RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Бізнес

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

"Укрнафта" відправила на конференцію до Польщі фігуранта справ НАБУ - експерт

Керівник "Укрнафти" Сергій Корецький вирішив відправити на конференцію "Petroleum Ukraine 2024" у Варшаві 18 червня практично весь топ-менеджмент компанії. До складу делегації потрапили й особи, що фігурували у скандалах.

Про це пише "Телеграф", з посиланням на блог політичного оглядача Михайла Шнайдера.

За словами автора, до делегації "Укрнафти" для закордонної поїздки увійшли 7 топ-менеджерів, що більше, ніж в інших українських компаній. Він зазначив, що до делегації увійшов виконавчий віцепрезидент з питань корпоративної стратегії та розвитку "Укрнафти" Денис Кудін, який є також фігурантом справ НАБУ та САП.

"У грудні 2023 антикорупційні слідчі повідомили пану Кудіну про підозру у справі очолюваного ексголовою ФДМУ Дмитром Сенниченком злочинної організації, діяльність якої призвела до більш ніж 400 мільйонів гривень шкоди державі", — написав Шнайдер і висловив подив, як Корецький міг аргументувати перед НАБУ прохання про виїзд за кордон Кудіна, який перебуває у статусі підозрюваного.

Оглядач нагадав, що за таких же обставин рік тому не зміг виїхати за межі України колишній голова наглядової ради "Укрнафти" Олександр Грибан, який фігурує у справі про розтрату 60 млн гривень. Шнайдер зазначив, що Грибан працює у команді Кудіна, яка займається роботою з іноземними партнерами.

Шнайдер також звернув увагу на Євгена Свірського, який взяв участь у конференції з Корецьким. За словами блогера, Свірський є гендиректором та власником швейцарської компанії AGTG S.A. та "давнім знайомим" Корецького.

"Прізвище Свірського спливло нещодавно в матеріалах румунських ЗМІ, які писали про наміри української сторони ввести обмеження на імпорт нафтопродуктів морським шляхом з Румунії. На переконання журналістів, рішення було пролобійовано державною "Укрнафтою", яка купує імпортні нафтопродукти у фірм Свірського, із наміром зачистити ринок від незручних румунських конкурентів", — зазначив Шнайдер.

Експерт вказує на те, що в 2023 "Укрнафта" уклала договір з AGTG S.A. на купівлю присадки МТБЕ на суму 35 млн дол. з обходом тендерних процедур і з 35% націнкою. НАБУ нібито розслідує обставини контракту, а експерт нагадує, що швейцарська компанія "світилася" у кримінальному провадженні СБУ від 2018 щодо чиновників "Укргазвидобування", які закуповували МТБЕ за завищеними цінами та в обхід Prozorro.

"AGTG S.A. стала постачальником метанолу для "Укргазвидобування" під час роботи Сергія Федоренка та Тетяни Сидоренко, які до листопада 2022 керували комерційним блоком "Укргазвидобування" та, за словами представників "Нафтогазу", мали багато претензій до прозорості своєї діяльності", — пише Шнайдер і зазначає, що Федоренко та Сидоренко теж були у складі делегації у Варшаві.