Під час блекаутів, коли часто зникає електрика або ж коли у вас не працює холодильник, часто постає питання: як правильно зберігати овочі та фрукти без сучасних технологій, щоб вони залишалися свіжими. Насправді є чимало перевірених способів, які знали та використовували ще наші бабусі.

"Апостроф" зібрав корисну інформацію про те, як правильно зберігати овочі і фрукти, коли не працює холодильник або немає світла

1. Правильне місце зберігання

Щоб ваші овочі та фрукти довго залишалися свіжими, треба дотримуватися ключових факторів — температури та вологості. Найкраще місце — прохолодне, темне і добре вентильоване приміщення: підвал, погріб, веранда або комора біля зовнішньої стіни.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Овочі з ґрунту (картопля, морква, буряк) люблять прохолодне (4–8 °С) і більш вологе місце зберігання. Їх можна зберігати в ящиках, пересипавши сухим піском або тирсою.

Цибуля та часник навпаки, люблять сухе повітря. Їх краще тримати в полотняних мішках або сплетених косах, підвішеними в провітрюваному місці.

Капусту зберігають підвішеною за качан або загорнутою в папір — так вона довше не в’яне.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

2. Як зберігати фрукти без холодильника

Фрукти виділяють газ етилен, який прискорює дозрівання — тому під час зберігання важливо не змішувати різні види фруктів в одній ємності.

Яблука треба тримати окремо від інших плодів, краще в ящику, перекладеному папером або соломою. Груші дозрівають швидше, тому їх можна загорнути окремо в папір і розкласти в один шар.

Цитрусові непогано зберігаються при кімнатній температурі, якщо тримати їх подалі від сонця та не в поліетилені.

Якщо потрібно сповільнити псування, оберніть фрукти тонким шаром паперу або тканиною — це зменшить контакт із повітрям.

3. Коли волога союзник, а коли - ворог

Надлишок вологи — ворог більшості овочів. Але деякі продукти потребують трохи вологи, щоб не зів’янути.

Приміром, морква, буряк, селера залишаться довше хрусткими, якщо покласти їх у ящик з вологим піском або мохом.

Огірки та зелень тримайте у глибокій мисці з невеликою кількістю води, прикривши рушником. Воду слід змінювати щодня.

Картоплю не треба мити перед зберіганням — чиста шкірка почне швидше псуватись.

4. Бабусині лайфхаки для довшої свіжості

Томати загорніть у папір або газетний аркуш — так вони будуть менше тріскатися під час зберігання.

Дозрілі яблука обробіть слабким розчином оцту — це пригальмує гниття.

Цибуля довше лежатиме, якщо її підсушити в духовці при 40–50 °С кілька годин.

Якщо потрібно зберегти зелень, поріжте її дрібно, посоліть і складіть у скляну банку під кришку. Так вона залишиться ароматною навіть без морозилки.

5. Альтернатива холодильнику

Якщо у вас немає підвалу, можна зробити тимчасову "погрібну яму" у дворі чи на балконі:

  • Викопайте яму глибиною 40–60 см.
  • На дно насипте шар піску, на який поставте ящик із овочами.
  • Накрийте ящик дошкою і шаром соломи або старою ковдрою для ізоляції.

Раніше "Апостроф" розповідав, як самому зробити "ліхтар" із підручних засобів під час блекауту.

Також ми розповідали, що потрібно мати в домашній "тривожній валізці" на випадок блекаутів.