RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Отримали те, що заслужили: як обвалився ринок енергоресурсів Росії після санкцій

Опубліковані російським монополістом "Газпрмом" дані свідчать про те, що введені Заходом санкції проти Росіїприносять ефект.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Як зазначив президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар, опубліковані "Газпромом" дані свідчать про ефективність європейських санкцій, введених проти Росії.

Читайте також: Слідом за російським кораблем: як Європа знімає з себе газовий зашморг Кремля

За його словами, кілька країн Євросоюзу повністю зупинили газовий імпорт із РФ, що також негативно позначилося на держбюджеті країни-агресора.

"З іншого боку, це результат дій "Газпрому", який з 2021 року скорочував поставки на європейський ринок з метою ескалації ціни" , - продовжив Гончар у коментарі "Апострофу".

З цією позицією погоджується директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. За його словами, падіння видобутку пояснюється скороченням постачання природного газу до країн Євросоюзу, оскільки "Газпром" сам на себе наклав ембарго.

Експерт нагадав, що РФ зупинила поставки газопроводом "Ямал-Європа", а також суттєво скоротила прокачування газу українським маршрутом. Більше того, з ладу вибув газопровід "Північний потік", а в організації диверсій підозрюють саме росіян.

Як йдеться в статті "Апострофа", Росія значно знизила поставки блакитного палива в європейські країни, щоб домогтися зростання цін через дефіцит, що утворився, і "заморозити" Європу нинішньої зими. Подібна стратегія, як розраховували у Кремлі, змусить Брюссель не підтримувати Україну у війні з РФ та зняти раніше введені санкції.

Однак шантаж не вдався, а європейські сховища до зими були заповнені газом майже на 100%. Ціни на газ, хоч і залишаються в Європі досить високими, все ж таки зараз нижчі, ніж навіть були зафіксовані кілька місяців тому.

"Та й заробляти на високих цінах Росії стає дедалі складніше, оскільки її газовий експорт до Європи обвалився багаторазово. Так, якщо частка російського газу в ЄС у 2021 році становила приблизно 35%, то зараз, наприкінці 2022 року, вона ледве перевищує 7 %.При цьому поставки, що збереглися на сьогодні, здійснюються переважно за довгостроковими контрактами, ціни за якими суттєво нижчі за спотові", - йдеться в статті "Апострофа".

Читайте повну версію матеріалу "Апострофа": Бензоколонка закривається: як "Газпром" сам себе покарав