Валютний ринок

Як коливатиметься курс долара наступного тижня: прогноз експертів

Експерти прогнозують, що наступного тижня долар, курс якого наразі напряму залежить від ситуації на фронті, готівкою залишиться у діапазоні 39,5 гривень - 41 гривня за долар, ймовірність виходу за межі цього значення незначна.

Про це повідомили експерти у коментарі "НВ".

Читайте також: У листопаді можуть бути зміни: яким буде курс долара перед початком зими

Зокрема, керівник служби продажу казначейських продуктів АТ Банк Авангард Юрій Крохмаль зауважив, що готівкова валюта є в касах банків, а Національний банк України, ймовірно, не буде міняти курсову політику до кінця 2022 року.

У свою чергу, дилер департаменту казначейства та фінансових інститутів ОТП Банку Антон Курінний очікує, що коридор буде триматись близько 40 гривень за долар з ймовірним коливанням від 39,5 або 39,7 до 41 гривні за долар. Але звідти готівковий ринок швидко відійшов.

"Там населення готове купувати валюту або готівкові торговці закривають позиції раніше проданої валюти", - уточнив Курінний.

За його словами, виплати заробітної плати може теж тиснути на готівковий ринок. Проте є більша ймовірність того, що громадяни нестимуть гривні на тримісячні депозити, що є умовою купівлі валюти за більш вигідним порівняно з обмінниками курсом. Тому виплати ЗП не будуть сильно тиснути на готівковий ринок.

Курінний також вважає, що коли відновили "зерновий коридор" після погроз Росії виходом із зернових угод, ринок зупинився і намагається триматися на рівні 40,2−40,5 гривень за долар.

Також заважають укріпитися гривні регулярні обстріли енергетичної інфраструктури України. Юрій Крохмаль зазначив, що подальшу динаміку у готівковому сегменті визначатимуть такі фактори: наявність і доступність готівкового долара в касах банків та інформаційне середовище. Ці показники відображатимуться на очікуваннях та на попиті і пропозиції.

Раніше "Апостроф" писав прогноз на 2023 рік щодо курсу долара в Україні.