RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Бізнес

Новини

22 вересня

21 вересня

Всі новини

Європейські уряди мають припинити переховувати у себе українських олігархів поки в Україні війна - ЗМІ

Українські олігархи, такі як екс-власник "Дельта банку" Микола Лагун, замість того, щоб допомагати своїй країні під час війни, приховують статки на Заході.

Про це йдеться в статті EUToday.

За офіційними підрахунками та даними ЗМІ, сума збитків від діяльності Лагуна перевищує 1,2 млрд євро. На ці кошти претендують Нацбанк, державні Укрексімбанк і Ощадбанк, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб і ще кілька кредиторів. 19 серпня Господарський суд Києва розгляне справу про списання більшої частини боргу за заявою Лагуна про визнання його неплатоспроможним. Активом, яким Лагун пропонує удовольнитись кредиторам, є колекція годинників, заарештована слідством.

Видання наводить приклади низки олігархів з України, які втекли до Європи, зокрема, до Австрії та Франції. Йдеться про партнера Ігоря Коломойського Геннадія Боголюбова, екс-власника низки облгазів Дмитра Фірташа та Лагуна.

"Лагуна та його топ-менеджерів звинувачують у низці зловживань, включаючи переведення коштів через численні підконтрольні йому офшорні компанії, реєстрацію бізнесу на імена родичів, видачу кредитів афілійованим особам, подання фальшивих звітів регуляторам, участь у незаконних операціях з ОВДП та валютою, а також використання шахрайського або значно переоціненого забезпечення для отримання коштів рефінансування", - йдеться в статті.

"Дельта банк" був одним із "операторів" австрійського Meinl Bank, який втратив ліцензію через причетність до відмивання грошей. У схемах були компанії країни-агресора, як писали у Kroll.

"Лагун переписав частину своїх активів жительці Великої Британії, українському юристу Ганні Гуцалюк. Сюди входить ряд компаній і компаній, які займаються орендою нерухомості в Австрії. Через Гуцалюк простежуються інші російські зв'язки Лагуна, наприклад, з компанією "Русполімет". Адвокат Денис Тарасюк став власником кількох фірм Лагуна. Тарасюк входить до числа керівників Дельта Банку, в яких Фонд гарантування вкладів вимагає майже 600 млн євро", - пише видання.

Однією з компаній Лагуна, в якій названі співвласниками Гуцалюк та Тарасюк, є офшорна PE Investments Limited. Попри кримінальні справи (нараховують до 600), Лагуну вдавалося уникати наслідків. Лише в 2023 він як фізособа ініціював справу про банкрутство.

"З понад 1,2 млрд євро загального боргу Лагун, як повідомляється, визнав лише п'яту частину", - пише EUToday, а решту суми банкір пропонує списати.

"Після завершення процедури банкрутства Лагун зможе перетворитися з шахрая на тихого, законослухняного жителя Європи", - зазначає автор.

Виплата боргу у 1,2 млрд євро може профінансувати ракети для ППО, боєприпаси, БМП для України. В цей час Лагун перебуває у Відні на лікуванні, і у виданні мають сумніви, що він з'явиться в українському суді.

На думку авторів, новий склад Європарламенту, оновлені парламенти в Європі та Великобританії мають вимагати від урядів зайняти більш жорстку позицію щодо тих, хто нехтує законами у рідній країні: "Виборці повинні запитати, чому, надаючи військову допомогу однією рукою за рахунок платників податків, ці уряди дозволяють таким особам, як Лагун, приховувати в європейських юрисдикціях суми, які потенційно еквівалентні щорічній допомозі малих країн", - резюмує автор.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: