RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Офіс генпрокурора "вбиває" миколаївських корабелів: з'явилися тривожні дані

Відповідальність за можливу зупинку роботи суднобудівного заводу "Океан" у зв'язку з арештом майна підприємства в рамках кримінальної справи про незаконне заволодіння майна заводу і доведенні його до банкрутства, а також за звільнення працівників буде лежати на Офісі генерального прокурора.

Про це на прес-конференції в Києві заявив інвестор суднобудівного заводу "Океан" і миколаївський бізнесмен Василь Капацина.

"Моя команда створила 700 робочих місць, до літа ми планували довести чисельність заводу до 1000 чоловік. У нас зараз в роботі 6 іноземних замовлень. У замовника виникає питання: а як тепер ми будемо виконувати замовлення, якщо завод заарештовано? У мене, як власника, питання: а хто мені компенсує простій? У співробітників питання: що буде з ними, якщо не буде замовлень? Який замовник прийде, коли завод заарештовано? Наші працівники знову роз'їдуться на європейські верфі?" - заявив Василь Капацина, коментуючи арешт, який на майно заводу "Океан" було накладено Печерським судом з ініціативи Офісу генерального прокурора.

За його словами багато хто з робітників заводу "Океан" сьогодні повернулися працювати в Миколаїв, залишивши роботу на іноземних верфях. Також за словами Капацини, його команда інвестувала в модернізацію обладнання заводу "Океан" 1,5 млн дол. США в 2019 році. Також в 2019 році "Океан" заплатив 44,9 млн грн податків. При цьому після прес-конференції він уточнив, що на 2020 рік інвестиції в модернізацію заводу заплановано на рівні 5 млн дол. США.

"У перших числах січня ми підписали контракт на поставку сучасної плазмової машини з нарізки металу. Завод розвивається, все чекають від "Океану" відновлення українського суднобудування. По дорозі (на прес-конференцію, "Апостроф") мені подзвонили з Міністерства оборони України, всі запитують: "Що це?". Єдиний завод, який ми намагаємося відновити, здатний будувати військові кораблі для Військово-морських сил України. Сьогодні на виході конкретне замовлення Міністерства оборони, всі розуміють, що це замовлення може виконати єдиний суднобудівний актив України - це "Океан". Що ми сьогодні маємо? Я власник заводу, у мене є питання. Власність - це святе право з часів римського права, є Конституція України. Чому мене, власника, не покликали в Офіс Генеральної прокуратури, які не запитали мене, не покликали арбітражного керуючого, яка супроводжувала всю ситуацію з заводом "Океан"? На всі питання є відповідь", - сказав Василь Капацина.

Він публічно звернувся до Генерального прокурора Руслана Рябошапки з проханням негайно його допитати.

"Я вчора (14 січня, -" Апостроф ") робив серйозні заходи, щоб зустрітися з Генеральним прокурором. У мене не вийшло. І тому я тут, я хочу в публічній площині звернутися до Генерального прокурора пана Рябошапки. Прийміть мене, опитайте Ірину Сербін (ліквідатора ПАТ НСЗ "Океан"), низку інших юристів, причетних до процедури банкрутства. Я прошу Руслана Рябошапку негайно мене допитати. Сьогодні, завтра. Я в Києві, я чекаю. Тому що, якщо ми не знімемо ситуацію в найближчі дні, у цього завода немає майбутнього. І ми ніколи не будемо повертати українських корабелів додому, ніколи. А ми для цього зробили все. Ми йдемо на марші, а нам ніж у спину", - додав підприємець.

На думку Капацини, арешт ЦВК "Океану" - частина спецоперації Ігоря Юсуфова (колишній член ради директорів російського "Газпрому", - "Апостроф") спільно з ФСБ Росії, спрямованої на те, щоб не дати Україні відновити суднобудівні потужності.

"Я хочу звернутися до президента України: шановний Володимире Олександровичу, ви головнокомандувач. Створити військовий флот, побудувати кораблі для наших ЗСУ сьогодні можна тільки на заводі "Океан". Безумовно, в кооперації з іншими суднобудівними активами, але кваліфікація, відповідне обладнання та можливості є тільки на цьому заводі. і сьогодні в Росії зробили все, щоб руками української влади і правоохоронних органів знищити цей завод", - заявив Капацина.

Нагадаємо, 14 січня 2019 року в Офісі генерального прокурора заявили, що з ініціативи ОГП Печерський суд заарештував майновий комплекс ПАТ НСЗ "Океан". Текст рішення суду все ще не оприлюднений.

З 2012 року підприємство, яке намагався взяти під контроль депутат Вадим Новинський, балансувала на межі банкрутства. У підсумку в 2018 році завод продали за трохи більше 122 млн грн. при стартовій ціні в 1,8 млрд грн.

Покупцем стало ТОВ "Торговий дім" Аннона ". Формальним власником заводу є Ігор Волошин, племінник колишнього начальника Миколаївського морського торгового порту Василя Капацини.

У свою чергу, Василь Капацина є єдиним власником ТОВ "Суднобудівний завод" Океан ", яке управляє ЦВК підприємства. Капацина - давній партнер Новинського за проектом порту "Очаків".

У листопаді 2013 року Господарський суд Миколаївської області визнав "Океан" банкрутом.