RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Бізнес
Погляд

Український ринок мінеральної води опинився під загрозою через чиновників? Що сталося

Фото: gettyimages

В Україні на третій рік війни може відбутися небезпечний прецедент, коли арештовані активи підсанкційного росіянина може отримати в управління структура, яка пов'язана з росіянами із спецслужб. Мова йде про арештовані корпоративні права компанії IDS Ukrainе (Моршинська), які попереднє керівництво АРМА передало прямому конкуренту - «Карпатській джерельній». Саме по собі це рішення суперечить здоровому глузду та добросовісній економічній конкуренції. Це те саме, якби компанію «Кока кола» передали б в управління прямому конкуренту - компанії «Пепсі кола», або навпаки. Я навіть не знаю, як таке рішення могло б прийти в голову, але в Україні таке можливо.

Наразі Антимонопольний комітету України здійснює розгляд справи про дозвіл на концентрацію ТОВ «Карпатські мінеральні води» (далі ТОВ «КМВ») управляти активами компанії IDS Ukrainе. З точки зору здорового глузду та економічної доцільності, це абсолютно нелогічне рішення. Компанія «Карпатська Джерельна» є основним конкурентом групи IDS, з єдиним уточненням, ТОВ «КМВ» контролює до 10% ринку, а IDS Ukrainе близько 40%. Таким чином, під управлінням ТОВ «Карпатські мінеральні води» буде зосереджено 50% ринку фасованої мінеральної води. Також ТОВ «КМВ» будує новий завод у Львівській області, потужності якого будуть покривати 30% ринку. Отже, зараз це буде субʼєкт, який матиме частку 50% ринку, потім в перспективі року-півтора 80% ринку мінеральних та питних вод.

АМКУ в межах розгляду справи по концентрації, а саме 13 вересня, опублікував запропоновані ТОВ «Карпатські мінеральні води» зобов’язання. Печально, хоча не дивно, що вони не беруть на себе жодних зобов'язання розвитку бізнесу, але якщо говорити хоча б за збереження бізнесу – тут є ряд великих питань. В своїх запевненнях вони зазначають, що не будуть призначати людей, які обіймають посади в ТОВ «КМВ» або пов’язаних суб’єктах господарювання. Але по-перше, тут не йдеться про колишніх лояльних працівників топ-менеджменту ТОВ «КМВ». А по-друге, можна призначати людей, які де-юре не пов’язані з ТОВ «КМВ», але будуть діяти в інтересах цієї компанії. В документі зазначено, що ТОВ «КМВ зобов’язується не обмежувати відвантаження фасованої води. Насправді такі запевнення абсолютно нічим не підкріпленні.

Для прикладу, програма управління ТОВ «КМВ» корпоративними правами IDS Ukrainе спрямована на поглинання активу, але зовсім не на збереження, а тим більше розвиток. Згідно програми Управління, ТОВ «КМВ» декларує намір забезпечити щомісячну сплату від управління активами компанії IDS Ukrainе обсягом 26 млн. грн. на місяць. Водночас, у разі недосягнення таких показників, задекларованих на конкурсі АРМА, ТОВ «КМВ» зобов’язується сплачувати 2 млн. грн. власних коштів щомісяця. Фактично, сплативши 2 млн. грн. на місяць, управитель може взагалі зупинити діяльність IDS Ukrainе і отримати всі вигоди від зростання обсягів власного бізнесу на цьому самому ринку. При цьому, ця компанія сплатила тільки за півроку податків на 600 млн грн.

Сумнівне рішення попереднього керівництва АРМА щодо вибору такого управителя може призвести до нанесення збитків державі. Фактично, актив, який мав принести дохід до державного бюджету, може взагалі збанкрутувати та принести збитки. Компанія "Карпатська джерельна" не має достатніх стимулів для розвитку IDS Ukrainе, оскільки її основний інтерес полягає в усуненні конкурента. Тут питання до правоохоронців, як таке взагалі можливо, та чому проти попереднього керівника АРМА не порушено жодних проваджень за фактом можливого зловживання службовим становищем, яке може призвести до завдання шкоди державному бюджету.

