Пенсії в Україні можуть стати мізерними, але є вихід: які кроки потрібні

Вже сьогодні кількість працюючих людей в Україні менша за кількість пенсіонерів, і ця тенденція буде тільки зростати. Тому єдиним варіантом забезпечити гідну пенсію майбутнім пенсіонерам є введення накопичувальної пенсійної системи.

Про це розповів член ради пенсійного фонду "Соціальний стандарт" Віталій Мельничук, пише Lb.ua.

Потенційно це може загрожувати збільшенням податків, але зараз шукають шляхи фінансування накопичувального рівня в рамках існуючих платежів.

"1% по єдиному соціальному внеску, 1% - за рахунок інших джерел. Це може бути податок з доходів фізичних осіб (ПДФО). Це поки обговорюється. Або це буде пряма бюджетна програма, до чого ми більш схильні", - пояснив міністр фінансів Сергій Марченко.

Разом з тим, екс-заступник глави Пенсійного фонду України Віктор Колбун впевнений, що такого рівня фінансування накопичувального рівня недостатньо і ефективність системи в цьому випадку буде вкрай низька.

"1 + 1% - якщо немає іншого виходу, то нехай буде, але ефективність такої системи дуже низька, в першу чергу, для людей, так як при ставці сумарно 2% вони не можуть навіть за 20 років накопичити більш-менш якісь кошти. При такій ставці можна буде додати до (солідарної) пенсії близько 5%, а може навіть менше. Я вважав би, що ефективно запускати накопичувальну систему на ставці 2 + 2% ", - резюмував він.

Як повідомляв "Апостроф", міністр фінансів України Сергій Марченко раніше заявив, що якщо відсутні накопичення в недержавному пенсійному фонді, то на отримання пенсії тим, кому сьогодні 40 років, не варто розраховувати взагалі.