RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Бюджет України зазнає величезних збитків через виробників "настоянки глоду" - ЗМІ

Глава МОЗ України Максим Степанов ігнорує підписання документа, який дозволив би держбюджету отримувати додатково 762 млн грн на рік.

Про це йдеться в журналістському розслідуванні "24 каналу" про виробництво настоянки глоду в Україні.

Як пояснюється в статті, на сьогодні в країні вісім фармкомпаній закуповують спирт по акцизній ставці 0 гривень за літр для виробництва "настоянки глоду". І продають її у величезних масштабах - близько 50 мільйонів флаконів на рік.

Кардіологи в один голос заявляють - обсяги виробництва настойки істотно перевищують медичні потреби ринку. А проблема полягає в тому, що настоянку глоду в таких колосальних масштабах використовують в немедичних цілях. Найчастіше її використовують як найдешевший алкоголь. При ціні в 15 гривень за флакон, настоянка обходиться в три рази дешевше найдешевшої горілки.

І в 2018 році в МОЗ цю проблему почали вирішувати - заступник міністра Андрій Семиволос направив на розгляд Кабміну документ, в якому запропонував скасувати безакцизний відпуск спирту фармацевтичним компаніям, що виробляють спиртовмісні настоянки. Однак потім влада в МОЗ змінилася, і сьогодні Максим Степанов не помічає ні шкоди для громадського здоров'я українців від настоянки глоду, ні істотних втрат для держбюджету.

Видання на основі даних Державної Податкової служби порахували потенційні втрати:

"В середньому в рік на українському ринку продається 50 млн 100 мл флаконів 70% настоянки глоду. Якщо перерахуємо ці дані в 40-градусну горілку, то отримаємо близько 30 млн. півлітрових пляшок горілки на рік, або 2,5 млн на місяць. При цьому легально в Україні продається близько 22 млн пляшок горілки на місяць. Виходить, що глід покриває 10% ринку споживання алкоголю в країні. І ніхто не платить акциз з цих 10%. А ставка акцизу для 40% 0,5 пляшки горілки становить 25,392 грн . І в разі, якщо б виробники настоянки глоду платили акцизні збори на рівні з виробниками горілки, бюджет України щорічно поповнювався б на 762 млн гривень! " - йдеться в статті.

Нагадаємо, в 2019 році глава МОЗ Уляна Супрун вже анонсувала рішення цієї проблеми. Тоді вона заявила - щоб зупинити використання ліків як доступного алкоголю, МОЗ України припинить видавати квоти на продаж етилового спирту виробникам настоянок. Виробники будуть купувати спирт і платити акциз, як це роблять, наприклад, виробники алкогольних напоїв. Адже всі ми розуміємо, якої шкоди українцям приносить така доступність.