RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 39.90
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  39.90
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 травня

Всі новини

Асоціація металургів просить Кабмін і президента тимчасово заборонити експорт металобрухту - документ

Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" у своєму листі на ім'я президента Володимира Зеленського і прем'єра Дениса Шмигаля просить розглянути можливість якомога швидше ввести заборону на експорт металобрухту з України до 31 грудня 2023 року.

Про це йдеться в листі "Укрметаллургпрома" за підписом президента об'єднання Олександра Каленкова, пише БізнесЦензор.

"З початку 2021 року швидкими темпами зростає експорт брухту. За даними Державної митної служби України, відвантаження металобрухту на зовнішні ринки в січні-серпні цього року збільшилися майже в 20 разів, до 410 тис. т", - йдеться в листі.

Експорт найбільших обсягів сировини припав на критичний для вітчизняних металургійних заводів літній період червень - 85 тис. т, липень - 103 тис. т, серпень - 75 тис. т. Це призвело до того, що Україна стала відкритим джерелом брухту для найбільшого в світі імпортера цієї сировини - Туреччини.

"Це відбувається на тлі дії в багатьох країнах світу загороджувальних мит (бар'єрів) проти готової української металопродукції, яких з кожним роком стає все більше", - йдеться в листі.

Згідно з даними металургів експорт тонни брухту приносить державі 58 євро (1800 грн) експортного мита. Водночас, експорт тонни брухту, переробленого в сталь, приносить бюджету 8200 грн податків.

У разі продовження експорту брухту, за оцінками "Укрметаллургпрома" бюджети всіх рівнів недоотримають податкових надходжень в розмірі 19 млрд грн на рік.

Використання брухту замість руди дозволяє економити 740 кг вугілля на виробництві тонни сталі, а також скоротити викиди CO2 металургією на 60%.

У листі Каленков нагадує, що металургія формує близько 26% валютних надходжень і 12-15% ВВП країни, а також забезпечує зайнятість для 600 тис. громадян та сплату 35 млрд грн податків.