На скільки подорожчає комуналка в Україні: прогноз на чотири роки

Кабмін склав попередній прогноз зростання комуналки. Згідно з оптимістичним сценарієм, ціни на газ для населення вже в цьому році виростуть на 20%, у 2022 році - на 10%, а у 2023-2024 роках будуть збільшуватися приблизно на 5% щороку.

Про це повідомляє aif.

Від вартості газу прямо залежать тарифи на централізоване опалення і гарячу воду. Уже в цьому році вони, за прогнозами, зростуть на 6-9%, а в 2023-2024 рр. темпи зростання знизяться до 3-5%.

З електрикою ситуація не краща: тарифи на неї підростуть при оптимістичному сценарії на 38%, при песимістичному - на 52%. Зокрема, у 2022 році, електроенергія подорожчає ще на 15-20%.

"Як би цього не хотілося простим українцям, план зі зростання тарифів на тепло і газ має всі шанси стати реальністю через зростання цін на газ в Європі до максимумів останніх років. При поточних цінах кінцева вартість газу може становити 12 грн за куб. Потрібно тверезо розуміти, що при зростанні ціни імпортного газу його вартість і у нас не може стояти на місці в платіжках. А компенсуючи різницю, держава просто забирає гроші з інших витрат", - говорить аналітик фінансової компанії Alpari Максим Пархоменко.

Раніше "Апостроф" повідомляв, куди йде плата за розподіл газу.