Комуналка дорожчає, продукти зникають: екс-спікер Зеленського попередила українців про важкий 2022 рік

Колишня прес-секретар президента України Юлія Мендель, яка наприкінці квітня 2021 року написала заяву на звільнення, попередила, що 2022 рік стане непростим – дорожчатиме комуналка та продукти.

Про це Мендель написала у Facebook.

Одним із факторів кризи Мендель назвала китайських забудовників, які "не можуть впоратися з боргами та відчайдушно шукають вихід". Вона пише, що деякі з них розпродають забудови, які так і не спромоглося викупити китайське населення, деякі оголошують перші технічні дефолти.

"Це може спровокувати серйозну кризу всередині самого Китаю, а він, як головний постачальник товарів, своєю чергою вплине на світові ринки. Відтак, ціни на продукти – від комуналки до харчових полиць – зростатимуть. А деякі товари дістати буде важко", - пише колишній прес-секретар Зеленського.

Вона закликала українців "дотримуватися обережності з витратами цього року". Мендель також порадила обережно брати кредити.

"У будь-якому разі не беріть його у валюті і не беріть довгострокові борги. Заощаджуйте гроші, зараз не час викидати їх на вітер. Рік попереду може виявитися важким для фінансової системи світу. Заощадження робіть у різних валютах або вкладайте у нерухомість чи майно", - пише вона.

Як повідомляв "Апостроф", експерти прогнозують, що незабаром в Україні можуть сильно подорожчати продукти, а деякі з них можуть зовсім зникнути з полиць магазинів.