RU  UA

Могли б платити "копійки": експерт розповів, скільки повинен коштувати газ в Україні

В Україні ціна на газ могла б бути на рівні 3-4 грн за кубометр, але українці змушені платити більше, оскільки НАК "Нафтогаз України" грає роль податкового агента.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

За його словами, "Укргазвидобування" видобуває український газ за ціною 1,4 грн за куб, але "Нафтогаз" змушений ставити ціну на газ на рівні 6-7 грн.

"Ми можемо подивитися реальну ціну газу за звітами "Укргазвидобування". У 2019 році собівартість видобутку газу склала 1,40 грн за метр кубічний. У систему "Нафтогазу" цей газ передавався від "Укргазвидобування" за ціною 2,60 -2,80 грн. Тобто в цій вартості враховані майже всі витрати навіть НАК "Нафтогаз України". Тому 3 грн - це реальна ціна. Я б тільки додав до неї десь 20%, щоб у нас була можливість залучити кошти для реновації житлового фонду для зниження споживання газу в багатоквартирних будинках", - зазначив Попенко.

Він додав, що влада не може знизити тарифи через те, що "Нафтогаз" є найбільшим податковим агентом на сьогодні, який наповнює державний бюджет.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Українці купують дорогий газ з однієї причини - глава Союзу споживачів комунальних послуг.