RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

У Криму запрацювала мережа зарядних станцій, які виготовлені у Харкові на заводі з орбіти Куницького - "Схеми"

Завод Autoenterprise, на якому виробляються зарядні станції для електрокарів у Харкові, пов'язаний із народним депутатом від партії "Слуга народу" Олександром Куницьким, починаючи із 2016 року, попри російське вторгнення, постачав продукцію до РФ – в тому числі для державної структури "Россети".

Про це у своєму розслідуванні повідомляють журналісти "Схем" (Радіо Свобода).

У розслідуванні йдеться про початок партнерства Autoenterprise із кримським бізнесменом, що розпочалося у 2021 році. Останній, на базі харківської продукції розбудував мережу заправних станцій в Криму під егідою окупаційної влади півострова. Офіційне керівництво заводу не заперечило торгівлю з Росією через відсутність у той час такої заборони на законодавчому рівні, але з Кримом, заявляють, "взаємовідносин не було".

Однак, журналісти "Схем" з'ясували, щонайменше з 2016-го року харківська фірма "АЄ Фекторі" з групи Autoenterprise поставляла електрозарядні станції як приватним російським компаніям, так і для державної структури – холдингу "Россети". У Autoenterprise наголошували, що компанія має віддалений доступ до власних зарядок, де б вони не були встановлені.

Власник Autoenterprise – Дмитро Ніконов, який згідно з офіційними даними ВР, до лютого 2024 року залишався помічником Куницького на громадських засадах. З Ніконовим, ще до походу в Раду, Куницький рекламував харківську розробку, заохочуючи інвестувати в неї мільйонну аудиторію свого блогу та афішував свою приналежність до цього бізнесу.

Також не гребував Куницький і поіздками до Росії.

У розслідуванні йдеться про те, що Куницький займав різні посади у фірмах Autoenterprise, входив у керівні органи холдингу: до обрання депутатом був членом наглядової ради в компанії Autoenterprise "НВП Система". Депутатська приймальня Куницького досі розміщена за адресою харківського заводу.

Компанію Driveenergy у березні 2021 року зареєстрував кримчанин Руслан Дєвлєчаєв у місті Краснодар в Росії, відкривши однойменний магазин в Криму та запустивши мережу зарядних станцій. Після анексії українського півострова він залишився у Криму, отримав російський паспорт, перереєстрував свій бізнес за законами РФ та почав його розвивати.

У 2020 році "Схеми" встановили, що Олександр Куницький використовував депутатський мандат в інтересах цього бізнесу, причетність до якого не приховував і від імені якого публічно виступав. НАБУ розпочали офіційне кримінальне провадження. Досудове розслідування триває, підозри наразі нікому не висувались.

Повна версія розслідування "Схем" - у відео.