Польща наклала величезний штраф на "Газпром" через "Північний потік-2"

Польське Управління із захисту конкуренції і споживачів (UOKiK) наклало на російську компанію "Газпром" штраф у розмірі 29 млрд злотих (понад 6 млрд євро) через відсутність співпраці в ході антимонопольного розслідування щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Про це йдеться в заяві на сайті UOKiK.

Крім того, більш ніж на 234 млн злотих оштрафовані ще 5 компаній, які брали участь в будівництві трубопроводу.

"Згідно з рішенням голови Управління у справах конкуренції та захисту споживачів, підприємства зобов'язані розірвати контракти, укладені на фінансування газопроводу Nord Stream 2", - сказано в заяві.

Крім російського "Газпрому", у справі проходили французький Engie Energy (країна реєстрації: Швейцарія), німецький Uniper, австрійська OMV, голландсько-британська Shell і німецька Wintershall (останні чотири компанії зареєстровані в Нідерландах).

Повідомляється, що виробництво, проведене польським антимонопольним відомством, показало, що в 2017 році, незважаючи на відсутність згоди на створення спільного підприємства, шість компаній (учасників консорціуму "Північний потік-1") уклали ряд угод по фінансуванню "Північного потоку-2", що, в свою чергу, підтвердило їх важливу і необхідну роль у всьому проекті.

При цьому, угоди, укладені між учасниками, стосувалися як фінансування, так і багатьох прав, наприклад, можливості втручання в діяльність NS2.

Регулятор наклав максимальні штрафи, передбачені законодавством (у розмірі 10% річного обороту) за будівництво газопроводу без згоди польського антимонопольного відомства.

Як повідомляв "Апостроф" 11 вересня глави урядів країн Вишеградської групи (Угорщина, Польща, Словаччина, Чехія) заявили, що газопровід "Північний потік-2" знижує енергетичну безпеку Центральної Європи і повинен бути зупинений.