RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

17 травня

16 травня

Всі новини

Проблемні борги виникли через кредитування українського бізнесу в валюті - фінансист Андрій Волков

Причинами високої концентрації проблемних боргів у банках стали валютне кредитування українського бізнесу, яке активно практикувалося раніше, і помилки, допущені підприємствами в процесі стратегічного планування.

Таку думку висловив банкір і фінансист Андрій Волков, засновник і партнер групи компаній Investohills в колонці ІА "Інтерфакс-Україна".

"Щоб пояснити таку високу концентрацію проблемних боргів, варто повернутися у 2014 рік, коли більшу частину кредитів для промисловості та значну для торгівлі банки видавали в іноземній валюті. Це було пов'язано з тривалим періодом курсової нестабільності, яка призвела до девальвації національної валюти з 8 грн/дол. до 25-30 грн/дол. Банки за валютними кредитами пропонували істотно нижче процентні ставки. Бізнес істотно наростив портфель валютних кредитів, після чого девальвація завдала нищівного удару по боржниках", - пояснив Андрій Волков.

Проблемні борги виникли через кредитування бізнесу в валюті - Андрій Волков

За оцінками фінансиста, в результаті девальвації боргові зобов'язання підприємств за валютними кредитами збільшилися в три рази при одночасному скороченні обсягів виробництва і реалізації. Також різко зменшилися обсяги експорту товарів у РФ, яка до 2014 була основним торговим партнером України. Крім того, засновник групи компаній Investohills звернув увагу на стратегію розвитку окремих бізнес-груп, яка передбачала залучення позикових коштів афілійованих банківських структур, придбаних або створених виключно для фінансування кептивного бізнесу та його експансії.

"Вони використовували кредитні кошти не на розвиток виробництва і придбання основних фондів, а на покупку нового бізнесу. Але така схема успішна лише в періоди економічної стабільності. А з приходом кризи все валиться як картковий будиночок, і підприємства таких бізнес-груп в одну мить можуть стати банкрутами. Це і сталося в кризові 2014-2015 роки, коли постраждали група Приват, а також ФПГ, пов'язані з Олегом Бахматюком і Костянтином Жеваго. Коли настала рецесія, підприємства-позичальники, пов'язані з власниками банків, виявилися не в змозі обслуговувати отримані кредити", - підкреслив Андрій Волков.

Investohills - група компаній, що спеціалізується на операціях з управління проблемними активами, лідер ринку NPLs України. Портфель активів Investohills перевищує 100 млрд грн. Кількість коштів, повернутих державі за період 2019-2020 - 2 млрд грн.