RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

Всі новини

Через тиск САП і НАБУ "Авангард" Бахматюка буде змушений закрити ряд птахофабрик

Агрохолдинг "Авангард" через відмову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро виконати рішення суду і закрити справу про стабкредит VAB Банку, що належав Олегу Бахматюку, буде змушений закрити 6 птахофабрик. Олег Бахматюк, власник агрохолдингу "Авангард", найбільшого виробника курячих яєць в Україні, заявив, що через тиск з боку НАБУ і САП, які не виконують рішення Печерського райсуду і не закривають незаконну справу проти нього, буде змушений закрити шість з 27 птахофабрик в різних регіонах, на які припадає близько 20% обсягу виробництва агрохолдингу.

Про це бізнесмен сказав в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Це не шантаж, це вимушені рішення. Щоб врятувати 10 тис людей, 2,5 тис змушені будемо звільнити. Якщо потім ще через два місяці не зміниться ситуація, то мені доведеться закривати половину фабрик... І кожному (звільненому) роздамо телефон Ситника і Холодницького, і скажемо, що ці люди добили вас", - сказав Бахматюк.

Він нагадав, що Офіс Генпрокурора 25 червня виконав рішення Печерського райсуду від 5 червня і скасував постанову екс-першого заступника генпрокурора Віталія Каська від 18 вересня 2019 про відновлення кримінального провадження у справі про видачу Нацбанком восени 2014 року VAB Банку стабілізаційного кредиту 1,2 млрд грн. У той же час НАБУ і САП продовжують розслідування.

"Ми знаходимося в цейтноті: фінансовому, економічному, людському. (На рішення про закриття фабрик вплинуло) все сукупно - будь-яка війна має початок і завершення", - пояснив бізнесмен.

За його словами, виходом із ситуації могло б бути позикове фінансування і докапіталізація, в тому числі за участю держави, до якого закликає і МВФ, проте ці варіанти через конфлікт неприйнятні.

"Єдиний спосіб пережити коливання - кредитний ресурс або вливання в капітал. І ту, і ту можливість у мене забрали. Як бізнесмен, я змушений приймати рішення і йти єдиним можливим шляхом - урізанням витрат", - підкреслив Бахматюк.

Він додав, що звертався до президента, уряду, Нацбанку, Фонду гарантування з пропозицією врегулювати конфлікт, що виник після виведення з ринку його VAB Банку і банку "Фінансова ініціатива", проте безрезультатно. Йому вдалося реструктуризувати лише борги перед Ощадбанком, а з Укрексімбанком ситуацію поки не врегульовано.

"Ми до нормального діалогу завжди готові. Якщо так піде далі, восени яйця будуть нести Ситник, Холодницький і активісти", - заявив Бахматюк.

Справа проти Писарука і Бахматюка, яку було повторно відкрито НАБУ в порушення норм законодавства, як визначив суд, стосується отримання рефінансування від НБУ VAB банком. Висновки експертиз, Фонду гарантування вкладів фізосіб і заяви НБУ спростували звинувачення НАБУ. Також детективи НАБУ підозрюються ДБР у втручанні в складання помилкового експертного висновку у справі.