Банки

Що робити з кредитом і іпотекою під час карантину і чи можна не платити: детальне роз'яснення

На час оголошеного в Україні карантину через небезпеку поширення в країні коронавірусу громадяни можуть скористатися кредитними канікулами в банківських установах.

Коронавірус вбив понад 20 тис. осіб: що відбувається в Україні і світі (оновлюється)

Як сказано в роз'ясненні Національного банку, українці мають можливість відстрочити платежі за іпотекою, кредитній карті і кредитах.

Щоб отримати відстрочку на час карантину, потрібно звернутися банк. Нацбанк рекомендував всім фінансовим установам вивісити на своєму сайті спеціальну форму, заповнивши яку можна розраховувати на нові умови.

У заявці потрібно вказати свої дані, номер кредитного договору, а також причину, через яку втрачено можливість платити (наприклад, тимчасове позбавлення або скорочення доходу) і підтвердити це. Треба врахувати, що якщо клієнт не погашав кредит до 7 березня, коли було оголошено карантин, банк може відмовити в кредитних канікулах.

Крім того, банки скасували тільки пені, штрафи і вилучення застави (наприклад, квартири) за несплату. Відсоток за кредитом доведеться платити після карантину. Банк разом з клієнтом повинен розробити новий графік погашення і перенести платежі, розбивши їх на весь період сплати боргу або, наприклад, продовжити терміни.

"Кредитні канікули - не прощення боргів, а відстрочка їх сплати. На період карантину дозволено не платити тіло кредиту і відсотки, але банки продовжують нараховувати відсотки за користування кредиту", - пояснила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова.

Пені і штрафи за несплату кредитів не будуть нараховуватися з 1 березня по 30 квітня. Після цього відновляться всі старі правила, передбачені в договорі.

Як повідомляв "Апостроф", українські банки вводять додаткові кешбеки при онлайн-торгівлі або оплаті невідкладних витрат на період карантину.