RU  UA  EN

Понеділок, 1 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 липня

30 червня

29 червня

28 червня

Всі новини

Росія могла відродити "51-у армію" для війни в Україні: ISW

Відповідно до заяв українських офіційних осіб Росія могла спробувати відродити "51-у армію" часів Другої світової війни, підпорядкувавши їй 9-ту мотострілецьку бригаду.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики передають слова речника українського угруповання "Харків" за 23 червня – тоді полковник Юрій Повх вказував, що росіяни мають намір перекинути на харківський напрямок частини "9-ї мотострілецької бригади 51-ї армії". За його словами, окупанти перекинули на харківський напрямок російські підрозділи з Херсонської області та з інших невстановлених напрямків.

Крім того, у звіті згадуються слова речника Оперативно-стратегічного угруповання військ “Хортиця" Назара Волошина, який 25 червня також повідомляв, що противник має намір перекинути частини 155-ї бригади морської піхоти (Тихоокеанський флот) та "9-ї мотострілецької бригади 51-ї армії" на Харківський напрямок, щоб компенсувати великі втрати росіян.

В звіті пишуть: "Нещодавно ISW отримала повідомлення про те, що російські військові перекинули частини 155-ї бригади морської піхоти та 9-ї мотострілецької бригади із заходу та південного заходу від Донецька на харківський напрямок, але не зафіксувала жодних повідомлень про російську "51-шу армію"".

Відтак аналітики вважають, що ці повідомлення українських спікерів дозволяють припустити наступне: російські військові, можливо, підпорядкували 9-ту мотострілецьку бригаду ймовірно відродженій ще з часів Другої світової війни, "51-ій армії"".

На думку фахівців, наразі російські війська переживають масштабні реформи, зокрема що стосується створення нових загальновійськових з'єднань армійського рівня.

"... і згадки українських джерел про "51-шу армію” можуть бути раннім індикатором того, що Росія сформувала ще одну загальновійськову армію для розгортання в Україні", – вважають експерти ISW.

Раніше ми також писали, що у тимчасово окупованому Криму, в районі мису Чауда, зафіксували задимлення від сильної пожежі.