RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Поки що не час: що може одержати Україна після системи Patriot і у чому проблема

Україні після зенітно-ракетних комплексів Patriot зі США можуть передати західні винищувачі, які розмістять на спеціальній авіабазі.

Про це "Апострофу" розповів головний редактор видання Defence Express Олег Катков.

Читайте також: Погоди не зробить: експерт розповів, що таке система Patriot насправді

За його словами, дуже хорошим варіантом було б отримання винищувачів. Однак, ці умовні 12-15 літаків західного зразка потрібно буде десь таємно розмістити, оскільки Росія може виявити місцезнаходження авіабази та вдарити балістичними ракетами.

"Ось уявімо гіпотетичну ситуацію: Україна отримала західні винищувачі. Ми всі радіємо. Але відразу після того, як авіабаза, де буде розміщено ці літаки, буде зафіксована засобами супутникової розвідки Росії, вона стає мішенню для знищення. По ній будуть бити всіма можливими ракетами. У тому числі й балістичними. І ось ця авіабаза, створена або адаптована для літаків західного виробництва (бо не всі авіабази придатні для базування таких літаків), вона буде вражена", - припускає він.

З огляду на це, Україні спочатку США мають поставити ЗРК Patriot для захисту умовної авіабази, а після цього можна передавати й літаки.

"Можливо, це дещо оптимістично, але це досить прагматичний підхід. Адже ці ЗРК Patriot розміщуються в країнах НАТО насамперед для захисту авіабаз", - додав Олег Катков.

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа": Україна отримає системи Patriot лише як прелюдію - експерт з озброєнь