RU  UA

Експерт назвав найбільшу проблему України у війні та її можливе вирішення

Зараз найбільша проблема України полягає в дефіциті бюджету у розмірі приблизно 4-5 млрд доларів щомісяця. Компенсувати нестачу грошей можуть західні партнери за рахунок надання фінансової допомоги.

Про це заявив інвестиційний банкір Сергій Фурса в ефірі Апостроф TV.

"Найбільша проблема – це дефіцит бюджету через таке падіння економіки, через те, що мільйони людей зараз – переміщені особи. Хтось працює, хтось не працює. В бюджеті дірка. Ця дірка складає 4-5 млрд доларів щомісяця. Ця проблема найбільша. Але нам цю дірку допомагають закривати наші західні партнери", - наголосив Фурса.

За словами експерта, канцлер Німеччини закликав провідні країни світу фінансово допомогти Україні. До того ж, найбільш імовірно, це буде грантове фінансування, яке не доведеться повертати.

"Нещодавно український уряд озвучив бажання, що нам потрібно найближчим часом 50 млрд доларів. Вчора канлер Німеччини Шольц підтримав цю ідею та сказав, що G7 має профінансувати це. Таким чином, наша найбільша проблема буде профінансована провідними країнами світу. При чому, судячи з усього, як це зараз виглядає: це буде не кредитне фінансування, це будуть грантові кошти, які не треба повертати. Ми зараз будемо фінансувати наші потреби не за рахунок боргу, а за рахунок грантового фінансування. Таким чином, це не буде збільшувати наші зовнішні борги", - резюмував Фурса.