Експерт запропонував відмовитися від зарплат депутатам Ради

Одним із способів підвищення ефективності роботи депутатів Верховної ради може бути введення символічної оплати народним обранцям.

Про це в коментарі "Апострофу" сказав політолог Костянтин Бондаренко.

"Питання не в тому, скільки має бути депутатів. У свій час Болгарія провела радикальне скорочення депутатського корпусу, а у деяких держав депутатів набагато більше, ніж у нас. Мова йде про ефективність їх роботи. Я думаю, що частково можна піти шляхом депрофесіоналізації депутатського корпусу", — заявив у коментарі "Апострофу" політолог Кость Бондаренко.

В Україні до 1993 року існувала норма, згідно з якою депутати отримували символічну платню у Верховній Раді, паралельно народні обранці мали основну роботу виконували свої депутатські обов'язки фактично на громадських засадах. У багатьох країнах така практика досі є. Наприклад, у Польщі всі міністри одночасно є депутатами. Політолог вважає, що українським парламентарям теж потрібно повернутися до такого суміщення.

"З одного боку, можна скорочувати кількість депутатів, тим більше що в 2000 році на референдумі народ України проголосував за скорочення депутатського корпусу до 300 осіб, але це рішення так і не було ухвалено. Але з іншого боку, як показує досвід, у той час, коли нардепи працювали на непрофесійній основі, вони були набагато ефективніше, ніж нинішній парламент", — пояснив Бондаренко.

Про те, у скільки обходиться бюджету діяльність Ради докладніше читайте в матеріалі "Апострофа".