RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Ізраїль завдав ударів у відповідь по території Ірану

Після атаки, яку завдав Іран по Ізраїлю, рано вранці 19 квітня Ізраїль вдарив по Ірану у відповідь – повідомляли про вибухи поблизу Ісфахана, де розташований міжнародний аеропорт.

Про це повідомив телеканал ABC News, посилаючись на американського високопоставленого чиновника.

Читайте також: В Ірані заявили, що задоволені "помстою" Ізраїлю, Єрусалим обіцяє "безпрецедентну" відповідь

Зауважується, що чиновник не зміг підтвердити, чи вдарили також по об'єктах у Сирії та Іраку. ABC News зауважує, що ракети запустили через атаку, яку Іран здійснив раніше, коли країна направила понад 300 безпілотних літальних апаратів і ракет по об’єктах по всій країні

Видання Jerusalem Post зауважило, що повідомлення про удар Ізраїля надійшло вже після того, як місцеві джерела заявили про вибухи. Зокрема згадували про вибухи:

  • у районі аеропорту Ісфахан (Іран),
  • у провінції Ас-Сувейда (південь Сирії),
  • в районі Багдада та провінції Бабіль (Ірак).

В мережі показали відео, на якому можна помітити, що іранська протиповітряна оборона активована в небі над районом.

Іранські джерела писали, що вибух чули поблизу міжнародного аеропорту в місті Ісфахан – вказували, що причина вибуху невідома. Державне телебачення також повідомляло про те, що в провінції Ісфахан чути сильні вибухи. Агентство FARS News писало, що вибухи були поруч із базою ВПС, яка розташована біля міжнародного аеропорту. Місцеві жителі чули загалом три вибухи. FARS News уточнює: ППО працювала по безпілотниках, а не по ракетах. За даними агентства, однією з ймовірних цілей міг бути військовий радар.

Через це польоти над Тегераном та іншими містами обмежили сьогодні вранці – до ранку буде закрито Міжнародний аеропорт імені Імама Хомейні в іранській столиці.

The Guardian зауважує, що інформаційне агентство Mehr передавало наступне повідомлення: «рейси до Тегерана, Ісфахана та Ширазу, а також аеропортів на заході, північному заході та південному заході були призупинені».

Програмне забезпечення для відстеження польотів показало, що комерційні рейси уникають західного Ірану, включаючи Ісфахан, і огинають Тегеран на півночі та сході

Телекомпанія CNN раніше також повідомляла, що вісім літаків, які перебували в повітряному просторі Ірану, відхилилися від курсу. Були також повідомлення Ірану про роботу ППО навколо Тебріза.

Опісля завданих ударів Ізраїлем американський сенатор-республіканець Марко Рубіо в мережі Х написав допис, де зазначив наступне:

"Ізраїль має можливість завдавати удари по цілях всередині Ірану, не входячи в повітряний простір Ірану з літаків над повітряним простором Сирії та Іраку".

Нагадаємо, раніше в Білому домі пояснили, чому не будуть допомагати ЗСУ відбивати атаки РФ.

  • Вас також може зацікавити:

Шольц у Китаї: як обстріл Ізраїлю вплинув на українське питання

Напад на Ізраїль: чому Путін аплодує Вашингтону

Україна не Ізраїль? Кемерон здивував скандальною заявою щодо збиття ракет