RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Екс-глава ДПС Верланов спростував ряд міфів навколо податкового законопроекту 1210

Підписаний президентом Володимиром Зеленським законопроект №1210 "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві" забезпечить більший захист платників податків перед податковими органами і введе в Україні загальносвітові практики оподаткування.

Про це заявив колишній глава Державної податкової служби України Сергій Верланов в своєму блозі.

Він зазначив, що вказаний проект є досить об'ємним і привносить суттєві зміни в механізм оподаткування в Україні, і спростував ряд міфів, які висловлюють щодо проекту експерти.

"Це великий законопроект, його можна назвати малою податковою реформою. Більша його частина стосується позитивів, які вводяться для бізнесу - це ті проблеми і логічні неузгодженості, які необхідно змінити, щоб вести бізнес було легше. Це адміністративна реформа податкової служби - створення єдиної юридичної особи , коли всі місцеві податкові розформовуються, і підпорядковуються центральному апарату за функціональним принципом. Ця новела сприймається як негативна, як така, що розширює права податківців. На мою думку, це не так. Ця новела спрямована на захист платників податків", - зазначив Верланов.

Так, на його думку, раніше податкова служба штрафувала особу навіть за непередбачених обставин через вимоги законодавства, однак, після прийняття змін, платник податків зможе оскаржити штраф. Така практика поширена в усьому світі. Екс-глава ДПС уточнив, що бізнесмен може обгрунтувати свою позицію перед податківцями рішенням Верховного суду.

"Якщо компанія, бізнес або підприємець трактував господарську операцію та відобразив її, як це передбачено позицією Верховного суду, то при перевірці податкові органи і суд мають право не карати за таку позицію", - роз'яснив Сергій Верланов.

Також він розповів про зміни, які стосуються повідомлення рішень податкової служби платнику податків.

"Тепер податковий орган зобов'язаний чітко вказувати обставини і кваліфікацію порушення ... Встановлюються чіткі вимоги, що рішення податкової повинно бути мотивованим, а не просто констатація деяких норм, факту порушення", - уточнив він.

За його словами, в проекті 1210 прописана чітка відповідальність держави за порушення податкової служби. Він спростував позиції деяких експертів, що внаслідок скасування індивідуальної відповідальності інспекторів, податкова перестане нести відповідальність за порушення зовсім.

"Норма про відповідальність аудиторів є "мертвою", вона не працює. Щоб довести порушення аудитора мають пройти роки, після чого регресом відбувається компенсація збитків. Проектом 1210 це змінюється, держава відповідає за провини своїх органів, це правильно і логічно", - підкреслив Сергій Верланов.