Літо — час відпочинку, а ще це пора консервування, тож у кожної господині, напевно, зараз є власна "пекельна кухня", де вона намагається "начаклувати" смачні і корисні заготівлі на зиму. Багато хто вже встиг закрутити по декілька баночок смачних джемів, компотів, а тепер взялися до огірочків та кабачкової ікри. Однак трапляються і неприємні моменти — інколи закрутки "вибухають" і вся праця йде нанівець, а причина цього може бути банальною — неправильна сіль.
TheLime розповідає, яка сіль підходить для консервації, а з якою можуть бути проблеми.
Читайте також: Як приготувати квашені огірки, щоб довго зберігалися в квартирі при кімнатній температурі.
Яку сіль можна використовувати для консервування
Для консервації зазвичай беруть кам'яну сіль грубого помелу. Саме на таку розраховані рецепти закруток і, якщо її замінити, то в результаті можна отримати зовсім не те, що очікували. Морська сіль без добавок теж може підійти, але вона також має бути грубого помелу.
Яку сіль не можна використовувати для консервування
Сіль екстра
Зазвичай, сіль екстра не використовують в консерваціях, оскільки з сіллю дрібного помелу важко вгадати пропорцію і можна пересолити. Наприклад, в 1 столовій ложці вміщується більше солі екстра, ніж кам'яної солі.
Читайте також: Стоятимуть усю зиму: рецепт хрустких квашених огірків у власному соку.
Йодована сіль
Йод у складі солі уповільнює процес бродіння, спотворює смак продуктів усередині банки, може змінювати їхній колір. Від неї банки, можливо, і не "здуються", але й смачні закрутки теж не вийдуть. Тому, якщо ви сумніваєтеся, чи можна робити закрутки на зиму з йодованою сіллю, відкладіть її вбік і візьміть звичайну, кам'яну.
Сіль з антизлежувачами
Зараз нерідко в магазинах можна зустріти сіль з добавками - Е536, Е535, Е538. Це антизлежувачі, які додають до солі, щоб вона, власне, не злежувалася.
З цими добавками сіль для консервування, а особливо для сквашування і засолювання, взагалі не підходить. У кращому разі банки "здує", але найчастіше вони просто "вибухнуть", так і не потрапивши на стіл.
Тож перед тим, як купувати сіль для консервації — кам'яну, йодовану чи морську, обов'язково читайте склад на упаковці.
- Читайте також на theLime, як зробити мариновані "французькі" огірки з гірчицею.