RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Китай є конкурентом "Кримського Титану" та "ВСМПО-Авісма" в якості споживача української титанової сировини - ЗМІ

Залежність ОГХК від "Кримського Титану" Дмитра Фірташа та російської "ВСМПО-Авісма" як основних споживачів української мінеральної сировини, що містить титан, є "сильно перебільшеною".

Про це пише у статті видання Аргумент.

За словами журналістів, в Україні є особи, які зацікавлені у "підтриманні ілюзії, нібито "Кримський Титан" та російська "ВСМПО-Авісма" є незамінними партнерами для ОГХК". Журналісти припускають, що це питання обговорюється на зустрічах із головним переговорником Group DF – Дмитром Торнером під час його відвідин Офісу президента. Однак такої безальтернативності не існує, що доведено успішними угодами та постачанням ільменіту на ринки Китаю, Японії, Індії, Західної Європи та США, де знаходяться найбільші потужності з його переробки у титановий пігмент, титановий шлак та синтетичний рутил. Китайські споживачі титанового концентрату офіційно визнані другим за значимістю географічним напрямом відвантажень ОГХК.

"І якби не протидія освоєнню ринків Китаю, Японії та США з боку представників вітчизняних правоохоронних органів, то ця статистика була б ще переконливішою", - зазначає видання.

Як сказано в матеріалі, досі не було доведено до кінця жодного розслідування відвантажень ільменіту в обхід санкцій такими структурами як ITS (International Trade & Sourcing), Defessa Trans FZE, "Osttor Beteiligungs-und Handelsgesellschaft mbH", Bollwerk Finanzierung AG" та ін.

"Українських силовиків чомусь не зацікавили тіньові постачання сировини Міжріченського ГЗК "Кримському титану" через порт Роттердама, а також регулярне постачання концентратів виробництва Демуринського ГЗК (належить російському мільярдеру М.Шелкову) все тієї ж "ВСМПО-Авісма" (де Шелков є членом ради директорів). В обох випадках поставки здійснювалися через скандально відому австрійську контору "Osttor Beteiligungs-und Handelsgesellschaft mbH", зареєстровану на дружину екс-топ-менеджера ОГХК Ю.Перцева", - йдеться у матеріалі.

На тлі подібної бездіяльності, зриви представниками СБУ та ГБР відправок ільменіту до Китаю, Японії та США викликають у бізнесу та експертів підозри у корупції.

На думку авторів статті, необхідно завершити вже розпочаті розслідування щодо екстопменеджерів держкомпанії Журіло-Перцева, оголосити мораторій на втручання правоохоронців у діяльність ОГХК, а також провести прозору приватизацію підприємства, яка зруйнує корупційні мережі та дозволить новим власникам проводити самостійну експортну політику.