Пенсія замість роботи: хто з українців зможе достроково піти на заслужений відпочинок

Верховна Рада нещодавно підтримала в першому читанні законопроект №4668, який містить чергові зміни в порядку пенсійного забезпечення. Серед інших нововведень документ передбачає надання деяким категоріям громадян можливості дострокового виходу на пенсію.

Про це пише "Апостроф".

Йдеться про працівників, яких звільнили з ініціативи роботодавця, у зв'язку зі змінами в організації виробництва, в тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, скороченням штату працівників або у зв'язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров'я.

Якщо такому працівникові залишилося менше півтора року до пенсійного віку (60 років), і він має необхідний для призначення пенсії страховий стаж (у нинішньому році він становить 28 років, а у 2022 році буде 29 років), то за умови, що він зареєструвався в службі зайнятості, і там не знайшлося підходящої для нього роботи, такому працівникові гарантується право достроково вийти на пенсію.

Від впровадження цієї норми держава очікує отримати певну економію коштів. Адже за даними міністра соцполітики Марини Лазебної, допомога по безробіттю для людей становить в середньому 5026 гривень, тоді як пенсія, яку нарахує їм держава, складе лише 3486 гривень. До того ж півтора року перебування на обліку в службі зайнятості в майбутньому додадуться до загального страхового стажу працівника, що призведе до деякого збільшення його пенсії. А, якщо він піде на пенсію раніше, держава заощадить невелику суму.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Індексація для всіх: Кабмін готує зміни у виплатах пенсій