В Україні спростять життя бізнесменам: що готує влада

Уряд України намагається добитися максимального скорочення обсягів присутності держави в економіці країни, щоб стимулювати економічне зростання. Для цього Кабінет міністрів України готує спрощення вимог, яким має відповідати бізнес в українській державі.

Про це інформує Урядовий портал.

Зокрема, Кабмін планує скоротити кількість видів дозвільних документів з 14 до п'яти, запустити Єдиний дозвільний портал, а також перевести усі дозволи в електронний формат. Водночас до 2032 року рівень податкових вилучень з економіки має знизитися з 45 до 20%.

За словами першої віце-прем'єр-міністерки – Міністерки економіки Юлія Свириденко, безпека, верховенство права та оптимальний обсяг втручання держави в економіку мають забезпечити економічне зростання.

"Планується масштабна реформа трудового законодавства, що допоможе бізнесу розвиватися динамічно. Йдеться, в першу чергу, про імплементацію норм ЄС та конвенцій МОП, розширення спектру трудових договорів, спрощення процедури входу-виходу працівників на ринок праці", - йдеться у повідомленні.

Крім того, щоб забезпечити верховенство права, влада України наразі запозичує досвід в застосуванні правових норм Великої Британії для нових інвестицій від 15 млн грн.

"Уряд робить ставку на експортну модель зростання. Зараз експорт складає 35% ВВП (з них сировина – 75%). Мета – підняти його до понад 50%. При цьому 75% мають складати готові товари та послуги", - зазначається у повідомленні.

Також є важливою орієнтація на малий та середній бізнес, внесок якого у ВВП має бути максимально можливим. Для цього влада запускає серію грантових програм. Український бізнес отримає ресурси, які він може вкласти у власну справу.

"Це все стратегія, але часто війна змушує Уряд приймати окремі тактичні рішення у ручному режимі. Наприклад, впроваджувати список товарів критичного імпорту. Проте, як тільки минає загроза, ми готові їх скасовувати. І постанова Кабінету Міністрів про зняття обмежень щодо перерахунку валюти при імпорті товарів це добре демонструє", – сказала голова Міністерства економіки.

Нагадаємо, Європейський інвестиційний банк пропонує інвестувати у відновлення України до 100 мільярдів євро, про що оголосять сьогодні, 4 липня, під час міжнародної конференції з відновлення України у Швейцарії. Така сума може покрити половину найбільш нагальних потреб нашої країни. До того ж фонд призначений для заохочення приватного бізнесу.