Російський слід «Карпатської джерельної»

ТОВ «Карпатські мінеральні води», або більш відома під назвою «Карпатська джерельна» належить Сергію Устенку та його батьку Петру Устенку. Устенко-старший ще з 90-их років був активним учасником політичного та бізнесового життя в Україні. В 2006 році Українська правда писала, що Устенко представляє інтереси енергетичного олігарха, громадянина РФ Костянтина Григоришина, котрий контролював велику частку української енергетики, але нині перебуває під санкціями. Ще раніше, у травні 2003 р., в медіа спливає інформація, що "Корпорація АМП", очолювана Устенком-старшим є "провідним постачальником тепловиділяючих зборок на українському енергетичному ринку" через українсько-російське СП "ТВЕЛ-Енергія", в якому "Корпорація АМП" мала найбільшу частку розміром 45% статутного капіталу, російське державне ВАТ "ТВЕЛ" — 35%. До речі торгівля урановими елементами для атомних електростанцій завжди відбувається під пильним наглядом спецслужб. Відповідно, випадкові «люди з вулиці» такими справами не займаються.

Бізнесмен-політик Петро Устенко був членом у нині забороненій Соціалістичній партії разом із державним зрадником Іллею Ківою. Також журналісти повідомляли, що Петро Устенко вів перемовини з представниками кремлівського куратора та ідеолога створення сепаратистських анклавів на Сході України «ЛНР/ДНР» Владислава Суркова. Примітно, що сама соціалістична партія ніколи не відзначалася проукраїнськими ідеями, а швидше навпаки – наполягала на дружбі з країною-агресором.

Петро Устенко володів одним з найбільших виробників вина та шампанського на території Криму - "Золота балка". У травні 2015 р. майно "Золотої балки" було заарештовано, але 15 вересня 2015 р. претензії знято, арешт скасовано, так як сторони підписали мирову угоду. За дивним збігом обставин, "новим власником" заводу Петра Устенка стала дружина російського "короля підшипників" — Артема Зуєва, який також має інтереси у сфері переробки уранової сировини.

В медіа повідомляли, що Устенко продав Зуєву завод, і таким чином Устенко-старший сплатив податки до бюджету країни агресора, тим самим профінансував збройну агресію проти України. Проте для українських чиновників це не стало на заваді, щоб родині Устенко віддати в управління корпоративні права IDS Ukrainе, частиною яких володів росіянин Фрідман.

Можна припустити, що саме за кошти, виручені від продажу майна в окупованому Криму, родина Сергія та Петра Устенко будує новий завод для «Карпатської джерельної» у Львівській області за 20 мільйонів євро. Тож запитання про походження грошей на інвестиції в новий завод може бути дуже незручним, а Служба безпеки України повинна перевірити їх походження. Як і інші органи у сфері реалізації санкційної політики України та протидії зрадникам і колаборантам. Адже сплачені податки в бюджет ворога та фінансування агресії проти України — тяжкий злочин.

Таким чином, власники ТОВ «КМВ» мають тісні зв’язки з бізнес-структурами та політичними елітами країни агресора. Тепер сім’ї Петра та Сергія Устенків хочуть передати арештовані корпоративні права IDS Ukrainе, якими володів підсанкційний росіянин Фрідман. Абсолютно дивне та нелогічне рішення, яке суперечить здоровому глузду та принципам економічної конкуренції.

Внаслідок створення нового водного монстра «Карпатська джерельна» посилиться тиск на рітейл, зокрема, є загроза зменшення термінів по розрахункам. Ринкова частка КМВ надасть можливість скоротити строки розрахунків за поставлену продукцію. При цьому, щоб не втрачати грошові ресурси, мережі вочевидь збільшать строки розрахунків для інших учасників ринку, тобто погіршать їх становище. Таким чином, від рішення АМКУ залежить подальша чесна конкуренція на ринку.

Тим часом IDS Ukraine закликала державні інституції провести нову об’єктивну прозору оцінку її корпоративних прав, які передані в управління АРМА. Пропозиція компанії базується на тому, що вартість активів була занижена маловідомим оцінювачем, щонайменше, удвічі — 1,49 млрд грн проти незалежної оцінки, яка сягає 2,9 млрд грн. Така різниця створює очевидну можливість для управителя безкарно розікрасти компанію чи просто її знищити. Чи не в цьому лежить таке велике бажання передати якнайшвидше підприємство в управління компанії? Адже кожен розуміє, що це з усією очевидністю суперечить інтересам України та несе пряму шкоду державі, тому має стати об’єктом інтересу компетентних органів.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес

Читайте також

П'ять найбільших бізнес-конфліктів під час великої війни

Український бізнес під час війни конфліктує між собою