Українцям зменшать податкове навантаження, але змусять платити всіх

Рішення про початок нової податкової реформи "10-10-10" буде ухвалено після виконання двох умов, одна з яких – сплата податків для всіх.

Про це заявив заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма, розповідаючи про податкову реформу "10-10-10" у ході 17-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES), проведеної Фондом Віктора Пінчука наприкінці тижня у Києві, інформує "ДТ" .

За його словами, державі невідомо про походження доходів близько 14 млн. українців – до 50% української економіки зараз у тіні, і держава офіційно не знає, звідки доходи приблизно 14 млн. осіб.

"Цей факт важливий з огляду на те, що в ході податкової реформи "10-10-10" держава планує зменшити податкове навантаження в країні. Але потрібно знайти відповідні компенсатори", - заявив Шурма.

Він також наголосив, що підвищення податків не є вирішенням економічних проблем України.

"Підвищення рівня податків майже ні до чого не призведе: можна в 3-4 рази підняти, але це вб'є бізнеси в Україні", - констатував заступник голови ОП. Він додав, що йдеться не про те, щоб не зробити ліберальні ставки податків, а щоб люди сплачували податки.

На його думку, потрібно два роки, щоб податки стали сплачувати всі, а рішення про податкову реформу "10-10-10" буде ухвалено лише після того, як буде досягнуто розуміння компенсаторів доходів бюджету.

Окрім того, Україна має намір провести консультації з міжнародними партнерами.

"Ми маємо визнати, що фінансово вижити в цій ситуації ми зможемо за допомогою наших міжнародних партнерів. Зараз ключова річ — це підтримка наших партнерів: до 60% отримуємо від партнерів. Будь-яке рішення щодо податків буде схвалено після консультацій з нашими партнерами та тими, хто фінансово нас підтримує", – сказав він.

Шурма уточнив, що базова концепція податкової реформи залишається незмінною - "10-10-10-3": 10% - податок на прибуток, 10% - ПДФО (податок на доходи фізосіб), 10% - ПДВ (податок на додану вартість) та 3% – військовий збір.

Раніше ми писали, які претензії у експертів щодо податкової реформи в Україні.