперперемога у головному бою року

"Рідкісний талант, але для надважкої ваги дрібнуватий", - приблизно так розглядали перспективи Олександра Усика напередодні "бою року" - проти "людини-гори" Ентоні Джошуа. Проте українець довів (вкотре вже у своїй кар'єрі), що головне у спорті та боксі зокрема – "не розмір, а вміння ним користуватися".

У столиці Британії Усик у бою проти місцевого фаворита продемонстрував незвичайну фізичну готовність та філігранну техніку. "Літай, як метелик, жали, як бджола" - цей гасло великого американського бійця Мохаммеда Алі блискуче втілив у життя протягом усіх 12 раундів великий український боєць Олександр Усик.

Дивіться: Як Усик побив Джошуа на очах десятків тисяч англійців: відеоогляд бою

Тепер у його колекції – одразу чотири чемпіонські пояси: за версіями WBA, WBO, IBF та IBO. Для абсолюту в надважкій вазі Усіку не вистачає титулу WBC, який зберігає велетень Тайсон Ф'юрі. Сподіватимемося, що 2022-го Усик збере всі пояси і в королівській вазі (у крузервейті Усик став абсолютним чемпіоном).

Олександр Усік проти Ентоні ДжошуаФото: Getty images

Ломаченко: піти щоб повернутися

Наприкінці минулого року у Лас-Вегасі знаменитий український боксер Василь Ломаченко сенсаційно поступився у поєдинку за титул абсолютного чемпіона світу у легкій вазі Теофімо Лопесу. Рік "простою" таки дався взнаки – наш "залізний Вася" дав тріщину: американець об'єктивно його перебоксував. Після тої поразки хіба що лінивий не дорікнув нашому легендарному бійцю. Мовляв, проти лома вже є прийом. Та й взагалі вже час на відпочинок.

Але 2021-го Ломаченко зумів осоромити скептиків. І знову зійшов на боксерський Олімп. У червні українець не залишив шансів японцю Накатані, а у грудні впевнено розібрався із ганським боксером Коммі. Обидва поєдинки мали рейтинговий характер. Але наступні обов'язково будуть чемпіонськими.

Річард Коммі проти Василя ЛомаченкаФото: Getty images

Захареєв! Переміг! У фіналі! Росіянина!

На чемпіонаті світу з боксу, що проходив у Сербії, наш юніор Юрій Захареєв став чемпіоном світу. У фінальному поєдинку вагової категорії до 71 кілограму 19-річний боксер переміг 28-річного росіянина Вадима Мусаєва. У всіх трьох раундах українець перевершував росіянина, і за підсумками бою усі п'ять суддів одностайно віддали перемогу спортсменові з Білгород-Дністровського.

На шляху до фіналу Захареєв здобув п'ять перемог. Зокрема над двома вже екс-чемпіонами світу.

Для нашої країни "золото" Захареєва – перше з 2017 року, здобуте на світових боксерських форумах. Тоді на чемпіонаті світу переміг Олександр Хижняк. За своє чемпіонство Юрій Захареєв як призові отримав сто тисяч доларів. Заслужив.

Юрій ЗахарєєвФото: ringside24.com

Світоліна: перемоги і на корті, і поза ним

Еліна Світоліна, найкраща тенісистка України, може сміливо зараховувати рік, що минає, собі в актив. На Олімпіаді в Токіо наша прима здобула бронзову медаль у поєдинку з представницею Казахстану Рибакіною. Ця медаль стала першою олімпійською нагородою для нашої країни у тенісі.

Непогано йдуть справи у 27-річної тенісистки та на особистому фронті. У липні екс-третя ракетка світу вийшла заміж за свого французького колегу Гаеля Монфіса. Пара зіграла весілля у Швейцарії. Еліна та Гаель зустрічалися з 2019 року. Весільне кільце, яке француз подарував українці, "знавці" оцінюють у сімсот тисяч євро. Дорого та зі смаком. Тепер головне – повернути дещо втрачені позиції у рейтингу. І Монфісу, і Світоліній.

Еліна СвітолінаФото: Getty images

Жіноча баскетбольна збірна України: дякую, не чекали!

Хотілося, як краще, а вийшло ще краще. Напередодні відбіркового турніру на Євробаскет-2023 щодо перспектив нашої жіночої збірної був стриманий оптимізм. Ну, інакше, мабуть, і не могло бути, адже в одній групі з нами – сильні колективи Франції та Литви. Та й збірна Фінляндії – також не промах. Проте старт нашим дівчатам вдався на славу. У першому поєдинку вони розгромили бронзового призера Олімпіади-2020 – француженок, вигравши у них майже двадцять очок. Не зменшили обертів і у другому матчі, здолавши на виїзді Фінляндію. Отак би й далі.

Кристина МацкоФото: fiba.basketball

Читайте також

Арсенал - Челсі - 5:0 "червоний" рекорд у лондонському дербі

Арсенал та Челсі влаштували фантастичне видовище у матчі чемпіонату Англії

Реал - Барселона - 3:2 матч-трилер у Ель-Класіко

В Ель-Класіко Реал обіграв Барселону, двічі програючи по ходу матчу

Манчестер Сіті - Челсі - 1:0 Мудрик і Ко програли битву за єврокубки

Манчестер Сіті у дуже важкому матчі обіграв Челсі та вийшов у фінал Кубка Англії

Новини партнерів