"Філіп Моріс" повідомила МВФ про можливе різке скорочення доходів держбюджету від тютюнового акцизу

Найбільший тютюновий виробник в Україні і третій найбільший платник податків України - компанія "Філіп Морріс Україна" поінформувала постійне представництво Міжнародного валютного фонду в Україні про те, що в січні 2021 компанія змушена різко знизити замовлення акцизних марок - з запланованих 50 млн до 35 млн штук.

Про це йдеться в офіційному листі компанії "Філіп Морріс Сейлз енд Дистрибьюшн" до постійного представника МВФ в Україні Йости Люнгмана, пише УНІАН.

Основна причина кроку - різке підвищення акцизу на ТВЕНи - відразу на 320% - з січня 2021.

"Ставка акцизного податку на ТВЕНи з 1 січня 2021 зростає на 320% - це безпрецедентне підвищення в історії України. У нинішніх економічних реаліях жоден законослухняний бізнес не може пережити підвищення податку відразу на 320% без руйнівних наслідків для легального ринку. Тому компанія змушена в січні 2021 знизити плани викупу марок з запланованих 50 млн до 35 млн" - йдеться в листі "Філіп Морріс" до місії МВФ.

Компанія нагадала, що в разі підвищення акцизу на ТВЕНи не на 320%, а на 200%, компанія могла гарантувати державі закупівлю акцизних марок на ТВЕНи мінімум на 4,8 млрд грн в 2021 і на 8,1 млрд в 2022. Але оскільки відповідна законодавча поправка була провалена парламентом, компанія змушена переглянути плани щодо обсягів закупівлі акцизних марок на ТВЕНи в бік істотного зменшення.

У компанії визнають, що дана ситуація може створити додаткові ризики для доходів держбюджету, і пропонують місії МВФ обговорити шляхи вирішення даної ситуації.

Компанія "Філіп Морріс Україна" є третім найбільшим платником податків України, забезпечивши в цілому 17,3 млрд грн податкових надходжень, поступившись лише НАК "Нафтогаз України" і "Укргазвидобування".

17 грудня 2020 Верховна Рада України провалила поправку Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики щодо пом'якшення темпів зростання акцизу на ТВЕНи. Поправка передбачала підвищення акцизу на 200% плюс по 30% кожного наступного року до 2025. За поправку проголосувало 211 депутатів з необхідних 226. Хоча поправку підтримало 168 представників фракції "Слуга народу", лобістом "провалу" поправки стала народний депутат від "Слуги народу" Лада Булах. Як повідомлялося, провал поправки може коштувати держбюджету 5 млрд грн доходів. Також під загрозою опиняються близько 200 млн дол іноземних інвестицій.

13 січня в Україні відновила роботу місія МВФ за першим перегляду програми stand by для України.