RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Українцям підвищать тарифи на електроенергію: в Раді дали важливе пояснення про терміни

Програма Кабінету міністрів щодо виходу з кризи включає поступовий перегляд тарифів на електроенергію для домогосподарств, але в 2020 році підвищувати тарифи на електроенергію не планують.

Про це йдеться в аналітичних матеріалах, опублікованих на сайті уряду.

"В умовах карантину сектор енергетики несе втрати, пов'язані зі зменшенням споживання промисловістю і населенням. Ручне регулювання ринку призвело до падіння цін на ринку електроенергії і дефіциту коштів для покриття операційних витрат виробників електроенергії. Ці наслідки можна подолати за рахунок: а) ліквідації заборгованостей між учасниками ринку, що дозволить уникнути зупинки підприємств енергетичної галузі та дефолту поновлюваних джерел енергії; б) стабілізації оптових цін для забезпечення фінансової ліквідності всіх учасників ринку, що дозволить забезпечити всіх учасників коштами для підтримки операційної діяльності; в) поступового перегляду тарифів для домогосподарств, що дозволить забезпечити фінансову стабільність на ринку", - сказано в документі.

Голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус в ефірі "Право на владу" на телеканалі "1+1" розповів, що у президента Володимира Зеленського недавно була нарада щодо енергетики та там визначили, що підвищення цін на електроенергію в цьому році не планується.

"Хочу всіх заспокоїти: ні в цьому кварталі, ні в наступному, ні до кінця року такого підвищення (тарифів на електроенергію. - "Апостроф") не буде", - сказав він.

Також Герус запевнив, що в Україні немає дефіциту енергетики, тому система електроенергії "далека від відключень".

"У нас в країні достатньо всього: з надлишком вистачає вугілля, повні газосховища газу, ядерного палива на атомних електростанціях на 1,5-2 роки вперед, і у нас вже досить багато генерації з відновлюваних джерел енергії", - розповів депутат.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українці будуть платити за електроенергію за новими правилами. Тепер платіжки будуть приходити як за саму електроенергію, так і за її транспортування.