RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Боротьба зі "скрутками" і "тінню": Мінфін і аграрії закликають знизити ПДВ до 14%

Міністерство фінансів назвало переваги, які отримає агропромислова галузь і держбюджет, внаслідок зниження ПДВ на окремі види агросировини з 20% до 14%. Даний законопроект №3656 був прийнятий Верховною Радою у другому читанні та направлений на підпис президенту. У Мінфіні вказують: такий крок знизить економічну ефективність "скруток" і схем ухилення від оподаткування в АПК, скоротить обсяги відшкодування ПДВ з бюджету експортерам, а також підтримає виробників і переробників продукції АПК.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Також в Мінфіні спростували дані про те, що зниження ставки ПДВ нібито призведе до втрат надходжень до бюджету. Ставку пропонується знизити на сировину, яка не реалізується кінцевому споживачеві, а відправляється на переробку для виробництва готової продукції. Для неї ставка ПДВ залишається старою - 20%. Оскільки фактичним платником ПДВ є відвідувач магазину, податок буде сплачено до бюджету в повному обсязі. Єдина зміна для бюджету - одноразова затримка надходжень на 2-3 місяці. Це дозволить переробникам акумулювати гроші.

"Переробники при закупівлі сільськогосподарської сировини будуть витрачати на 6% менше власних коштів на сплату ПДВ у складі вартості такої сировини. Так, вони будуть платити 20% ПДВ з власної продукції, але тоді, коли вони її зроблять і, що важливіше, реалізують", - пояснили в міністерстві. У разі експорту сировини бюджетне відшкодування ПДВ скоротиться на 13 млрд грн на рік за рахунок припинення податкових "скруток".

Позиція Мінфіну виявилася співзвучною з позицією аграріїв, які неодноразово закликали Раду прискорити розгляд законопроекту, а президента - невідкладно його підписати.

"Держава отримає те, що повинна отримати, адже кінцевий ПДВ платить покупець. Виробник отримає збереження оборотних коштів, їх економію. Це дасть можливість, особливо в весняний період, не "вимивати" гроші з обігу, не брати додаткових кредитів", - цитує Всеукраїнська аграрна рада директора ТОВ "Агро-Класик" з Рівненської області Володимира Присяжненко.

Крім того, аграрії розраховують, що зниження ставки ПДВ серйозно вдарить по тіньовому ринку, обсяг якого оцінюється в 40%. Продукція з таких земель не обкладається податком і, відповідно, більш рентабельна, чи та, що вироблена легально. В результаті схем нелегального збуту зерна держбюджет не тільки втрачає податки, а й нерідко відшкодовує експортеру ПДВ, який насправді не був сплачений.

В 2019 в Україні експорт зернових склав 246,4 млрд грн, або 2,4% від загального обсягу експорту. Поточна заявка зернотрейдерів на відшкодування ПДВ склала 49,4 млрд грн або 32,3%, що свідчить про високу зацікавленість ринку в сільгоспопераціях, за результатами яких підприємці можуть претендувати на відшкодування ПДВ з держбюджету.