RU  UA  EN

Понеділок, 16 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.05
Політика

Новини

16 вересня

Всі новини

Це фантастика? У WSJ написали, який насправді може бути мирний план Трампа по Україні

У разі перемоги Дональда Трампа на президентських виборах США його "мирний план" щодо України може виявитися не таким, як нині твердять. Навпаки - передбачатиме нарощення військової допомоги Україні, членство в Євросоюзі та НАТО.

Про це йдеться у статті у Wall Streat Journal, у рубриці "Погляд".

Її автори, керуючий директор BGR Group, лобістської компанії із тісними зв’язками з республіканцями Девід Урбан та колишній Держсекретар (2018-2021 рр.) за президентства Трампа Майк Помпео, поділилися думками, якою насправді може виявитися "мирна ініціатива".

"Експерти стверджують, що якщо Дональда Трампа буде переобрано, він припинить допомогу Україні, віддасть її територію та матиме справу безпосередньо з Володимиром Путіним, щоб нав’язати ганебний "мир" країні. Немає доказів того, що така капітуляція буде частиною політики президента Трампа, і багато доказів протилежного. Саме пан Трамп у 2017 році скасував ембарго на поставки зброї в Україну, введене адміністрацією Обами", - пишуть автори.

Також нагадали, що Джавеліни, поставлені за цією програмою, допомогли врятувати Київ на початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року.
Саме Трамп підтримав спікера Конгресу Майка Джонсона, щоб схвалили додатковий пакет допомоги Україні цього року.

"При цьому допомога Києву, яка сприяє відродженню виробництва зброї на заводах у Алабамі, Пенсильванії та Вірджинії – "це хороша політика", - наголошується в статті.

Навпаки, переконані, що саме "слабкість адміністрації Байдена привела Україну туди, де вона є нині, після понад двох років війни – із зруйнованими містами, сотнями тисяч загиблих, мільйонами біженців і без засобів для перемоги".

На переконання Помпео, "план успіху" від політики Трампа може містити такі ключові моменти:

  • розкриття енергетичного потенціалу Америки, відновлення зв'язків з Саудівською Аравією та Ізраїлем і співпраця проти Ірану.
  • запровадження реальних санкцій проти Росії, у тому числі скасування виключень для російських фінустанов, якщо операції пов'язані з видобуванням енергоносіїв, що є основою доходів бюджету РФ;
  • нарощення американської оборонної промисловості та зобов’язання союзників у НАТО витрачати мінімум 3% ВВП на оборону;
  • створення програми "ленд-лізу" для України на 500 млрд доларів, що передбачає взяття військової допомоги у борг, а не на безоплатній основі;
  • скасування всіх обмежень на типи озброєнь, які Київ може отримати та використовувати.

Все це дасть змогу Трампу диктувати свої умови: "війна має припинитися негайно, а Україна має розбудувати потужні сили оборони, щоб Росія ніколи не наважилася напасти знову".
Окрім того, у рамках "мирного плану" очікується:

  • демілітаризація Криму;
  • відновлення України за рахунок заморожених російських активів;
  • якнайшвидший вступ до НАТО та ЄС;
  • створення Альянсом Фонду для озброєння Києва на 100 млрд доларів з часткою США у 20%.

"Якщо Росія виконає ці умови, Захід поступово скасує санкції. Вони будуть повністю зняті, як тільки Україна стане членом НАТО і ЄС. Ці кроки, а не напівзаходи адміністрації Байдена, покладуть край війні, встановлять міцний мир, забезпечать Європі тягар його підтримання та відновлять свободу і безпеку на континенті", – переконаний Помпео.

Раніше ми писали, що кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа готові підтримати 48% виборців.