Україну чекає друга хвиля кризи на ринку праці: озвучено невтішний прогноз

З поступовим скасуванням карантинних обмежень в Україні зростає кількість активних вакансій, проте рівень пропозицій менший, ніж був до карантину.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Обозреватель".

"В оптимістичному варіанті наприкінці року ми зможемо повернутися до докарантинних показників і за кількістю вакансій, і за зарплатами, якщо не буде нової хвилі карантину. До того ж наш ринок праці частково залежить від іноземних компаній і від того, як вони виходитимуть із карантину", – сказала керівник експертно-аналітичного центру міжнародного кадрового порталу Юлія Дрожжина.

До більш песимістичного варіанту схиляється HR-експерт Тетяна Пашкіна. За її словами, навіть у разі оптимального виходу з карантину світові фахівці попереджають про те, що відновлення почнеться навіть не на початку 2021 року. Це ж стосується й рівня зарплат.

"Ми і зараз не можемо вийти на докризовий рівень за зарплатами, і 2021 року її рівень буде зовсім не той, який прогнозувався раніше", – говорить вона.

Дрожжина розповіла, що ще в січні 2020 року експерти розраховували на зростання середньої зарплати до кінця року в межах 20-25%. Однак через пандемію коронавірусу її рівень, навпаки, упав на 10-15%.

Незважаючи на деяке пожвавлення роботодавців, загалом кількість вакансій по країні скоротилася від 20 до 50%, як порівняти з лютим-березнем 2020 року.

Пашкіна попереджає, що після зняття обмежень компанії в надії на стрімкий розвиток починають в запалі набирати людей. А потім виявиться, що бізнес-сезон не стартував, і компанія почне скорочуватися.

"Невдахами восени можуть виявитися ті, хто недооцінив ринок, і будуть сфери, які розраховують вистрелити, але цього не станеться", – сказав вона.

З мало затребуваних поки залишаються фахівці в тих сферах, які поки перебувають закритими через карантин.

"Просідає у нас креативна індустрія: івенти, кінотеатри, театри, розваги. Поки не щастить туристичній сфері: гідам і менеджерам. Навіть після відкриття кордонів, навряд чи потік клієнтів цьогоріч відновиться. У нас провисає середній клас бізнесу, не всі зможуть нормально вийти з кризи, відповідно, і роботи стає менше, а якщо і буде, це вже буде не той оклад", – зазначила Пашкіна.

Наразі затребуваними залишаються IT-фахівці, менеджери з продажу, маркетологи та адміністративний персонал.

Читайте також матеріал "Апострофа": Набір розумних, але слабо пов'язаних слів: що пропонує Кабмін для боротьби з наслідками коронавірусу.