RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

У ЄС готують черговий пакет санкцій проти Росії: що відомо

У Європейському союзі хочуть заборонити доступ до своїх морських портів для суден, які прагнуть обійти санкції щодо нафти з Росії.

Про це повідомляє агенція Bloomberg.

Читайте також: Росія-дірява: що зробили санкції з путінською економікою

Такий крок є лише частиною пакету санкцій проти РФ, відповідно до документів ЄС. Хоч цінові обмеження на російську нафту та нафтопродукти діють з 5 грудня 2022 року, залишаються лазівки, які дозволяють обходити санкції. Тож тепер основну увагу приділяють їх усуненню та більш ефективному забезпеченню дотримання обмежень.

Виконавчий орган ЄС розповів про різке зростання шахрайських практик та пов'язаних з ними екологічних ризиків з боку суден, які хочуть обійти цінову стелю G7 та заборону імпорту нафти з РФ до блоку. Так, суднам, яких підозрюють у порушенні санкцій шляхом перевалки з корабля на судно, планують забороняти захід у європейські порти та шлюзи. Точками перекачування російської нафти з грудня були Сеута, іспанський анклав у Північній Африці, і узбережжя Греції неподалік Каламати.

Агенція зауважує, що Росія використовує цілий флот старих кораблів, щоб обійти обмеження Євросоюзу та Групи семи.

Як повідомляє CNN із посиланням на прессекретаря Єврокомісії Еріка Мамера, в рамках запланованого пакету санкцій, 11-го за рахунком з лютого 2022 року, ЄС також запропонував запроваджувати обмеження проти суден, які відключають навігаційні системи. Він буде націлений на перекриття шляхів обходу вже запроваджених обмежень.

"Ціль - не дати Росії та її військово-промисловому комплексу знайти спосіб дістатися до товарів, заборонених для неї", - сказав він.

Новий пакет санкцій ще має бути одноголосно схвалений 27 країнами-членами ЄС.

Нагадаємо, у Європейському Союзі (ЄС) готують санкційні обмеження щодо низки китайських компаній, які допомагають РФ у військовій сфері.

  • Вам може бути цікаво:

США заборонили експорт низки товарів до Росії та Білорусі: повний список

Визнання Росії державою-терористом: чим відрізняються підходи ЄС та США

Росія - країна-терорист: у Європі ухвалили важливе рішення щодо агресора